Zagreb
Održivi turizam
15.3.2014. 7:41:41h
Put ka održivom turizmu
Dva hrvatska parka prirode – Lonjsko polje i Medvednica predala su nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam Europark Federacije. - See more at: http://www.civilnodrustvo.hr/index.php?id=71&tx_ttnews[tt_news]=8753#sthash.Ep65BQHr.dpuf
IUCNweb / flickr.com

Dva hrvatska parka prirode – Lonjsko polje i Medvednica predala su nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam Europark Federacije.

U WWF-u se nadaju da će se parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje pridružiti i još neki hrvatski parkovi
Parkovi prirode Lonjsko polje i Medvednica prvi su parkovi u Hrvatskoj koji su predali nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam. Tijekom ove godine Europark Federacija poslat će revizore koji će provjeriti nominacije dvaju parkova i stanje na terenu te u skladu s time Lonjskom polju i Medvednici dodijeliti u svijetu vrlo značajni turistički certifikat.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta „Parkovi Dinarskog luka“ 16 parkova u regiji učlanila u Europark Federaciju te time potaknula parkove da se nominiraju za certifikat za održivi turizam. Proces nominacije izuzetno je složen i zahtijevao je velik angažman uprave parka.

- Jedan od najznačajnijih koraka kod nominiranja parka za certifikat održivog turizma je osnivanje foruma koji uključuje sve zainteresirane strane. Bilo je to prvi put da su se zaposlenici parkova okupili s dionicima razgovarajući o važnostima razvoja turizma u parku, ističe Andrea Štefan iz WWF-a.

- Izrađena je zajednička strategija održivog turizma koja je prilagođena ciljevima zaštite prirode unutar parka, definirani su akcijski planovi vezano uz kvalitetu i ponudu unutar parka, a naročito je zahtjevno bilo popunjavanje same aplikacije. Ove nominacije potvrda su kvalitete hrvatskih parkova i nadamo se da će se parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje pridružiti i još neki hrvatski parkovi, ponajprije Vransko jezero i Kornati, koji su već članovi Europark Federacije.

Park prirode Medvednica specifično je zaštićeno područje u blizini glavnog grada koje godišnje posjeti više od milijun ljudi.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved