Rijeka
Rekorder
9.4.2015. 5:01:37h
Rijeka je po porastu broja noćenja apsolutni rekorder
Lani je Rijeka povećala turistički promet za 19 posto, a s 35-postotnim povećanjem broja noćenja u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na čelu je županijske rang liste
/ freepix.biz

Nakon deset i više godina osmišljena je politika i pravac koji smo mi kao Grad i Turistička zajednica Grada Rijeke, ali i brojni turistički subjekti poput ugostitelja, i iznajmljivača soba, zajedno razvijali i svi zajedno pridonijeli tome da je Rijeka ove godine u turizmu sa 35 posto više noćenja u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine apsolutni šampion u Primorsko-goranskoj županiji, kazao je jučer novinarima riječki gradonačelnik Vojko Obersnel  i naglasio da je turizam postao jedna važna gospodarska grana u Rijeci.

Sve popunjeno
– Ne želim da me se krivo shvati, nikada nisam ni pomislio niti turizam ikada u Rijeci može i treba biti osnovna gospodarska djelatnost u Rijeci, ali sve ono što Rijeka pruža, od kulturne i povijesne baštine do manifestacija poput karnevala, daje nam pravo za tvrdnju da bi bilo šteta ne iskoristiti turizam kao jedan od značajnih segmenata riječkog gospodarstva, kazao je Obesnel i dodao da će oslobađanje površine uz more, uređenje riječke luke i Starog grada te izgradnja sportskih dvorana svakako pridonijeti daljnjem razvoju riječkog turizma čiji se gosti, kazao je riječki gradonačelnik, sve duže zadržavaju u Rijeci, uglavnom tri dana, za razliku od nekadašnje prakse koja se svodila na jednodnevne posjete.

  Dakle, nakon povećanja turističkog prometa od 19 posto u 2014. godini, čime se Rijeka svrstala u rekordere po turističkom rastu u Primorsko-goranskoj županiji, pozitivni trend nastavlja se i u ovoj godini u čija je prva tri mjeseca zabilježeno 35 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.

  – Za dva tjedna u Rijeci će biti održan seminar u organizaciji jedne fondacije, a okupit će stručnjake iz cijele regije, no nismo ih imali gdje smjestiti, pa će odsjesti u Opatiji, kazao je Obersnel.

  Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa  u tom je kontekstu naveo da Rijeka ima 2.322 kreveta, što je relativno malo u odnosu na veličinu grada, no da je dobra vijest da su svi kreveti sad puni i da će se s vremenom kapacitet ležajeva proširiti, i puno brže no što se možda čini. Obersnel je podsjetio i na vrlo skoro otvaranje još jednoga na Pećinama, koji će biti četrnaesti, a da je prvi izgrađen 2006. godine uz potporu Grada Rijeke.

  – Struktura gostiju koji dolaze u Rijeku je takva da je više od 50 posto njih mlađe od 40 godina, pa nije čudno da sve više gostiju traži hostelski smještaj, zaključio je Obersnel.

Marina predvodi hostele
Botel Marina lani je ostvario najveći turistički promet u kategoriji hostela s 10.424 dolazaka i 15.312 noćenja, a predstavnik Botela Andrej Kušeta izrazio je zadovoljstvo uspjehom ovog relativno novog projekta i vjeruje da će se u 2015. godini ostvariti još bolji rezultati. Povećanje broja dana boravka gostiju u Rijeci osjetili su i u Botelu Marina, a Kušeta je naglasio da značajnu ulogu u tome imaju i gosti koji dolaze zbog zdravstvenog, odnosno dentalnog turizma.

Brojne manifestacije
Luana Amura, privatna iznajmljivačica s najvećim ostvarenim turistički prometom u 2014. godini s 1.275 dolazaka i 2.282 noćenja, a ujedno i predsjednica Udruge privatnih iznajmljivača Grada Rijeke, kao razlog velikog broja ostvarenih noćenja navela je brojne manifestacije kao što su Riječki karneval, izložba pasa CACIB, Hairstyle News i druge.

Opći napredak
Škarpa je jučer predstavio turističke brojke ostvarene u 2014. i prva tri mjeseca 2015. godine, a kumulativni pokazatelji turističkog prometa pokazali su da je riječki turizam u 2014. godini napredovao u gotovo svim segmentima u odnosu na prethodnu godinu.

  – Značajno je bio povećan ukupan broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju, hoteli su i prošle godine bili dominantna kategorija smještaja na području Rijeke, a nastavljen je i trend snažnog razvoja privatnog smještaja i hostela. U 2014. godini povećani su smještajni kapaciteti za deset posto u odnosu na 2013. godinu, pa je s raspoloživih 2.113 ležajeva narastao na broj od 2.322 ležaja u 2014. godini. Nakon rekordnog turističkog prometa ostvarenog u 2014. godini od 173.549 noćenja te stopom rasta od 19 posto na razini godine, trend rasta nastavio se i u prvom kvartalu ove godine. Ostvareno je 12.476 dolazaka, što je 17 posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. U porastu je i prosječan boravak turista u gradu i to s prosječnim boravkom od 1,91 dan na 2,20 dana, kazao je Škarpa.

Piše: Biljana Savić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved