Šibenik
Istražili smo
18.6.2015. 12:27:37h
Šibenski kulturnjaci uopće ne mare za turizam
Šibenik postaje sve privlačnija destinacija i posljednjih godina bilježi stalni porast turista.
Ramón / flickr.com

Šibenik postaje sve privlačnija destinacija i posljednjih godina bilježi stalni porast turista.

I dok se na sve strane govori o kulturnom turizmu, šibenski kulturnjaci i kulturne ustanove, barem većina njih, ni na koji se poseban način ne pripremaju za sezonu, a ne prilagode joj čak ni radno vrijeme.

Štoviše, neki ljeti rade i kraće negoli zimi, iako se broj stanovnika na šibenskom području ljeti udvostruči upravo zahvaljujući turistima. Kao opravdanje takvoj situaciji ravnatelji navode nedostatak novca, odlazak zaposlenika na godišnji odmor, a neki tvrde i da su zbog ljetnih vrućina turistima ipak draže plaže i more od muzeja i galerija.

Skupo im hlađenje
Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” kojoj Šibenčani zbog brojnih program i kulturnih događanja tepaju da je dnevni boravak grada, ljeti ipak “priškuri” svoja vrata. Zimi, naime, radi cijeli dan, a ljeti dvokratno od 8 do 13 i poslijepodne od 17 do 21 sati, premda se mnogi koji s kontinenta dođu na more rado učlane u knjižnicu, a nerijetko i strani turisti, unatoč pametnim telefonima, koriste jednodnevnu upisninu kako bi se služili internetom.

No, turističke migracije ipak nisu one koje uvjetuju ljetno radno vrijeme knjižnica, već je ono vezano su školsku godinu. Iako školska populacija čini tek petinu članova knjižnice, ljetno radno vrijeme počinje čim završi nastava, a ove godine će potrajati od 17. lipnja do rujna i nove školske godine. Jedan od razloga zašto se ne mijenja jesu recesija i štednja!

- Naši računi za hlađenje vrlo su visoki i bio bi nam problem da radimo cijeli dan. Osim toga ni satnicu radnicima ne možemo povećavati. Usto, većina radnika godišnji odmor želi koristiti ljeti – objašnjava ravnatelj Vilijam Lakić, dodajući kako takvo radno vrijeme ima i većina narodnih knjižnica u Hrvatskoj te ističe kako do sada nisu imali prigovora zbog dvokratnog rada ljeti.

U galeriju tek navečer
Galerija sv. Krševana ljeti svoje vrijeme prilagođava prije svega potrebama izložba koje mijenja svakih 15 dana. Kako se nalazi na putu za Goricu i Tvrđavu sv. Mihovila i nezaobilazna je točka na ruti kojom vodiči vode turiste po gradu, oni u galeriju redovito navraćaju privučeni i činjenicom da je ulaz besplatan. Ljetnu sezonu otvorit će tako u petak izložba instalacija Siniše Lordana, njemačkog umjetnika tišnjanskih korijena koja će se moći razgledati ujutro do podne i navečer od 20 do 22 sata.

Ravnateljica Antonija Modrušan za ovakav se noćni termin odlučila, kaže, poučena dosadašnjim iskustvom.

- Kada su vrućine, ljudi su na plažama, a onda idu na večeru. Nekada smo znali i ranije otvarati, ali nije bilo nikoga. To nema smisla – tvrdi Modrušan te dodaje kako galerija ne radi subotom poslijepodne i nedjeljom jer za to nema novca u svom proračunu.

U Muzeju grada Šibenika najviše posjeta bilježe od 13 do 16 sati. Zato će u lipnju ta kulturna ustanova koja bi posjetiteljima i te kako mogla biti atraktivna zbog moderno prezentiranog stalnog postava raditi od 10 do samo 18 sati.

- Naši su posjetitelji uglavnom oni koji dolaze organizirano autobusom ili kruzerom. Procijenili smo da nema potrebe da radimo duže, jer već iza 16 sati muzej je prazan – tvrdi Gojko Lambaša, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Muzej, za razliku od prijašnjih godina, ovoga ljeta neće raditi nedjeljom, a za posjetitelje niti ponedjeljkom, što je praksa uvedena po uzoru na druge muzeje, prije tri godine kada je otvoren novi stalni postav.

Može i drukčije
Dijametralno suprotno razmišljaju u muzejskom Odjelu za šibenske tvrđave. Osim što posjetitelje nastoje privući raznim programima, tvrđava je za razgledavanje već od svibnja otvorena svakog dana od 9 do 20. 30 sati, bez obzira na nedjelje i blagdane!

- Zadovoljni smo posjetom, a posebno što rad s agencijama daje rezultate pa smo do sada imali i 60-ak organiziranih grupa turista, a sve je više i školskih posjeta i ekskurzija – ističe voditeljica Odjela za tvrđave Gorana Barišić Bačelić.

Zanimljivo je da je na traženje gradske uprave i TZ-a Grada Šibenika, udio u turističkoj priči lani potražilo i šibensko kazalište. Tijekom kolovoza otvorilo je vrata turistima za razgledavanje, a tako će biti i ove godine. Na koji način, tek će se utvrditi, kaže producent Željko Koloper Keke.

Na kraju ove priče, prije nego što počnu uobičajene žalopoljke kako turisti malo troše, nemoguće je ne zapitati se što smo im ponudili. Pa i kad je riječ o kulturi i radu kulturnih ustanova, zašto ne!

Piše: Marija Lončar
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved