Cres
170 godina creskog turizma
3.6.2015. 6:19:09h
Domaćini najvažnija karika creske turističke priče
Naši se gosti dive ljepoti sačuvane prirode i kulturne baštine, janjetini i maslinovom ulju, ali ipak su u cijeloj ovoj priči najvažniji domaćini koji su znali sačuvati otok i kako osvojiti gosta da se dogodine vrati, kazao je gradonačelnik Jurjako, podsjetivši na prve turiste koji su 1845. parobrodom stigli na Cres
Domagoj Skledar / CroatiaLink.com

Jučer je Cres obilježio 170. godišnjicu turizma. Čime? Svime što ima – a to su predivna priroda i ljubazni domaćini. Grad Cres i njegova Turistička zajednica pobrinuli su se dostojno obilježiti i proslaviti ovu važnu obljetnicu – izložbama Mate Solisa i »Macmalić«, posjetom Franjevačkom samostanu, creskom muzeju, dječjim radionicama, prodajnim izložbama izvornih creskih proizvoda....

   Kao prvi čovjek Grada Cresa, ali i prvi čovjek creske Turističke zajednice, Krisijan Jurjako brojnim je uzvanicima i gostima, zapravo prijateljima, jer na Cresu su gosti i turisti prijatelji, izrazio zadovoljstvo što ih može pozdraviti na taj povijesni dan.

  Zadovoljni gosti
– Na današnji dan, točno prije 170 godina, u Hrvatskoj je počeo organizirani turizam. Prvoga lipnja 1845. godine u Hrvatskoj je zabilježeno prvo turističko putovanje, toga je dana u organizaciji austrijskog Loyda iz Rijeke na prvo organizirano izletničko putovanje parobrodom krenulo 200 putnika. U Cresu su proveli nekoliko sati, divili se čistoći i pravilnosti ulica te uživali u domaćem vinu, janjetini i ovčjem siru. Cresani su se iskazali kao dobri domaćini i u znak dobrodošlice pucali su iz mužara, a posada broda i putnici odgovorili su klicanjem i pucanjem iz topa. Drugo putovanje uslijedilo je tri tjedna kasnije, 22. lipnja 1845. godine. Tom su prigodom domaćini priredili posebnu zabavu izvan gradskih zidina, pa su nekoliko dana kasnije u novinama »Eco del litorale ungarico« domaćini opisani riječima hvale: »...u ovom čistom mjestu vladaju gostoljubivost, srdačnost, društvenost. Kad se ubuduće budete odnosili na ljubaznost, slobodno recite creska ljubaznost, dobrota i gostoljubivost i tako ćete savršeno izraziti i dočarati te pojmove«, dočarao je Jurjako pred obnovljenom creskom vijećnicom početak organiziranog dolaska turista na otok Cres, a ujedno i prvo organizirano putovanje turista u Hrvatskoj.  

   – Tako je počeo turizam, a sve ostalo je povijest koju treba pamtiti i kojom se trebamo ponositi; povijest turizma koja seže do današnjeg dana. Naši se gosti, odnosno prijatelji, dive ljepoti sačuvane prirode, bjeloglavom supu, samoniklim biljkama kojih ima više nego na britanskom otočju, plavoj groti i Vranskom jezeru, ljepoti sačuvane kulturne baštine, creskoj janjetini i ekstra djevičanskom maslinovom ulju Cres, jedinom hrvatskom ulju s oznakom izvornosti. Ali ipak su u cijeloj ovoj priči najvažniji domaćini koji su znali sačuvati otok i koji znaju osvojiti gosta da se dogodine vrati. Naši turistički radnici i gospodarstvenici iz godine u godinu podižu kvalitetu smještajnih kapaciteta. Trud se isplati, jer, osim što stižu prestižne nagrade i priznanja, najvažnije je da se gosti zadovoljni vraćaju u kampove, hotele i kod privatnih iznajmljivača, kazao je Jurjako i naglasio da je odrednica Grada i Turističke zajednice Cresa razvoj održivog turizma kojemu je jedan od ciljeva sačuvati kulturnu i prirodnu baštinu.

   – To razvija naše gospodarstvo, ali i Grad Cres i TZG kroz svoju prostorno-plansku dokumentaciju. Ne želimo biti samo pasivni promatrači, osim što razvijamo i gradimo potrebnu infrastrukturu, stojim na raspolaganju i svakom investitoru kojega smo spremni pratiti u skladu s našim ovlastima, kazao je Jurjako.

  Sport važan dio ponude
Ovoj velikoj svečanosti prisustvovao je i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić koji je kazao da je turizam najjača svjetska industrija i svojevrsni društveni i globalni fenomen.

   – Turizam nije samo turistička zajednica i nadležmo ministarstvo, turizam smo mi. Program 365 dana donosi određene pomake i nadam se da će idućih godina napraviti veći iskorak. Pokušat ćemo napraviti maksimum da optimiziramo ulaganja u turizam i najviše moramo povesti računa o tome kako zadovoljiti turista 21. stoljeća, dakle novim tehnologijama, poručio je Bašić, dok je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić poručio da će Vlada RH dati punu podršku Cresu po pitanju infrastrukture i cesta.

   O Cresu je možda najviše rekla direktorica tamošnje turističke zajednice Sanja Živanović, kazavši: »Blagoslovljeni smo životom na Cresu«.

   – Turizam se na Cresu nije dogodio slučajno, ljudi na Cresu žive za svoje goste, a gosti ponajprije vole svoje domaćine, a onda cresku janjetinu, ribu, kulturu i prirodu. I sport je bitan dio naše turističke ponude – biciklizam, triatlon, jedrenje.... Na taj način gosti vide panorame koje bi im inače ostale skrivene, i više od 100 kapelica na Cresu, kazala je Živanović.

   U ime Primorsko-goranske županije svečanosti je prisustvovala Marina Medarić, a bili su tu i brojni direktori i direktorice susjednih turističkih zajednica te načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova.

Piše: Biljana Savić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved