Funtana, Poreč, Tar, Vabriga
Turizam Poreč
28.4.2015. 5:54:07h
Poreština se okreće Britancima i kulturnom turizmu
Na ovogodišnji natječaj Hrvatske turističke zajednice za odabir novih PPS destinacija koje će se posebno promovirati u pred i posezoni u sklopu projekta Hrvatska 365 iz Istre se javio novi klaster turističkih zajednica kojeg čine Poreč, Funtana, Tar -Vabriga i Vrsar.
alestone3 / flickr.com

Na ovogodišnji natječaj Hrvatske turističke zajednice za odabir novih PPS destinacija koje će se posebno promovirati u pred i posezoni u sklopu projekta Hrvatska 365 iz Istre se javio novi klaster turističkih zajednica kojeg čine Poreč, Funtana, Tar -Vabriga i Vrsar. Poreč se lani jedini od svih većih TZ-a nije javio na natječaj koji je bio raspisan tokom ljeta kada su se izabirale prve destinacije u ovom pilot-projektu. One su već odradile promociju ove zime.

U klasteru ostaju Kaštelir i Vižinada

Poreč je odlučio nadoknaditi propušteno te se ujedinio sa susjednim TZ-ima te Vrsarom koji je zasad bio izdvojen. Time su stvorili ogroman potencijal koji ima daje 7,5 milijuna noćenja godišnje. Cilj je ujedinjenjem TZ-a zajednički se promovirati na tržištu, imati zajedničke brošure te zajednički osmišljavati i razvijati turističke proizvode te manifestacije. Ujedno, ovom su klasteru pripojene i manje turističke zajednice - ona Kaštelir-Labinci te Vižinada.

- S posebnim zadovoljstvom ističem da je u klaster ušao Vrsar. Oni su izrazili želju i volju da uđu u združeni klaster što je nama jako drago jer smo željeli obuhvatiti područje čitave bivše općine Poreč, od ušća Mirne do Limskog kanala. U PPS -u je i naš bivši klaster Kaštelir-Labinci i Vižinada. Odlučili smo se na tržištu kroz dva proizvoda - aktivni turizam i kultura, a promociju bi voljeli odraditi u Münchenu i Londonu. Naime, Njemačka nam je najznačajnije emitivno tržište, a na Veliku Britaniju ciljamo jer vjerujemo da bi nam gosti iz te zemlje mogli poboljšati promet budući da su nekad oni bili naši vjerni gosti upravo u tom periodu. Ujedno, to je jedno od najjačih tržišta na svijetu, kaže nam direktor porečkog TZ-a Nenad Velenik, ujedno i voditelj PPS destinacije.

Cilj je promovirati i poticati cikloturizam

Što se tiče aktivnog turizma cilj je promovirati i poticati cikloturizam, budući da već postoji cijeli niz cestovnih i MTB  biciklističkih staza te je Poreč po biciklizmu i poznat zbog svojih brojnih utrka - od onih za profesionalce do obiteljskih biciklijada.

- Voljeli bi u pogledu razvoja tog proizvoda urediti i biciklističko-pješačku stazu od Vrsara pa sve do Tara, odnosno Lanternom uz samo more po uzoru na stazu koja je uređena od Bijele Uvale do Funtane kako biciklisti nikad ne bi došli u opasnost ili bi predstavljali opasnost za druge. Po master planu jedan od prioriteta je poboljšanje uvjeta boravka gostiju u destinacijima, a to bi bila upravo ova staza, tvrdi Velenik.

Ujedno, Poreč se želi izdignuti i kao destinacija aktivnog turizma u pogledu sportova na pijesku, kao što je odbojka na pijesku. Naime, kako kaže Velenik, Poreč već sada među gostima slovi kao atraktivno odredište zbog mogućnosti bavljenja vodenim sportovima te sportovima na plaži kao što je odbojka na pijesku koja će još više dobiti na značaju nakon što se u Poreču početkom lipnja odigra mega odbojkaški turnir Major Series u okviru FIVB World Toura čiji su organizatori Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) zajedno s tvrtkom Beach Major Company i Red Bullom.

Sve atraktivnija odbojka na pijesku

- Sada imamo desetak igrališta za odbojku na pijesku, a taj je sport u povoju. Želimo ga snažnije razvijati, a vjerujem da će tome pridonijeti ova manifestacija. I ne namjeravamo ostati samo na  ovom turniru u lipnju, već  želimo imati i manje turnire u pred i posezoni. Ali ne bih se samo zaustavio na odbojci. Tu u obzir dolaze i rukomet te nogomet na pijesku, kaže Velenik.

Već sada razmišljaju o budućem vizualnom identitetu, a

do kraja godine zajednički bi radili na mega događanjima, stvarali bi nove proizvode koji bi bili usmjereni pred i posezoni, te spremali zajednički nastup za 2016. godinu pod zajedničkim vizualom i imenom, s ciljem postizanja većeg turističkog prometa.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved