Putna groznica
6.3.2014. 9:19:11h
Hoće li Hrvatskoj u lovu na 2 milijuna Nijemaca zasmetati Grčka?
Hrvatski promotivni film sutra će vidjeti pet milijuna Nijemaca.
Snowflake2235 / flickr.com

Nijemce već naveliko trese putna groznica.

U toj je zemlji samo u siječnju prodano turističkih aranžmana u vrijednosti 4,4 milijarde eura, rani buking osam posto je bolji nego lani u istom mjesecu, a organizatori putovanja najavljuju nove rekorde.

Stabilna u prvih 5
Pritom, Grčka je trenutačno apsolutni hit, doznaje se na jučer otvorenoj burzi turizma ITB u Berlinu. Potražnja za ljetovanjem u toj zemlji zasad raste po stopi od čak 52 posto prema istom razdoblju lani. Od velikih dobro ide i Turskoj, Španjolskoj, a u društvu dobitnika nema Egipta, koji nakon kratkog oporavka ponovno knjiži minuse. Egipatski turizam ovaj put plaća cijenu terorističkih prijetnji.

Hrvatska je stabilna na svojoj poziciji posljednjeg u skupini top pet najpopularnijih inozemnih odredišta za Nijemce. Iako time, kako je jučer na konferenciji za novinare istaknula direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, hrvatske ambicije ne staju. Hrvatski turistički čelnici vjeruju da Hrvatska u 2014. može ponoviti lanjska dva milijuna njemačkih gostiju, a možda ubrati i koji postotak plusa. To, smatra ministar turizma Darko Lorencin, ni rast grčkih brojki neće ugroziti.

"Proteklih su godina imali velike gubitke"
– Istina je da im prodaja odmora jako raste, ali proteklih su godina imali velike gubitke pa je sve relativno – kaže Lorencin, koji se u Berlinu pohvalio da se ove godine u turizam ulaže 410 milijuna eura (lani oko 250 milijuna eura).

A da na Nijemce može računati većina mediteranskih domaćina poručuju i iz Udruge njemačkih putničkih agencija.

– S obzirom na odličan početak godine, uvjereni smo da ćemo u 2014. imati pet posto više putnika nego lani – kaže Jürgen Buchy, predsjednik Udruge njemačkih agencija DRV Jürgen Buchy.

Putovanja s Else
A hrvatski turistički predstavnici uveli su njemačke novinare u press konferenciju scenama iz igranog filma Unterwegs mit Else (Putovanja s Else), koji je njemačka produkcijska kuća Rowboat Film snimila uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u Istri i na Kvarneru. Pred novinarima se pojavila i poznata njemačka glumica Michaela May, koja glumi Else, što je primljeno s puno simpatija. Film će premijerno biti prikazan na prvom kanalu njemačke televizije ARD sutra u udarnom terminu. Očekuje se da će ga gledati pet milijuna Nijemaca.

Inače, na berlinskoj burzi, koja je okupila 11.000 izlagača iz 180 zemalja, jedina je nepoznanica razvoj događaja u Ukrajini.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved