Nova atrakcija
9.5.2015. 7:25:46h
Uvijek smo se pitali što se nalazi iza ovih vrata - Napokon smo dobili odgovor
60 godina nakon što je izgrađen u tajnosti, 500 metara dugačak tunel u Nacionalnom parku Paklenica - postaje turističkom atrakcijom. Vlada je dala suglasnost za završnu fazu preuređenja, vrijednu 10 milijuna kuna.
katsch1969 / flickr.com

Planiran kao sklonište i dugo vremena neiskorišten, u tunel se iduće godine otvara centar za turiste i penjače.
Atrakcije Paklenice poznate su u cijelom svijetu. Ali malo tko zna da se ondje krije 500 metara dug tunel.

Podzemni labrint sagrađen je prije 60 godina kao sklonište.
'Tadašnja jugoslavenska vojska je kopala tunel u strahu od napada Sovjetskog saveza na Jugoslaviju. Kopala ga je za državni vrh', rekao je Zlatko Marasović, ravnatelj NP Paklenica. Izgrađena je tada i Titova soba. 200 metara pod površinom stijena. Kao i cijeli tunel, pretvorit će se u posjetiteljski centar, u kojem će se turisti moći odmarati i razgledavati unutrašnjost Paklenice.
Titov tunel od 4,6 milijardi dolara više nitko ne želi
Obnova tunela počela je prije 12 godina. Dovršetak završne faze, vrijedne 10 milijuna kuna, očekuje se iduće godine. 'Očekuje se do 15 novih radnih mjesta jer se otvara jako puno sadržaja gdje će trebati novih ljudi, a u posjetiteljskoj infrastrukturi radimo veliki iskorak', dodaje Marasović.
Nekad je tunel bio vojna tajna. Pričaju o tome i mještani koji pokraj njega prolaze s konjima i magarcima. Ali ono što je nakon gradnje 60 godina bilo neiskorišteno, postaje novi adut za penjače. Davno zaboravljene tunele očekuje novi život. Umjesto tame i tišine, ovdje će se useliti - turizam.

Piše: Šime Vičević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved