Opatija, Rijeka
Lov na goste u Beču
25.6.2015. 10:02:54h
Primorsko-goranska županija, Rijeka i Opatija predstavili potencijale u Beču
Komadina je pozvao sve da posjete Primorsko-goransku županiju koja je uz turističke potencijale po kojima je prepoznatljiva, kao regija koja ima status prijateljske regije za investitore, otvorena za gospodarsku suradnju
Ronnie Macdonald / flickr.com

Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Opatija prezentirali su svoje gospodarske potencijale, povijesne i kulturne i prirodne osobitosti u Kursalonu u Beču, a u povodu obilježavanja Dana državnosti.

Proslavu su organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji i Stalna misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, OSCE i međunarodne organizacije sa sjedištem u Beču.

Partneri su im bili Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Opatija. Ovom društvenom događaju nazočili su brojni uzvanici - članovi diplomatskog kora,  pripadnici hrvatske zajednice u glavnom austrijskome gradu, kao i drugi uglednici iz bečkog javnog života.

Pozdravnu riječ održao je veleposlanik Hrvatske u Austriji Goran Bakota, te stalna predstavnica i veleposlanica Hrvatske pri OESS-u Dubravka Šimonović. Veleposlanik Bakota posebno je izdvojio predstavnike gradišćanskih Hrvata koji su uvijek bili most između dviju prijateljskih zemalja.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina  poručio je da se PGŽ prostire na području koje obuhvaća i brdoviti Gorski kotar, i Primorje i otoke i more.

-  Raznolikosti krajolika pružaju ne samo ugodu oku i svim čulima, nego i brojne mogućnosti za razvoj poljoprivrede, šumarstva, turizma… Ponosni smo na naše vrijedne ljude koji koriste potencijale našega kraja i nastoje od njega napraviti priču zanimljivu svim našim gostima, i turistima i investitorima, izjavio je Komadina, pozvavši sve da posjete Primorsko-goransku županiju koja je uz turističke potencijale po kojima je prepoznatljiva, kao regija koja ima status prijateljske regije za investitore, otvorena za gospodarsku suradnju.

Gradonačelnik Vojko Obersnel  pozvao je sve okupljene da podrže riječku kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

-  Rijeka je važna točka na Mediteranskom transportnom koridoru, a također je važna spona u povezivanju Baltika i Jadran te Jonske regije. Sve to i sve važno što imamo i što jesmo ukomponirali smo u projekt kojim se kandidiramo za tu prestižnu ulogu Europske prijestolnice kulture. Rijeka različitosti – to smo baš mi, grad u kojemu su različitosti utkane u svakodnevnicu, a predstavljaju nam pravo bogatstvo, poručio je Obersnel.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić  naglasio je povezanost Beča i Austrije s Opatijom.

-  Opatija je grad s dugom turističkom tradicijom – preko 170. godina,  upravo zahvaljujući Gradu Beču. Turistička smo destinacija s puno hotela, vila, parkova i našom poznatom 12 kilometara dugom obalnom šetnicom. U čast Grada Beča, nazvali smo je Obalna šetnica Franje Josipa II. Opatija se intenzivno uređuje i obnavlja, jer želimo da uvijek bude privlačna našim gostim, a dobro je poznato da su zahvaljujući dugogodišnjim dobrim vezama s Austrijom, upravo Austrijanci naši najvjerniji gosti, rekao je Dujmić.

Susret s gradonačelnikom Beča
Tijekom jutarnjih sati župana Zlatka Komadinu i gradonačelnike Rijeke i Opatije, Vojka Obersnela i Ivu Dujmića primio je bečki gradonačelnik Michael Haupl. Na prijemu je također bila nazočna i zamjenica bečkog gradonačelnika Renate Brauner.

Komadina, Obersnel i Dujmić  s bečkim gradonačelnikom razgovarali su o postojećoj suradnji, ponajprije na području prometa i turizma.

Istaknuta je važnost pozicije Rijeke, i to u prometnom i ekonomskom smislu, a osobito je naglašena potreba što brže izgradnje i obnove željezničke pruge koja bi kvalitetno povezala teretni i turistički promet Kvarnera s europskim prometnim koridorima - Bečom i Budimpeštom, ali i drugim europskim gradovima.

Istaknuta je iznimno dobra turistička suradnja Beča i Opatije, te velika uloga koju je imala zamjenica gradonačelnika Beča Renate Brauner, koja se i ovom prilikom potvrdila kao istinska promotorica kvarnerskog turizma.

Nakon svečanog dijela proslave, u kojem su nastupili poznati hrvatski glazbenik Marko Tolja uz pratnju Zorana Majstorovića na gitari, te operna pjevačica Marija Vidović i pijanist Venčeslav Križ,  u velikoj dvorani Kursalona organiziran je izložbeno-informativni prostor  u kojem su se posjetitelji  imali priliku upoznati s turističkom ponudom Turističke zajednice Kvarnera i turističkih zajednica gradova Rijeke i Opatije s naglaskom na predstavljanje EU-projekta Mala barka čija je svrha turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda.

Posjetitelji su mogli doznati više o Lučkoj upravi Rijeka, Centru za poljoprivredu Primorsko-goranske županije, Klasteru zdravstvenog turizma Primorsko-goranske županije, studiju zdravstvenog turizma Fakultetu turističkog i hotelskog menadžmenta u Iki, ali i upoznati se s potencijalima Sveučilišta u Rijeci i novostima na ovogodišnjem Investforumu koji zajednički, krajem listopada, organiziraju upravo Primorsko-goranska županija te Gradovi Rijeka i Opatija.

Piše: Damir Cupač

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved