Karlovac
Šarolika ponuda
16.5.2015. 12:40:52h
Rusi ludi za ribama, Korejci za vojskom
Samo je lani u Karlovcu noćilo 2646 Korejaca, čak 2226 više nego preklani
Jerry Gunner / flickr.com

Vojni kompleks na Turnju, takozvani Muzej Domovinskog rata, te veliko jezero Šumbar svakako su dvije najposjećenije karlovačke turističke atrakcije zanimljive najviše strancima, i to Korejcima i Rusima. Govore to i statistički podaci o noćenjima u Karlovcu, koji u posljednjih nekoliko godina stalno rastu, posebno u prva četiri mjeseca ove godine, kada su najbrojniji stranci bili upravo gosti iz Južne Koreje, koji odsjedaju samo u hotelu Europa, zatim Nijemci i Talijani.

U sklopu balkanske ture
– Nudimo standard za četiri zvjezdice, i to je ono što njima odgovara. Riječ je uglavnom o umirovljenicima koji su proputovali cijeli svijet, a mi smo dio tzv. balkanske ture u sklopu koje obilaze Sloveniju, Hrvatsku i BiH. U Karlovcu spavaju jednu noć kako bi pogledali Plitvička jezera, kojima su oduševljeni, ali još ih više zanima vojni kompleks na Turnju. Ulaz se ne plaća, što je dodatna pogodnost, a tamo mogu vidjeti vojnu opremu koju, kako znaju reći, oni nemaju, stoga im je Turanj iznimno zanimljiv. Sve ga grupe obvezno obilaze i tamo se slikaju – kazuje nam Marijana Lemić, voditeljica hotela Europa.

Dolazak Korejaca u Karlovac u 2014. godini u odnosu na 2013. porastao je sa 420 na čak 2646 noćenja u godini, a samo do kraja travnja ove godine Korejci su već ostvarili 30 posto svih godišnjih noćenja u hotelu. Tamo odsjedaju i Rusi, koji u proljeće i jesen imaju natjecanja u šaranskom ribolovu na karlovačkim jezerima Šumbar.

– Već osam godina dolaze nam ribiči iz Letonije, Litve, Bjelorusije, Ukrajine, Rumunjske, Srbije, a najviše iz Rusije. Dolazi nam po 30 ili 40 Rusa u grupi na natjecanja koja organiziraju kod nas. Izuzetno cijene Šumbar, smatraju ga najboljom lokacijom za lov na šarane u cijelom svijetu. Naime, njima je najvažnije da ima puno ribe i da su to velike ribe, što mi nudimo, ali važna im je i organizacija i usluga jer oni, za trajanja natjecanja, spavaju u šatorima na obali jezera – kazao nam je Željko Capan, voditelj Kluba športskih ribolovaca Korana koji su ovlaštenici ribolovnog prava u Vojniću, Karlovcu i Krnjaku i koji upravljaju Šumbarom.

Dolaze i obitelji
S Rusima često dolaze i obitelji, pa odsjedaju i u drugim karlovačkim hotelima ili u privatnom smještaju. Stoga, dok muškarci love šarane, obitelj odlazi na Jadran ili na izlete u okolne gradove.

Piše: Snježana Bičak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved