Komiža, Vis
Mogući uzlet
8.5.2015. 6:36:12h
Turizam će na Visu uzletjeti kad na otok slete zrakoplovi
U svrhu gospodarskog i turističkog razvoja te podizanja kvalitete života na otoku, Grad Vis planira revitalizaciju aerodroma na lokaciji Velo polje, na istome mjestu gdje je tijekom Drugog svjetskog rata bio saveznički aerodrom.
Mario Fajt / flickr.com

U svrhu gospodarskog i turističkog razvoja te podizanja kvalitete života na otoku, Grad Vis planira revitalizaciju aerodroma na lokaciji Velo polje, na istome mjestu gdje je tijekom Drugog svjetskog rata bio saveznički aerodrom.

Lokacija svojim položajem odgovara potrebnim uvjetima za izgradnju poletno-sletne piste, prostornoplanski uvjeti su osigurani, a izgradilo bi se uzletište dužine oko 1200 metara i širine 60 metara.

Podsjetimo, ideja o revitalizaciji aerodroma Vis stara je dvadesetak godina, a 2010. skupina zaljubljenika u letenje i padobranstvo, Jurica Žitko, Pino Vojković i Goran Ratkajec, pokrenula je inicijativu za obnovu aerodroma, upoznavši s time i lokalne vlasti Visa i Komiže, od kojih su dobili snažnu potporu.

Zaključeno je da bi izgradnja uzletišta na Visu pomogla turističkom razvoju otoka kao što je to slučaj s Bračem, Hvarom i Lošinjom.

Pronađena je i dokumentacija iz 1992. godine o gradnji aerodroma na Visu, a viško Gradsko vijeće uputilo je prijedloge za izmjene Županijskog prostornog plana, među kojima, umjesto lokacije Pojica, za gradnju zračne luke na Visu predlažu upravo lokaciju Velo polje, što je i prihvaćeno.
Operatori, javite se

U međuvremenu, u Hrvatskom domu u Visu održana je javna prezentacija projekta, a krajem 2011. godine osnovan je i viški aeroklub “Cumulus”, koji je s Gradom Visom potpisao sporazum o suradnji.

U svrhu relizacije ovog projekta, Grad Vis ovih je dana objavio javni poziv za iskazivanje interesa operatora zrakoplovstva koji ima potrebne dozvole i logistiku za provedbu i realizaciju registracije površine za slijetanje i uzlijetanje, sukladno važećim zakonskim propisima, potvrdio nam je Ivo Radica, viški gradonačelnik.

Nakon javnog poziva uslijedit će i javni natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuditelja, koji mora u roku od šest mjeseci podnijeti zahtjev za registriranje površina za slijetanje i uzlijetanje Odjelu aerodroma pri hrvatskoj Agenciji za civilno zrakoplovstvo, te dostaviti dokaze da udovoljava propisanim uvjetima.

Svi zainteresirani mogu do 1. lipnja 2015. godine dostaviti ponude, te dati ideje i prijedloge. Ponude su neobvezujuće. 

Piše: Bogoljub Mitraković
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved