Zadar
Stari Zadar
29.4.2015. 13:49:36h
I stanari Poluotoka moraju prihvatiti - nema budućnosti bez turizma
Radno vrijeme u skladu s potrebama gostiju, ali i stanovnika
Mario Fajt / flickr.com

Većina stanovnika Poluotoka uhvatila se za glavu, a većina ugostitelja odahnula i zadovoljno protrljala ruke na vijest prema kojoj je Vlada sa svoje sjednice u četvrtak, Saboru uputila prijedlog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojima se jedinicama lokalne samouprave omogućuje uređivanje dužeg radnog vremena ugostiteljskim objektima nego što je određeno zakonom. Tim se prijedlogom, kako je objašnjeno hrvatskoj javnosti, želi povećati turističko-ugostiteljski promet i prihodi.

Radno vrijeme u skladu s potrebama gostiju, ali i stanovnika

Naime, radno vrijeme ugostiteljskih objekata po važećem je Zakonu do sada, bilo samo djelomično u nadležnosti jedinica lokalne samouprave s obzirom da su predstavnička tijela lokalnih jedinica, mogla najduže za dva sata produžiti propisano radno vrijeme ugostiteljskih objekata koje je, po zakonu, od 6 do 24 sata. Predloženom se izmjenom pak, predstavničkim tijelima lokalnih jedinica daje ovlast da svojom odlukom mogu produžiti propisano radno vrijeme odnosno da, vodeći računa o potrebama gostiju, ali i svojih građana, odrede drugačije radno vrijeme, koje može biti različito u pojedinim jedinicama ili pojedinim naseljima unutar lokalnih jedinica.

Stipe Knežević predsjednik zadarske Obrtničke komore, dugogodišnji ugostitelj, ali i stanovnik Poluotoka, komentirao je kako u zadarskom slučaju radno vrijeme ugostiteljskih objekata zapravo nikada i nije bio problem.

- Stav Ceha ugostitelja je bio jedinstven. Mi smo preko ljeta ionako radili do 1 sat iza ponoći i još pola sata nakon toga je bio uvjetno rečeno, neki prag tolerancije. Nije bilo problema jer su se u većini slučajeva znala pravila i ugostitelji su se toga držali. Ako je u pitanju noćni klub onda je jasno da on mora zadovoljavati uvjete i kriterije za tu djelatnost propisanu zakonom. Znam da su oni tražili od Grada da im se dozvoli radno vrijeme do 5, a imali su dozvolu do 4 sata. Mali restorani brze hrane primjerice, na autobusnom ili željezničkom kolodvoru i do sada su radili 24 sata. U ovom slučaju također, treba zauzeti stav, ali i voditi računa o lokaciji ugostiteljskog objekta - mišljenja je Stipe Knežević.

On naime, smatra da restorani i nemaju potrebu raditi cijelu noć i da ipak, treba voditi računa i o stanovnicima Poluotoka, a ukoliko ugostiteljski objekti nisu u samom srcu stambenog naselja, onda je dobro što će imati mogućnost produljenja radnog vremena dok imaju gostiju.

Što se tiče stava Turističke zajednice Grada, direktor Zvonko Šupe zapravo ju je sažeo u jednu rečenicu - jedna od najboljih odluka kada je hrvatski turizam u pitanju.

- I do sada smo mi, kao Turistička zajednica i Grad, uvijek izlazili ususret ugostiteljima. Kad su u pitanju ljetna događanja radno vrijeme se uvijek produljivalo. No nije bit samo u radnom vremenu, nego u zadovoljnom gostu koji kad sjedne negdje na piće ili večeru ne mora gledati na sat, već se može opustiti i uživati koliko mu je drago, a ugostitelji neće morati strepiti da će mu doći policajac i upozoriti ga da mora zatvoriti lokal - naglasio je prvi čovjek TZ Grada.

Kad su u pitanju stanovnici Poluotoka, direktor Šupe je mišljenja kako uvijek postoje rješenja i dogovori, ali da i stanovnici Poluotoka moraju shvatiti da turizam nosi bolji život i standard svima.

Piše: Minja Gugić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved