Ostvaruju se planovi turističkih stratega
6.6.2015. 7:46:31h
Predsezona u Dalmaciji postala sezona: turistički svibanj obara rekorde!
Ako je suditi po turističkom prometu u svibnju u gradovima na Jadranu, protekli mjesec značajno je “podebljao” ukupne predsezonske rezultate koji se gotovo posvuda iskazuju u dvoznamenkastom rastu gostiju i noćenja.
Tabi / flickr.com

Ako je suditi po turističkom prometu u svibnju u gradovima na Jadranu, protekli mjesec značajno je “podebljao” ukupne predsezonske rezultate koji se gotovo posvuda iskazuju u dvoznamenkastom rastu gostiju i noćenja.

Iako se turistički rezultati HTZ-a po jadranskim županijama i Zagrebu još uvijek zbrajaju i objavit će se tijekom vikenda, prema već dostupnim podacima vidljivo je da je svibanj oborio turističke rekorde. Naime, od Istre preko Kvarnera i svih dalmatinskih županija, broj gostiju u najvećim turističkim centrima je posvuda značajno veći, a bilježi se veliki rast popunjenosti privatnog smještaja, što prijašnjih godina u ovo doba nije bio slučaj.

S novim rekordima i ovu je turističku godinu započeo Split koji je na samom vrhu rasta posjećenosti u Hrvatskoj u svibnju i dosadašnjem dijelu sezone. U svibnju je Split posjetilo 40.500 gostiju kojima je naplaćeno 99 tisuća noćenja.

Tako je Split sa 24 posto više noćenja nego lani i 11 posto više dolazaka na vrhu najuspješnijih u predsezoni, kada ga je posjetilo najviše turista iz SAD-a. Odličan je svibanj bio i u Makarskoj koja ima 13 posto više noćenja.

Prema statističkim podacima TZ Dubrovnika, od siječnja do kraja svibnja u Dubrovniku je ostvareno ukupno 212.911 dolazaka i 642 tisuće turističkih noćenja. Broj dolazaka turista i noćenja veći je za sedam posto za prvih pet mjeseci, a u svibnju je Dubrovnik prošlog mjeseca posjetilo 106.877 gostiju (6 posto više), a registrirano je 348.204 noćenja (6 posto više).

Posebno je porastao broj gostiju iz Španjolske kojih je bilo 49 posto više! Iako je najviše gostiju boravilo u dubrovačkim hotelima, koji su ostvarili povećanje od 4 posto, najveći rast prometa imao je privatni smještaj, i to za čak 35 posto.

Slično je bilo i u Šibeniku, koji je prema prvim podacima u svibnju ugostio 25 tisuća turista i zabilježio 83 tisuće noćenja, odnosno 9 posto više nego lani. Dobre svibanjske turističke brojke Šibenik zahvaljuje prvenstveno rastu dolazaka u kampove i privatni smještaj, koji je tijekom svibnja imao dvoznamenkasti rast.

Zadar je tijekom svibnja posjetilo ukupno 40 tisuća turista, odnosno oko tri tisuće gostiju više nego lanjskog svibnja.

Predsezonske brojke tako su u Zadru zabilježile 8 posto više dolazaka i 14 posto više noćenja. Turistički svibanj stvorio je dobru predsezonsku zalihu za vršni dio sezone u koju će se, prema sadašnjim pokazateljima, ući mirnije, osobito u privatnom smještaju koji nikada ranije nije krenuo s ozbiljnim turističkim poslom i posjetom.

PIŠE: Ružica Mikačić,

PROSTOR ZA SVIBANJSKE REKORDE
SPLIT 24 posto više noćenja
ZADAR 14 posto više noćenja
MAKARSKA 13 posto više noćenja
ŠIBENIK 9 posto više noćenja
DUBROVNIK 6 posto više noćenja
ŠPANJOLCI ima ih 49 posto više u Dubrovniku nego lani
PRIVATNI smještaj u Gradu bilježi 35 posto više noćenja

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved