Krk
Krk sand and time park
12.6.2015. 5:42:30h
Turistička atrakcija: Pješčane skulpture oduševile Krčane
Na tri tisuće kvadrata ruski umjetnici izgradili su od pijeska niz prepoznatljivih skulptura posvećenih elementima egipatske, grčke i rimske civilizacije te kršćanstva, ali i »domaće tematike«
Jean-Pierre Dalbéra / flickr.com

Baš kako se dalo naslutiti još dok su vješti umjetnici gradili »krčke kule u pijesku«, službeno otvorenje »Krk Sand and time parka« dokazalo je punu spektakularnost tog projekta, za koji je zaslužna skupina od dvadesetak mahom akademski obrazovanih ruskih skulptora. Otvaranje vrata parka pješčanih skulptura koji je izgrađen za samo desetak dana na 3.000 kvadrata parkirališnog platoa sportskog centra »Josip Uravić Pepi« popratio je poveći broj uzvanika i posjetitelja koje su pješčane skulpture ostavile bez daha.

Ljepota, sklad i atraktivnost pješčanih kreacija među kojima one najveće dosižu visinu od čak pet metara posebice je došla do izražaja zalaskom sunca kad su, osvijetljene reflektorima i prigodnim laserskim efektima, monumentalne te do u najsitniji detalj »razrađene« umjetničke kreacije svih vrsta i oblika zasjale potpuno drugačijim, ponešto mističnijim sjajem. Projekt »Sand and time« rezultat je poduzetničko-umjetničkog nastojanja skupine ruskih umjetnika predvođenih Igorom Vlasovim, redom iskusnih graditelja skulptura u ledu i pijesku koji su samo dio svoja znanja i vještine iz Moskve ovog ljeta prvi put odlučili »preslikati« u prijestolnicu Bodulije.

Park pješčanih skulptura posjetitelji će tijekom cijelog ljeta moći razgledavati svakodnevno, u poslijepodnevnim i večernjim terminima. Dnevna karta (u vremenu od 12 do 18,30 sati) stajat će 40 kuna, dok je ona večernja (u vremenu od 19 do 23 sata) nešto skuplja – stoji 70 kuna jer će gosti u tom terminu moći uživati u dodatnom laserskom show-programu jednako kao i u neobičnim elementima prikaza umjetničkog izražavanja uz pomoć pijeska i svjetlosti. Spomena je vrijedan i podatak da je prvotno planirani niz od 20-tak pješčanih skulptura posvećenih prepoznatljivim elementima egipatske, grčke, rimske ali i civilizacije drevnih Maja te kršćanstva upotpunjen s više pješčanih skulptura »lokalne tematike«. Svoja mjesta u parku tako su našle i vjerne pješčane replike glasovite Baščanske ploče jednako kao i Apoksiomena koji, u središnjem djelu parka, doslovno izranja iz pjeska s morskog dna.

Krčanima bi posebno zanimljiva mogla biti hvalevrijedna gesta ruskih umjetnika koji su, želeći se dodatno približiti lokalnoj javnosti, sve do konca lipnja građanima Krka odlučili širom otvoriti vrata parka. Svi veliki i mali Krčani moći će »Sand and time park« besplatno obići u dnevnim terminima dok će oni večernji, ipak, ostati rezervirani samo za posjetitelje s plaćenim kartama.

Piše: Mladen Trinajstić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved