U novom smjeru
28.4.2015. 7:54:13h
Zdravstveni turizam - visoko rastući oblik turizma
Visoke cijene medicinskih usluga, kriza u zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja, visoke cijene zdravstvenih usluga, prisutan trend starenja stanovništva, dugačke liste čekanja u zemljama razvijenog svijeta stvorile su potrebu za stvaranjem nove vrste turizma, zdravstvenog turizma.
Thomas Wanhoff / flickr.com

Visoke cijene medicinskih usluga, kriza u zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja, visoke cijene zdravstvenih usluga, prisutan trend starenja stanovništva, dugačke liste čekanja u zemljama razvijenog svijeta stvorile su potrebu za stvaranjem nove vrste turizma, zdravstvenog turizma. On predstavlja jedan od najvećih trendova turističkih putovanja u zadnjih deset godina. Stvaranje ove vrste turizma je bazirano na brzoj, kvalitetnoj i jeftinijoj medicinskoj usluzi.

Među ostalim konkurentskim zemaljama u Europi (Slovenija, Mađarska, Austrija, Poljska, Češka, Latvija i dr.) i Hrvatska predstavlja zemlju pogodnu za razvoj ove vrste turizma zbog činjenice da su cijene traženih usluga znatno niže od onih u Zapadnoj Evropi i SAD-u.

Zdravstveni turizam predstavlja kompleksnu turističku uslugu koja obuhvaća više usluga i proizvoda u korelaciji s putovanjima, a zbog unapređenja samoga zdravlja.

Dijeli se na:

Medicinski turizam
Lječilišni turizam
Wellness turizam

Medicinski turizam - organizirana putovanja u ciljana odredišta radi realizacije  medicinskih usluga ( liječnički pregledi, kirurški zahvati, stomatološki, estetski,  psihijatrijski, komplementarni tretmani-osteopatija uz prateće usluge zdravstvene njege i oporavka).

Postotak korištenje usluga zdravstvenog turizma po vrsti zdravstvene usluge:

Estetska kirurgija 34%
Stomatologija 30%
Ortopedska kirurgija 7%
Tretmani pretilosti 7%
IVF tretmani (umjetna oplodnja) 6%
Oftalmološka kirurgija 3%

Lječilišni turizam - korištenje prirodnih ljekovitih činitelja i fizioterapijskih postupaka u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja te poboljšanja kvalitete života. Provode se u lječilištima kroz organizaciju terapijskih programa, programa oporavka, zdrave i dozirane prehrane i sl.

Wellness  turizam

Holistički welness - dovođenje tijela u psihosomatsku i duhovnu ravnotežu kroz razne oblike welnessa (beauty program, osteopatija, fitness, yoga, meditacija, masaže i sl.)

Medicinski wellness - organizirano provođenje preventivnih programa i programa liječenja uz tim stručnjaka iz raznih polja (liječnici, nutricionisti, kineziolozi, psiholozi, fizioterapeuti, spa i wellness terapeuti)

Wellness

Najpopularniji programi:

Individualni tretmani tijela ( osteopatija, beauty)
Sport i fitness
Saune
Joga i meditacija
Nutricionizam i detoksikacija
Holistički ‘tijelo-um-duh’ programi
Učenje (zdrava prehrana, osobni rast, kvaliteta života i sl.)
Fizički izazovi i avantura
Odabir destinacije za koju će se određeni klijent odlučiti ovisi o nekoliko parametara: standardu medicinskih usluga, cijeni usluga, stručnosti i opremljenosti ustanova, atraktivnosti i dostupnosti lokacija kao i organizacijskom aspektu

Cilj svih pravnih subjekata u našoj državi koji se žele baviti zdravstvenim turizmom trebaju što prije i kvalitetnije pristupiti realizaciji projekata u zdravstvenom turizmu pazeći pritom na sve spomenute parametre o kojima ovisi odabir destinacije kod potencijalnih klijenata.

Piše: Bojan Nasteski

Korisni linkovi:
WIKI - Zdravstveni turizam: definicija, povijest i podjela

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved