Split
Pad cijena
25.3.2015. 4:58:13h
U strahu od praznih postelja vlasnici ruše cijene apartmana
Turistička zajednica grada Splita i dalje zbraja odlične rezultate kada su u pitanju broj dolazaka i noćenja u gradu.
vidonjac / flickr.com

Turistička zajednica grada Splita i dalje zbraja odlične rezultate kada su u pitanju broj dolazaka i noćenja u gradu. Tako je čak i u veljači, inače prilično dosadnom mjesecu u kojem smo od značajnijih manifestacija imali samo karneval, zabilježen dolazak 6809 turista, koji su ostvarili 18.624 noćenja. Iz toga proizlazi da je svaki gost ostao u gradu prosječno tri dana. To, istina, nisu neke spektakularne brojke i nisu ni blizu onima u glavnoj sezoni, no u usporedbi s podacima iz veljače 2014., evidentirano je devet posto više turista i čak 34 posto više noćenja, što je vrlo optimistična najava za ono što nas čeka u idućim mjesecima.
Nema više lake zarade

Inače, gotovo polovina registriranih gostiju (3218) bili su domaći ljudi, a među fureštima uvjerljivo su prednjačili gosti iz Južne Koreje. Ilustracije radi, lani ih je u veljači Split posjetilo 116, a sada 650!

Dobra je vijest i da se već naveliko bukiraju noćenja za uskrsne praznike, ali i za sezonu, no turistički djelatnici upozoravaju da je ona famozna deviza od 100 dana po 100 eura, na koju računaju privatni iznajmljivači, prošlo svršeno vrijeme. Naime, u Splitu je u zadnje vrijeme niknulo puno novih hostela i hotelčića, a broj privatnih apartmana je narastao do neslućenih visina i sasvim je izvjesno da će puno njih čak i u špici sezone teško napuniti kapacitete.
Damping ne donosi ništa dobro

Naime, prema podacima gradskoga TZ-a, koncem prošle godine u Splitu je bilo registrirano 16.802 kreveta (i to ne računajaći mjesta u kampovima u Slatinama i Stobreču), a od toga čak 12.239 kreveta otpada na privatne apartmane koje vode “mali” iznajmljivači. Već su, doznajemo, stotine novih stali u red za registraciju novih objekata, a upućeni kažu da je do keramičara, maranguna i pitura gotovo nemoguće doći. Sređuju se apartmani i hosteli sve u šesnaest.

– Kako legalizacija objekata odmiče, tako raste i broj novih smještajnih jedinica, a to dovodi do sve žešće konkurencije. To je dovelo i do znatnog pada cijena smještaja. Evo, sada se na internetu mogu naći neki splitski apartmani, i to sasvim lijepo sređeni, po cijeni od samo 30 eura. To je dampinška cijena i ti vlasnici zapravo posluju na granici isplativosti, jer kad agenciji plate proviziju, režije, poreze, ne ostane im gotovo ništa.

Takve cijene ništa dobro neće donijeti – kaže nam iskusna turistička djelatnica Nataša Ljubičić, vlasnica tvrtke za konzalting u turizmu “Top season”, kojoj se puno klijenata obraća baš zbog savjetovanja i pomoći oko registracije i promocije svojih smještajnih jedinica.
Važnost prezentacije

Ističe kako Split već sada ima vrlo kvalitetan privatni smještaj, međutim ta činjenica sama po sebi neće značiti ništa ako tu informaciju ne dobiju oni kojima se smještaj nudi.

– Nije bitno samo lijepo urediti apartman, nije čak presudna ni lokacija, nego je vrlo važno dobro ga promovirati, oglasiti ga na što više stranica i agencija, i biti stalno dostupan gostima. Bitno je imati dobre fotografije apartmana, redovito ažurirati kalendar, brzo odgovarati na upite gostiju, a oni koji to ne znaju raditi, trebali bi zatražiti pomoć od stručnjaka kako im se ne bi dogodilo da budu puni samo od 15. srpnja do 15. kolovoza – zaključuje Nataša Ljubičić.

Piše: Diana Barbarić

‘PriceofTravel.com’: Split među 10 najjeftinijih
Kako smo već pisali, nedavno je “USA Today” pozvao Amerikance da iskoriste blagodati jakog dolara u odnosu u euro i priušte sebi putovanje u Europu. Referirajući se na proračune portala “PriceofTravel.com”, objavili su i popis najjeftinijih europskih gradova za putnike koji paze na proračun. Na toj listi prvi je, odnosno najjeftiniji, Bukurešt, a Split je na 10. mjestu, između Beograda i Zagreba. Za dan u Splitu turistu je, izračunali su, dovoljno 62 dolara dnevno. Osim što je jeftin, Split je, navodi taj visoko tiražni dnevnik, i lako dostupan, bogat kulturnom ponudom, ima predivne otoke u okružju...

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved