Turistički bum!
13.4.2015. 11:24:59h
U Međimurju smo premašili brojku od 100.000 noćenja godišnje
Međimurje je jedina kontinentalna županija koja posljednjih četrnaest godina ostvaruje kontinuirani porast broja noćenja za više od deset posto, s tim da sedamdeset posto noćenja ostvaruju Toplice Sv. Martin.
Silverije / wikipedia.org

Međimurje je jedina kontinentalna županija koja posljednjih četrnaest godina ostvaruje kontinuirani porast broja noćenja za više od deset posto, s tim da sedamdeset posto noćenja ostvaruju Toplice Sv. Martin.

Međimurska županija prepoznata je kao druga najpoželjnija kontinentalna destinacija za kratke odmore u Hrvatskoj. Uspjeh je tim veći ako se uzme u obzir da se smjestila odmah iza Ličko-senjske županije i njenih Plitvičkih jezera.

Zaključci pak sastanka, vezani uz poslovanje za prošlu godinu, kojem je između ostaloga predsjedavala i zamjenica župana te zamjenica predsjednika TZ-a MŽ-a, ujedno su predstavljeni i javnosti.

Dvanaest posto noćenja više nego 2013.

Već na samom početku Sandra Herman izrazila je ponos i zadovoljstvo učinjenim, što je potkrijepila i konkretnim rezultatima nastalim sinergijom privatnih i javnih subjekata.

- U 2014. godini ostvarili smo 111.217 noćenja, - pohvalila se zamjenica Herman - što je za 12,13 % više u odnosu na godinu ranije, te 48.272 dolaska, što je pak povećanje za 6,85 %. Moram reći kako smo jedina kontinentalna županija koja posljednjih 14 godina ostvaruje kontinuirani porast broja noćenja za više od 10 %.

Istina, - naglasila je dalje - gotovo 70 % noćenja ostvaruju Toplice Sv. Martin. Iako se kontinuirano povećava broj stranih gostiju, među kojima prednjače Austrijanci, Slovenci i Nijemci, i dalje primat drže domaći s 56 %.

To isto tako nije slučajno, već je rezultat zajedničkoga marketinškog nastupa na tim tržištima. Nije nevažan ni podatak kako se povećava i dužina boravka gostiju u Međimurju za 4,5 %, što znači da oni tu borave u prosjeku dva - tri dana. Dio posla u privlačenju gostiju, i to organiziranih dolazaka, odradila je i turistička mendžment-kompanija, inače prva takva u Hrvatskoj.

Međimurje je u ovom trenutku pozicionirano i kao jedna od infrastrukturno narazvijenijih kontinentalnih cikloturističkih destinacija, dok su ugostiteljski objekti uvršteni u skupinu vodećih kako u zemlji, tako i u regiji.

A cikloturizam i enogastronomija, uz zdravstveni turizam koji prednjači u wellnessu, sportske pripreme, kongresni i kulturni turizam temelji su budućeg razvoja Međimurja.

Rješava se i problem detektiran ranijih godina, - navela je dalje - a to je nedostatak broja smještajnih kapaciteta u ruralnom području.

Naime, broj kreveta na obiteljskim gospodarstvima povećan je za 16 %. No, isto tako pojačava se i interes za daljnjom registracijom kreveta. Važnost razvoja turizma prepoznale su i naše jedinice lokalne samouprave.

Konačno se razgovara i o autokampovima

Tako su, primjerice, Grad Prelog te općine Orehovica i Selnica izrazile želju za izgradnjom autokampova. S druge pak strane, zbog sve većeg broja tranzitnih turista, sudionika raznih kongresa, sastanaka, stručnih skupova, iskazala se i potreba za izgradnjom city-hotela u Čakovcu. Čakovec trenutno ostvaruje 11 % ukupnog broja noćenja.

S obzirom na sve nabrojeno, Sandra Herman smatra kako se u TZ-u dobro radilo, kako su postignuti svi ciljevi marketinške politike, a shodno tome i solidni financijski dobici. A da je tome tako, ponovno je podastrla konkretne podatke.

- Lani smo ostvarili proračun od oko 3,7 milijuna kuna, što je najveće ostvarenje otkako postoji TZ. Proračun se punio kroz realizacije različitih projekata i, naravno, svesrdnu pomoć Županije.

Županija je u sustav TZ-a uložila oko 700.000 kuna, plus sva ona ulaganja u projekte potpore turizmu, manifestacije i slično. Isto tako uspjeli smo privući poveću svotu od HTZ-a, i to u iznosu od 1.320.000 kuna, najviše od svih hrvatskih turističkih zajednica. Oko 900.000 tisuća pristiglo je od turističkih članarina, boravišnih pristojbi... - rekla je zamjenica župana.

Sredstava bi bilo i više, čulo se, da nisu izostala sredstva Ministarstva turizma. Ako ih već nije bilo lani, onda ih očekuju ovu godinu.

- Već je predstavljeno niz projekata, od kojih je većina njih prihvaćena, što bi moglo osigurati dotok značajnih sredstava.

Prije svega, to je izrada Master-plana razvoja turizma do 2020. godine, zatim završetak mlinarske kuće Centra za posjetitelje u Svetom Martinu, kao i izrada projektne dokumentacije za izgradnju sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Marina Prelog. - kazao je Rudi Grula, voditelj Ureda TZ-a.

Istim tempom, kao i dosad, naša Turistička zajednica namjerava ići i kroz 2015. godinu, za što je već donesen program rada. Novina je u tome, kažu, što će svoje rezultate češće prezentirati međimurskoj javnosti.

Piše: Vlasta Vugrinec

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved