Zimski turizam
8.5.2015. 9:10:58h
Zimski gosti pristigli iz Japana, Koreje i SAD-a
U prva četiri mjeseca ove godine najveći turistički rast u broju dolazaka u Hrvatsku imali su gosti iz Koreje s porastom od 43 posto u noćenjima, oni iz SAD-a s porastom od 41 posto u noćenjima te iz Japana s porastom od 30 posto u noćenjima.
Republic of Korea / flickr.com

U prva četiri mjeseca ove godine najveći turistički rast u broju dolazaka u Hrvatsku imali su gosti iz Koreje s porastom od 43 posto u noćenjima, oni iz SAD-a s porastom od 41 posto u noćenjima te iz Japana s porastom od 30 posto u noćenjima. Tako nam je protekle zime i proljeća stiglo 1,1 milijun turista, što je za osam posto više nego lani, a oni su ostvarili oko tri milijuna noćenja, odnosno šest posto više nego lani, podaci su HTZ-a o turističkom prometu u prvom kvartalu ove godine.

Stranih je turista bilo 845 tisuća (osam posto više), a toliki rast zabilježili su i domaći turisti. Prema udjelu u turističkom prometu u prva četiri mjeseca najbolji rezultati su ostvareni u Istri s 267 tisuća dolazaka (rast od tri posto) i 914 tisuća noćenja (rast od dva posto).

Slijedi Kvarner s 200 tisuća dolazaka (rast od deset posto) i 557 tisuća noćenja (rast od devet posto), dok je Splitsko-dalmatinska županija na trećemu mjestu sa 131 tisuću dolazaka (tri posto više) i 400 tisuća noćenja (tri posto više).

Dubrovačko-neretvanska županija imala je 131 tisuću dolazaka (devet posto više) i 396 tisuća noćenja (plus devet posto) te grad Zagreb 219 tisuća dolazaka (rast od 14 posto) i 395 tisuća noćenja (rast od 12 posto).

Porast je zabilježila i Zadarska županija u kojoj je bilo 74 tisuće dolazaka (tri posto više) i 249 tisuća noćenja (12 posto više), u Šibensko-kninskoj ostvareno je 44 tisuće dolazaka (rast od 11 posto), dok su u noćenjima sa 134 tisuće noćenja zabilježili pad od tri posto.

U Ličko-senjskoj županiji došlo je 17 posto posto gostiju više (34 tisuće dolazaka) i imali su za 16 posto više noćenja (51 tisuća noćenja). U samom travnju na razini Hrvatske zabilježen je rast turističkog prometa domaćih turista koji su ostvarili poraste u dolascima za 5 posto te u noćenjima za 8 posto.

Pet najjačih tržišta po udjelu u noćenjima su Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija i BiH.

Piše. R. Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved