Najave
26.4.2015. 9:15:53h
Za Praznik rada na Jadran dolazi oko 70 tisuća Slovenaca
Prodaja je na prošlogodišnjoj razini, što je dobro jer je lani zabilježen rekordan dolazak, kaže direktor HTZ-a u Sloveniji Goran Blažić
/ freepix.biz

Za Praznik rada u Istri se, prema procjenama direktora istarske Turističke zajednice Denisa Ivoševića , očekuje oko 55 tisuća dolazaka turista i 200 tisuća turističkih noćenja. Praznik rada pada u petak, zbog čega će mnogi domaći gosti napraviti »most«, a slično će biti i sa Slovencima. Također, nešto veći broj gostiju tradicionalno se očekuje i iz Italije.

  Naime, u Italiji i Sloveniji u ovom su razdoblju značajni praznici, zbog čega se mnogi odlučuju za godišnje odmore i putovanja. Italija danas slavi Dan oslobođenja, a u Sloveniji se slavi praznik Dan osvobodilne fronte, i to 27. travnja, koji će se nadovezati na prvomajske praznike.

  Direktor predstavništva HTZ-a u Sloveniji Goran Blažić najavljuje da će u tom razdoblju na Jadran doći oko 70.000 slovenskih gostiju, od čega će više od polovina njih boraviti u Istri.

Pojačana putovanja
– Prvomajski praznici padaju odlično i moguće je spojiti dva vikenda jer su u tom tjednu i školske ferije. Agenti i turoperatori javljaju da je prodaja na prošlogodišnjoj razini, što je dobro jer je lani bio rekordni dolazak. S obzirom da većina slovenskih gostiju dolazi individualno i ne možemo sa potpunom točnošću predvidjeti broj gostiju, ali očekujemo oko 70.000 tisuća slovenskih gostiju u Hrvatskoj, od čega više od polovice u Istri.

Djelomično će to ovisiti i o vremenskoj prognozi u sljedećem tjednu, ali vjerujem da to ne može ugroziti veliki dolazak koji očekujemo, kaže Blažić. Dodaje kako je dosadašnji tijek sezone na slovenskom tržištu bio izvrstan jer je u prva tri mjeseca bilo čak 15 posto više noćenja te devet posto više dolazaka iz Slovenije.

  – Ipak, to je mali udio u ukupnom prometu pa na temelju tih brojki ne treba donositi ocjene o sezoni. Općenito, na slovenskom tržištu očekujemo najmanje ponavljanje prošlogodišnje rekordne sezone u kojoj nas je posjetilo 1,2 milijuna slovenskih gostiju koji su realizirali više od 7,8 milijuna turističkih noćenja, zaključuje Blažić.

  Direktor predstavništva HTZ-a u Milanu Branko Curić, bivši istarski pročelnik za turizam izvještava da je i u Italiji konačno dobra situacija kada su u pitanju putovanja.

  – Očekujemo pojačano putovanje Talijana za Praznik rada. Ta putovanja trebala bi biti brojnija od onih za vrijeme uskrsnih blagdana, a uz bolje vrijeme i više sadržaja koji se nude, rezultat ne bi smio izostati.

Interesantna je činjenica da su i u Italiji bili ugodno iznenađeni pomalo neočekivanim i već zaboravljenim gužvama na cestama za vrijeme Uskrsa, što govori općenito o buđenju naših susjeda, navodi Curić. Dodaje da se tradicionalno pored najbrojnijih individualnih putovanja, posebno s kamperima, kod agencija bilježi povećan interes za grupna putovanja prema Hrvatskoj.
 
LORENCIN: Slovencima se uvijek radujemo
Slovenci su među našim najvjernijim gostima i uvijek im se radujemo, kazao je u razgovoru za ljubljansko »Delo« od petka hrvatski ministar turizma Darko Lorencin, dodavši da su oni prošle godine činili 10 posto svih turista, a po broju dolazaka su ispred njih bili samo Nijemci. »Slovenski je gost za hrvatski turizam vrlo značajan, a dolazi nam i izvan glavne turističke sezone«, kazao je Lorencin. Iznio je podatak po kojemu 43 posto slovenskih gostiju dolazi u Istru, oko 25 posto na kvarnersko područje, a ostali većinom u Dalmaciju, iako je sve više i onih koji posjećuju odredišta u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Bogata ponuda
– Hrvatska se sve više nameće kao destinacija koju je vrijedno posjetiti i izvan glavne sezone, a mnoga najavljena događanja idu tome u prilog, naprimjer sportska događanja, festivali, gastroponuda i slično. Imidž Hrvatske u Italiji je više nego dobar. Program Hrvatska 365 dobro je primljen kod naših susjeda i bilježi već prve rezultate. Poznato je da su Talijani očarani, pa i zavidni na našu obalu, no veseli i sve veći interes za područja kao što su Slavonija ili primjerice grad Zagreb, tvrdi Curić.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved