Nijemci povukli ručnu
23.3.2015. 5:07:17h
Zašto kasni buking iz zemlje od koje najviše očekujemo?
Utakmica za ovogodišnju turističku godinu u punom je jeku, ali Nijemci neuobičajeno dugo čekaju s rezervacijama, što upućuje na oprez zbog ekonomske i političke krize u svijetu, te kalkulacije, jer u borbi za njihovu naklonost mnogi značajno snižavaju cijene
Aero Icarus / flickr.com

Hrvatska je Nijemcima šesta najomiljenija destinacija za putovanja iako u našu zemlju dolazi tek oko 3 posto svih njemačkih turista. Dok ih nisu prestigli Kinezi, bili su i nacija koja putuje najviše, s više od 70 milijuna putovanja duljih od pet dana. S obzirom na visoku kupovnu moć, kao i sklonost putovanjima, ali i blizinu tržišta, svoj udio u tom velikom kolaču želi i Kvarner, regija koja je lani imala oko 465.000 njemačkih gostiju koji su ostvarili 3,4 milijuna noćenja. S time da je lani, nakon niz godina rasta, ostvaren pad od dva posto u dolascima i tri posto u noćenjima. Utakmica za ovogodišnju turističku godinu u punom je jeku što se dalo vidjeti i na svjetskoj turističkoj burzi ITB u Berlinu gdje se samostalno predstavila i turistička regija Kvarner.

Dva kotača za četiri otoka
U Berlinu su se, pak, Bašćani predstavljali, uz ostalo, i s novom biciklističkom utrkom Adriabike koja se organizira po prvi put ove godine. Organizirana je za parove, dakle timove, a posebnost je što se u četiri dana obilaze četiri otoka. Prvi dan se vozi utrka na Krku, drugi dan na Rabu, treći na Cresu te četvrti po Lošinju.

   Ova godina obilježena je dužim zastojem bukinga općenito, kao i značajnim snižavanjima cijena konkurenata, prije svega u Grčkoj, ali i Turskoj, te s padom ruskog tržišta. Manjak s ruskog tržišta pod svaku cijenu želi nadoknaditi i velika Španjolska, inače prva destinacija za Nijemce. Njemačka je s godišnje 70 milijuna putovanja dužih od pet dana niz godina bila najjača emitivna zemlja na svijetu, a njemačka ekonomija krizu ne osjeti. Stoga nije ni čudo da mnogi žele dio ovog turističkog kolača. Nijemci ove godine, dakle, neuobičajeno dugo čekaju s bukingom, reklo bi se da su na oprezu. Zasigurno, osim hladnog vremena, na tu situaciju utječu i geopolitička previranja. Dolazak Syrize na vlast u Grčkoj, problemi s Ukrajinom, činjenica da je Turskoj »u dvorištu« nestabilna Sirija... Turističkim djelatnicima svakako ne ide na ruku i ovotjedno krvoproliće u Tunisu. Isto tako, Michael Frentzen, predsjednik Udruženja njemačke turističke industrije (Bundesverband der Deutschen Tourismuswirtschaft - BTW), ukazao je i na terorističke napade u Parizu, Bruxellesu i Kopenhagenu.

Turbulentna vremena
– Turizam nam daje slobodu. Isto tako, turizam također treba slobodu. To se posebno odnosi na naša turbulentna vremena u kojima prečesto medijima dominiraju, ne prekrasne turističke slike, već prizori terorizma. Međutim, vjerujem da je izuzetno važno da, unatoč dramatičnim događanjima u Parizu, Bruxellesu i Kopenhagenu, nastavimo uživati u životu, slobodi i putovanjima, kazao je Frentzen u Berlinu ističući kako se, ustvari, na njemačkom tržištu i ove godine, unatoč svemu, očekuje rast putovanja. Bilo u inozemstvo, bilo unutar Njemačke. Svakako treba istaknuti da je lani u samoj Njemačkoj postavljen novi rekord – ostvareno je 424 milijuna turističkih noćenja.

Samostalan štand
S obzirom na to da je Kvarner bio regija partner na sajmu u Stuttgartu, Kvarner je morao imati samostalan štand koji se pokazao kao vrlo dobro rješenje koje je »preslikano« i za sajmove u Münchenu i Berlinu.
   – Vidimo da to doprinosi prepoznatljivosti, kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, navodeći kako je posjet turista iz Njemačke u prva dva mjeseca dobar, unatoč nešto kasnijem bukingu.
   – Jako veliku pažnju smo posvetili njemačkom tržištu i ove godine, no naravno ne zaboravljajući druga tržišta, ali oko 30 posto gostiju na Kvarner dolazi upravo s tog tržišta. Već i malo povećanje u postocima znači velike apsolutne brojke, istaknula je. TZ Kvarnera je u Berlinu predstavila i Kvarner magazin koji je rađen s jednom od deset najboljih PR agencija za njemačko govorno područje, uz ostalo, i novom imidž brošurom.

   – Realno je naš buking trenutačno nešto u minusu u odnosu na prošlu godinu, međutim, prema razgovorima s touroperatorima i ostalim partnerima, vidljivo je da je to nekakva generalna situacija prema Hrvatskoj općenito. Touroperatori su potvrdili da je buking stao otprilike krajem siječnja i još uvijek na neki način stoji. Prijašnjih je, pak godina, bio slučaj da bi stao u vrijeme ITB-a i stajao do travnja kada bi ponovno krenuo jačim intenzitetom, kazala je Kristijana Ribarić Matušan, direktorica prodaje Imperiala Rab, navodeći kako u Italiji, primjerice, krajem veljače još nisu ni krenuli s ozbiljnijim bukinzima te se tek tiskaju katalozi.

   – Imperial koji u sezonu ulazi s obnovljenim Family hotelom Plaža u Loparu je kada se uzmu u obzir svi kanali prodaje, ustvari u plusu, međutim, radi se o grupama pod opcijom koje nisu sigurne što se realizacije tiče, a kada se govori o minusu, govori se o trenutnom stanju fiksnih ugovora, kaže Ribarić Matušan.

Petozvjezdani segment
Sa značajnim novostima u Berlinu se predstavila i lošinjska Jadranka. Goran Filipović, član uprave Jadranke, podsjetio je kako Jadranka hoteli od lani imaju petozvjezdani hotel Bellevue u portfelju, a ove godine se na razinu pet zvjezdica uređuje i hotel Alhambra te Vila Hortenzija koja će se iznajmljivati u cjelini.

   – Osim predstavljanja na sajmovima kakav je i Berlin, morat ćemo više posezati za posebnim eventima usmjerenima na kategoriju smještaja s pet i više zvjezdica. Što se tiče berlinskog sajma, imali smo dosta ugovorenih sastanaka tako da očekujemo da ćemo, kao nova destinacija u petozvjezdanom segmentu, biti prepoznati. Naravno, potrebno je puno rada jer se radi o procesu i definitivno će prve prave rezultate dati nakon jedne, dvije ili tri godine, kazao je Filipović. Govoreći o njemačkom tržištu kazao je kako su Nijemci »zatrpani« ponudama hrvatskih konkurenata osobito Turske i Grčke koji posežu za paketima sedmodnevnog boravka s uključenim letom i all inclusive ponudom.

   – To je nešto što mi kao Lošinj definitivno ni u kom slučaju ne želimo. A koliko čujem od agenata, sve se češće spominje kako je došlo do zasićenja takvom ponudom. Posljednjih 15-ak godina su Nijemci intenzivno koristili godišnje odmore upravo u tim destinacijama, no na kraju krajeva kod tog tipa turizma govorimo o velikim objektima, gužvama, klasičnoj hotelskoj hrani, istaknuo je član uprave Jadranke.

Lorencin: Najave su ohrabrujuće
– Njemačka je najvažnije emitivno tržište za Hrvatsku s udjelom od 21,13 posto u ukupnom broju noćenja u 2014. Prema informacijama sa sajmova, booking iz Njemačke je ove godine malo kasnio prema svim destinacijama i to je stvar mijenjanja trenda na tržištu. Ono što je važno i što nas izuzetno veseli je činjenica da su najave s njemačkog tržišta za Hrvatsku vrlo ohrabrujuće te s njemačkog tržišta i ove godine očekujemo blagi porast turista, kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Grci u napadu
Da su konkurenti, primjerice u Grčkoj, snižavali cijene do 30 i 40 posto potvrdili su i neki kvarnerski turistički djelatnici. Tako je Katica Hauptfeld, vlasnica opatijske turističke agencije Katarina Line, ukazala kako partneri s kojima radi spominju takve brojke, iako je točne podatke teško doznati. Isto se tako spominje kako Grci njemačkim gostima daju povrat dijela plaćenog poreza.

   – Koliko se konkurenti trude dovesti goste pokazuje i to što su Grci uveli direktan let čak iz Kanade. To će i nama pomoći, obzirom na to da jednom tjedno taj zrakoplov slijeće i u Zagreb. No to samo pokazuje koliko im je stalo dobiti maksimum iz svih potencijalnih tržišta pa su u stanju praktički preko noći dignuti čarter iz ove prekooceanske zemlje, kazala je vlasnica Katarina Linea navodeći kako opatijska agencija neće snižavati cijene već nuditi dodatne ponude, kao i da se domaće turističke snage moraju bolje organizirati.

   Po svemu sudeći ova turistička godina puna je izazova, ne samo zbog konkurencije, već i možda na prvu nezamjetljivih, no stabilnih promjena u navikama putovanja suvremenih turista kojima se i domaći turizam mora prilagoditi.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved