Split
Online
3.5.2015. 7:09:24h
Splitska turistička zajednica: Pomoću eVisitora upoznat ćemo furešte u dušu!
Sedam turističkih zajednica, među kojima je i splitska, uključilo se u pilot-fazu jednog od najvažnijih projekata Hrvatske turističke zajednice.
/ freepix.biz

Sedam turističkih zajednica, među kojima je i splitska, uključilo se u pilot-fazu jednog od najvažnijih projekata Hrvatske turističke zajednice.

U pitanju je Turističko-informacijski sustav (TIS), odnosno eVisitor, u sklopu kojeg će se testirati novi informacijski sustav za prijavu i odjavu turista.

Kako su najavili iz HTZ-a, najprije će predstavnici TZ-a sudjelovati na radnim i edukativnim sastancima, a onda bi se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza uključiti i odabrani obveznici koji na područjima TZ-ova imaju obvezu vođenja prijava i odjava turista.

Pristup sustavu će imati oko 60.000 pružatelja usluga smještaja, 300-injak turističkih zajednica, te tijela državne uprave.

Sustav će biti dostupan besplatno svim korisnicima preko interneta kao web-aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo, a HTZ-u će u realnom vremenu imati sve relevantne podatke o kretanju turističkog prometa u Hrvatskoj, te financijske podatke o statusu naplate i dugovanja po osnovi boravišne pristojbe.

Korisnici sustava će, uz najviši odmak od 24 sata, koliko iznosi zakonom propisan rok za prijavu turista, raspolagati podacima o stanju turista na njihovu području.

Uz navedeno, sustav će pratiti i migracije turista unutar Hrvatske na temelju kojih će se moći zaključiti koji su to uobičajeni interesi i “rute kretanja” turista. To će, tvrde u HTZ-u, zasigurno utjecati na povećanu koheziju svih turističkih zajednica te različitih pružatelja turističke ponude, a dodatno i na angažman ostalih gospodarskih subjekata te tijela javne vlasti vezan uz ukupnu turističku ponudu i prateću logistiku.

Kako će to u praksi izgledati, pokušali smo doznati u splitskoj Turističkoj zajednici, međutim i tamo još čekaju smjernice iz centrale, nakon čega će ih obznaniti.

No, direktorica splitskoga TZ-a Alijana Vukšić smatra da će eVisitor biti od velike koristi.

– Svjesni smo važnosti točnog i detaljnog praćenja turističkog prometa i zato smo se i uključili u ovaj pilot-projekt. eVisitor će imati veliku ulogu u daljnjem planiranju razvoja turizma u destinaciji i donošenju strateških razvojnih dokumenata.

Novim sustavom uklonjeni su nedostaci postojećeg, a turistički subjekti, odnosno hotelijeri i iznajmljivači, imat će pregledniji uvid o karakteristikama gostiju – ističe Vukšić.

Direktorica splitske Turističke zajednice dalje navodi da će ovaj moderni sustav davati informacije o tome odakle nam gosti dolaze, u kojim su smještajnim objektima prethodno odsjedali, koje su dobi i spola, ali i brojne druge parametre koji su važni za planiranje marketinga objekta, te ukupnog poslovanja.

Piše: Diana Barbarić,

Klub iznajmljivača: A zašto bismo mi prijavljivali goste?
Svoj stav o uvođenju eVisitora već su iskazali i članovi Kluba iznajmljivača, a oni, pak, kažu da bi privatne iznajmljivače trebalo osloboditi obveze prijavljivanja gostiju. Pritom navode kako je takva praksa i u brojnim drugim europskim zemljama, gdje samo hoteli i hosteli moraju prijavljivati goste.

– Podatak o imenu i prezimenu gosta te popis gostiju može služiti samo samom iznajmljivaču pa smatramo da nema potrebe to imati kao zakonsku obvezu. Gosti koji su iz neke zemlje članice EU-a više se ne trebaju prijavljivati u MUP, pa evo još jednog razloga više. Želimo korak više k modernijem i europski prihvaćenom načinu rada – priopćili su iz Kluba iznajmljivača.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved