Šibenik
Pohvalno
19.5.2015. 13:49:15h
Šibenik zbog turizma revitalizira otok Obonjan
Ukoliko Gradsko vijeće Grada Šibenika na sjednici, zakazanoj za 26. svibnja 2015.g., prihvati prijedlog Gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića, nakon gotovo šest godina otok Obonjan konačno bi trebao biti ponovo stavljen u funkciju turizma…

Ukoliko Gradsko vijeće Grada Šibenika na sjednici, zakazanoj za 26. svibnja 2015.g., prihvati prijedlog Gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića, nakon gotovo šest godina otok Obonjan konačno bi trebao biti ponovo stavljen u funkciju turizma…

Naime, Gradsko vijeće bi trebalo ovlastiti Gradonačelnika da potpiše Sporazum između Grada Šibenika, Sunčanog Hvara d.d., Obonjan rivijere d.d. i Projekti Šibenik d.o.o. kojim bi se sporazumno raskinuo Ugovor o realizaciji projekta Obonjan rivijera i prema kojem bi Sunčani Hvar istupio iz Ugovora o realizaciji projekta Obonjan, ustupanjem svoje pozicije iz ugovora Projektima Šibenik.

Potpisom sporazuma stranke prihvaćaju da po osnovu dosadašnje suradnje namaju nikakvih međusobnih potraživanja, te da se obustavljaju svi pokrenuti sporovi.

„Presretan sam; iskreno, nisam se nadao da ćemo u prvoj polovini mandata riješiti i ovaj dugogodišnji problem koji je, pored činjenice što se sam projekt nije realizirao, istovremeno davao negativni ton šibenskom turističkom uzletu. Najvažnije je što potpisivanjem ovog Sporazuma prestaje mogućnost nastanka bilo kakve štete po Grad Šibenik, a međusobne tužbe se povlače. Pored toga, ugovor s Projektima Šibenik omogućava nove sadržaje na otoku koji će Gradu Šibeniku donijeti nebrojene pozitivne učinke“, kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić te najavio ponovno stavljanje otoka u funkciju turizma već iduće turističke sezone.

Na istoj sjednici Gradonačelnika bi Gradsko vijeće trebalo ovlastiti da sklopi ugovor s Projektima Šibenik i partnerima iste tvrtke: Vodeći promotori iz Velike Britanije – Sound Channel, nacionalni turistički operator – CMT i operativna kompanija Gratiosus, preuzimaju projekt kako bi stvorili idiličnu, održivu, odmorišnu i festivalsku destinaciju za potrošače iz cijelog svijeta. Otok Obonjan će biti prvi takve vrste – top destinacija za moderni turistički doživljaj i vodilja na područjima umjetnosti, glazbe, održivog življenja, wellnessa, gastronomije i tehnologije.  Projekt će rasti iz godine u godinu; evoluirajući u globalnu održivu destinaciju za turiste i posjetitelje festivala iz čitavog svijeta. Novi operatori su posebice privrženi ideji razvoja destinacije u skladu s načelima očuvanja prirode uz vlastitu proizvodnju energije.

Postojeći objekti na Otoku Obonjanu će se iskoristiti za dio programa obnove otoka. Organizatori će surađivati s lokalnim dobavljačima kako bi osigurali da ulaganje u projekt ostane lokalnom
gospodarstvu, koliko je to najviše moguće.  Obnova Obonjana, koji se nalazi u blizini povijesnog grada Šibenika, imat će veliki utjecaj na lokalni i strani turizam, a broj posjetitelja će se povećavati tijekom cijele godine, a ne samo u tzv. turističkoj sezoni.

Novi Ugovor će se sklopiti uslijed izmijenjenih okolnosti koje su nastupile nakon 20. ožujka 2008.g. Projekti Šibenik će s partnerima preuzeti obavezu otplate preostalih rata kredita u iznosu od  1.135.394,92€ koje otplaćuje Grad Šibenik, uz isključenje obveze Grada da financira cjevovod do Obonjana (što je Ugovorom iz 2008 bila obveza Grada približne vrijednosti od oko 25.000.000,00 kuna). Također se izričito isključuje da u možebitne troškove Grada Šibenika ulazi bilo koja isplata iznosa koji bi izvršio Privatni partner u postupku preuzimanja pravne pozicije Sunčanog Hvara i
stjecanja vlasništva nad Obonjan Rivijerom d.d.. Ugovor je pojednostavljen i prilagođen realnom gospodarskom stanju.

Novi projekt će donijeti ekonomsku korist ne samo za otok, već i za Grad i čitavu Županiju.  Pored prihoda ostvarenih na otoku većina posjetitelja će na otok doći iz Šibenika i time produžiti svoj boravak u samom gradu. Programi na otoku će biti iznimno atraktivni i punit će smještajne kapacitete na području čitave županije. Novi projekt će generirati značajne i mjerljive ekonomske učinke na lokalno gospodarstvo u obliku stvaranja pretpostavki za zapošljavanje, fiskalne prihode i ukupan gospodarski rast.

Novi projekt će pomoći Gradu Šibeniku u pozicioniranju na kartu svjetskih odredišta vrhunske zabave i odmora.Ugovor, za čije se sklapanje traži suglasnost Gradskog vijeća, predviđa obveznu realizaciju tzv. „Etape A“- izgradnje i uređenja postojećih objekata, postavljanje i izgradnju privremenih i trajnih smještajnih kapaciteta na otoku, izgradnju pripadajućih zabavnih i ugostiteljskih sadržaja s pripadajućom infrastrukturom (uređenje pristupnih prometnica, elektro-energetski priključak, hortikulturno uređenje i sl.), „Etape B“– realizacije najmanje 60 dodatnih apartmana u razini 4 zvjezdice (2/4 kreveta po apartmanu s pripadajućom infrastrukturom. Partner također ima mogućnost i namjeru realizirati 50 ili više nautičkih vezova u luci koja bi bila otvorena za javni promet na otoku Obonjanu, potom daljnjih 60 apartmana u razini 4 zvjezdice (2/4 kreveta po apartmanu), Hotel/Aprathotel s najmanje 50 soba u razini 4 zvjezdice (2/4 kreveta po apartmanu), Hotel s najmanje 130 soba u razini 4 zvjezdice (2 kreveta po sobi) kao i 60 vila u razini 5 zvjezdica (6 kreveta po vili).

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved