Šibenik
Optimističke prognoze
8.3.2014. 7:31:33h
Šibenik očekuje rekordnu turističku ljetnu žetvu
Šibenik i turističke destinacije u njegovoj neposrednoj blizini, poput Žaborića, Zablaća i Jadrije, su pred rekordnom turističkom žetvom. Najavio je to Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika.
jns001 / flickr.com

Šibenik i turističke destinacije u njegovoj neposrednoj blizini, poput Žaborića, Zablaća i Jadrije, su pred rekordnom turističkom žetvom. Najavio je to Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednice grada Šibenika.
Takve optimistične prognoze temelji, prije svega, na tome da su lani srušeni svi dosadašnji rekordi posjećenosti i dolazaka gostiju kada je na području grada ostvareno milijun i 250 tisuća noćenja, što je porast od 11 posto u odnosu na 2012. Istodobno broj dolazaka povećan je osam posto pa se u gradu Šibeniku i spomenutim destinacijama lani odmaralo gotovo 233 tisuće gostiju.
Kampovi opet hit

- Takvi rezultati su još značajniji usporede li se s prethodnim godinama. Pogotovo u odnosu na 2010. kada je ostvareno 957.493 noćenja, Šibenik je ove godine imao čak 31 posto više noćenja. S obzirom na strukturu smještajnih kapaciteta i ovogodišnje rezultate, u 2014. predviđamo stabilizaciju u ostvarenju fizičkog obujma prometa, odnosno umjereni rast od 2 do 3 posto u dolascima i noćenjima, pojašnjava direktor Karađole najavljujući još jednu rekordnu turističku sezonu.

Ako je suditi prema prošlogodišnjim učincima, i ove godine bi hit u potražnji ponovo mogli biti kampovi. Lani je u ovdašnjim kampovima, pri čemu prednjači Solaris, ostvareno rekordnih 375.673 noćenja, što je 33 posto ili 93.561 noćenje više nego u prošlogodišnjem razdoblju. Riješi li se dugogodišnje imovinsko sporenje oko kampa u Zablaću, ove sezone ovaj segment turizma mogao bi iznova zabilježiti rekordnu žetvu.

Privatni smještaj s 204.910 noćenja ostvario je rast od sedam posto. Hoteli su, na žalost imali pad od dva posto što se pripisuje zakašnjelom ulasku na tržište dijela hotelskih kapaciteta Solarisa koji bili u obnovi. Inače, ovaj vid smještaja uskoro neće napraviti veći iskorak sve dok ne bude novih ulaganja u taj segment. Očekuje se da bi se prvi pomak mogao dogoditi kada bude izgrađen novi hotel na Mandalini, što bi se trebalo dogoditi na proljeće iduće godine.

Kada je riječ o hostelima Turistička zajednica grada Šibenika trenutno raspolaže sa sedam hostela koji ukupno imaju 226 kreveta te su ostvarili 10.808 noćenja. U odnosu na lanjskih 5.425 noćenja, to je povećanje od čak 99 posto.

Šta se tiče nautičara lani je u Šibeniku noćilo 217.182 nautičara. Blagi porast od pet posto tumači se time da se ne prikazuje realno stanje zbog načina evidentiranja po kojem se domicilnoj luci pri prijavi upisuju sva noćenja posade broda, bez obzira gdje stvarno budu tijekom boravka u Hrvatskoj.

Piše: Marijan Džambo
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved