Ovo nije dobro
15.6.2015. 6:05:27h
Poljaci Dalmaciju zamjenjuju Grčkom i Crnom Gorom, problem je dijelom i u nama...
U moru dobrih vijesti koje posljednjih dana stižu s gotovo svih važnih turističkih tržišta Europe o dobroj prodaji i rezervacijama odmora na Jadranu, odskaču one vezane za zanimanje gostiju iz Poljske.
Pero Kvrzica / flickr.com

U moru dobrih vijesti koje posljednjih dana stižu s gotovo svih važnih turističkih tržišta Europe o dobroj prodaji i rezervacijama odmora na Jadranu, odskaču one vezane za zanimanje gostiju iz Poljske. Nakon što smo više od desetljeća u Poljskoj bili prvi turistički odabir, s dvoznamenkastim godišnjim rastom broja gostiju, osobito u Dalmaciji, u 2015. godini stvari su krenule loše. Nakon što je u predsezoni u Hrvatsku stiglo gotovo trećinu poljskih turista manje nego lani u isto vrijeme, ništa bolje najave nisu ni za glavni dio sezone.

– Najbolje bi nam bilo ovog ljeta otići na godišnji odmor – kažu nam u turističkim agencijama specijaliziranima za goste iz Poljske na Jadranu, zabrinuti za ovogodišnji turistički promet iz te zemlje. Jer, riječ je o zemlji iz koje nam je lani stiglo 650 tisuća turista.

– Nikada nije bilo ovako. Agencije koje prodaju odmor za građane Poljske muku muče s popunjavanjem autobusnih tura za odmor u Hrvatskoj. Lani u ovo vrijeme bilo bi i po 20 grupa u autobusima, a ove godine imamo samo jednu grupu, i to u tranzitu prema Crnoj Gori. Evo, upravo smo od partnera iz Poljske dobili informaciju kako je u jednom autobusu s 50 mjesta prodano za Dalmaciju samo 16 mjesta. I to u špici sezone, kada je ranije bilo teško dobiti slobodno mjesto – rekla nam je Marija Gražina Alujević, vlasnica turističke agencije “Vagari” koja godinama radi samo s poljskim gostima.

Što se to dogodilo da su Poljaci počeli zaobilaziti Jadran, pitanje je na koje se cijelog proljeća traži odgovor jer je već početkom godine postalo jasno da će to tržište podbaciti. Dio problema leži svakako u standardu građana Poljske, koji je otprilike jednak našemu pa su im hrvatske cijene u turizmu postale visoke i nedostižne. Istodobno se na tržištu pojavio niz novih agencija u Poljskoj koje nude jeftina putovanja u Grčku, Tursku i Crnu i Goru zrakoplovom, što je privuklo mlađe poljske turiste.

– Činjenica je da posljednjih godina na poljskom turističkom tržištu vlada pravi kaos jer su mnoge agencije bankrotirale, EU je dopustio da svatko može osnovati agenciju, pa mnogi ne znaju raditi, nema ni jednog specijalista za Hrvatsku u toj zemlji... Nama su svibanj i lipanj uvijek bilo odlični mjeseci za Poljake na Jadranu, najviše ih je bilo na Makarskoj rivijeri, u Kaštelima, na Čiovu, u Starigradu, a sada je sve naopako – kaže Gražina Alujević.
Bez avionske veze

Kada se cijeloj priči doda i činjenica kako je poljski avioprijevoznik “Eurolot” početkom godine otkazao sve letove prema Jadranu, a ovog tjedna i prema Zagrebu, ostaje činjenica da Poljska ove sezone nema ni jednu zrakoplovnu vezu prema Hrvatskoj. Istodobno iz Varšave, Krakowa ili Wroclawa dnevno leti po dvadesetak izravnih linija prema Grčkoj, dok bi se gosti do Jadrana trebali voziti autobusom 16 sati! Iako nas Poljaci ništa manje ne simpatiziraju, čini se da im je sve pobrojeno dovoljno da ih ove godine puno manje stigne na Jadran.

Piše: Ružica Mikačić
Link naa originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved