Turistički kongres
28.4.2015. 14:00:29h
Pravna nesigurnost i mentalitet predstavljaju barijeru razvoja turizma
Kongres je okupio brojne turističke djelatnike i ključne igrače u turizmu koji pokušavaju poslovati u Hrvatskoj unatoč brojnim poteškoćama za poduzetnike.
David Goehring / flickr.com

Iako Hrvatska ima snažan potencijal i resurse za razvoj turizma, još je uvijek mnogo barijera za realizaciju tog potencijala, od pravne nesigurnosti za investitore do mentaliteta koji još uvijek ne krije provincijalizam i ksenofobiju.

S druge strane, dobra je vijest da su se otvorile brojne bolne teme o kojima se počelo pričati, ali i reforme po prirodi inertnog sustava unutar turizma, od turističke zajednice do turističkog zemljišta, istaknuli su sudionici prvog panela Hrvatskog turističkog kongresa koji se održava u maloj dvorani Lisinski u organizaciji Poslovnog dnevnika i Američke gospodarske komore (AmCham).

Kongres je okupio brojne turističke djelatnike i ključne igrače u turizmu koji pokušavaju poslovati u Hrvatskoj unatoč brojnim poteškoćama za poduzetnike, piše Poslovni dnevnik.

Davor Lukšić, predsjednik uprave hrvatske najveće turističke kompanije Lukšić grupe tako je istaknuo da su pravna nesigurnost i neriješena pitanja turističkog zemljišta ključni problemi koji koče ulaganja.

"Planiramo dugoročno ostati u Hrvatskoj i zanimaju nas nova ulaganja, no prije jačeg investicijskog ciklusa investitori trebaju jači regulatorni okvir i veću transparentnost", istaknuo je Lukšić.

Miroslav Dragičević iz Horwath Consultinga istaknuo je problem prevelikog broja kapaciteta u privatnom smještaju te manjka "dodane vrijednosti" koju pruža hotelski sektor.

Andreas Ewald, izvršni direktor Ernst&Young Njemačka i šef odjela za hotelijerstvo otkrio je da ulagače danas najviše zanima izgradnja resorta mješovite namjene, što se u Hrvatskoj do sad pokazalo kao "tvrd orah".

"Na primjeru golf resorta, ulagači na samom golfu ništa ne mogu zaraditi, na hotelima zarade nešto malo, a najveći profit imaju od prodaje nekretnina i rasta vrijednosti zemljišta", pojasnio je Ewald.

Iako je Europa najjača turistička destinacija, turistički rast je usporen i sve više pod prijetnjom jeftinih destinacija prvenstveno u Aziji, zbog čega se na razini Europske komisije traže modaliteti za očuvanje konkurentnosti europskog turizma, istaknuo je Alain Liberos, zamjenik voditeljice odjela za turizam, glavne uprave za poduzetništvo i industriju EK.

"Nova reorganizacija koja će krenuti od 1. lipnja stoga će jako utjecati na turizam, koji će ući u grupu s novim i kreativnim industrijama, a načini provedbe prioriteta će se odrediti u idućih par mjeseci, kako bi se odoljelo izazovima demografskih promjena, globalizacije, digitalizacije", pojasnio je Liberos.

Piše: Marija Crnjak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved