Našice
Vjerski turizam
30.6.2015. 4:25:44h
Našice na europskom hodočasničkom putu
Kako bi osnažile turističku ponudu, Našice su se uključile u projekt “Europski hodočasnički put”, koji provodi istoimena udruga iz Budimpešte, a financira ga Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska.
Snježana Fridl / glas-slavonije.hr

U projekt su uključeni Grad Pécsvárad i Općina Beremend u Mađarskoj te Našice u Hrvatskoj. Hodočasnički put počinje u poljskom gradu Czestochowi, a završava u Međugorju te je projektom organiziran i dio trase kroz Mađarsku, od Esztergoma do Mariagyuda, odnosno granice s Hrvatskom. Nedavno je u Našicama održana koordinacija partnera na projektu “Europski hodočasnički put” na kojoj su predstavljene projektne aktivnosti koje su se realizirale te su dogovorene buduće akcije. Dogovoreno je da će se izraditi promotivni materijali - razglednice s motivima hodočasničkog puta, brošure sa svim smještajnim kapacitetima i uslužnim djelatnostima i turistički vodič sa znamenitostima puta. Također, postavit će se smeđa signalizacija na trasi puta.

U okviru projekta na području Našica radi se na unaprjeđivanju komunalne infrastrukture. Uređene su šetnice u perivoju oko dvorca i u parku, postavljene nove klupe za odmor na središnjem trgu i kod dječjeg igrališta u perivoju, gdje je postavljena česma, dok se jedna nalazi i kod fontane. Tu je i nova rasvjeta u parku i novosagrađena sjenica za odmor. Grad je za radove dobio financijsku potporu u iznosu od 150.600 eura. Nastavak slijedi u aleji lipa kod gradskog groblja, gdje će se uz uređene šetnice postaviti križni put i urediti hodočasnički centar s prostorom za okrjepu i odmor.
Prema riječima gradonačelnika Krešimira Žagara, ovom prekograničnom suradnjom osnažit će se turistička ponuda, ali i značajno unaprijediti komunalna i ugostiteljska infrastruktura u gradu.
- To su mali infrastrukturni pomaci, ali su u vrijednosti milijun kuna. Sigurno da tolika sredstva ne bismo mogli izdvojiti za to, ali imali smo mogućnost kroz europski hodočasnički put. Našice će postati vjersko-turistička destinacija europskog hodočasničkog puta i nezaobilazna točka europskog vjerskog turizma – kaže Žagar.
Treba istaknuti kako je za blagdan sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Našica, u dvorištu samostana i crkve postavljena brončana skulptura svetoga Antuna, financirana upravo sredstvima odobrenim za europski hodočasnički put. A budući europski hodočasnici doista će imati što vidjeti u sklopu franjevačkog kompleksa, koji je već dio turističke ponude Našica.

Piše: Snježana Fridl

NEPROCJENJIVA OSTAVŠTINA FRANJEVACA
Osobitost franjevačke crkve posvećene Antunu Padovanskom, uz pet baroknih oltara, jest drevna oltarna slika sveca naslikana 1685. godine. Tu je i bogata samostanska knjižnica, po starosti knjiga i broju inkunabula jedna od pet najvažnijih u Hrvatskoj. Knjižnica svjedoči o bogatoj povijesti samostana, a fra Zoran Bibić ne skriva zadovoljstvo ostavštinom franjevaca. “Franjevci su u Našice došli krajem 13. stoljeća i od tada je njihova prisutnost neprekinuta u ovom gradu. Ostavili su velik trag kroz povijest, a svjedočanstvo toga je naša knjižnica. Franjevci su u Našicama stvorili i očuvali vjerničko, kulturno i duhovno blago”, kaže fra Zoran.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved