Toliko o turizmu...
13.7.2015. 10:55:32h
Tužna slika goranskog turizma: Zatvoreno pet od osam hotela u Gorskom kotaru
Goste više ne čekaju: »Snježnik« u Gerovu, »Petrus« u Tršću, »Jastreb« u Begovom Razdolju, »Zeleni vir« u Skradu i »Vrbovsko«. Njihovi vlasnici tvrde – nismo imali gostiju, »Jastreb« je zatvoren jer je dio Hrvatskog olimpijskog centra u stečaju! Takvoj sudbini odoljeli su: »Mance« u Brodu na Kupi, »Bitoraj« u Fužinama i delnički »Risnjak«
Lovro Rumiha / flickr.com

U srcu smo turističke sezone koja bi po broju gostiju i zaradi mogla biti vrlo uspješna, a u Gorskom kotaru više od pola postojećih hotela ne radi. Točnije, od sadašnjih osam hotela tri rade, a pet ih je zatvoreno. Već iz tog podatka jasno je da s goranskim turizmom, bar kad je riječ o onom dijelu vezanom uz hotelski smještaj, nešto nije u redu. Jer, konačne brojke   gostiju i noćenja u hotelskim objektima bit će više no dvostruko manje no što su mogle biti, a to znači da je goranskom turizmu uskraćena još jedna mogućnost razvoja.

Pansionima ide bolje
Znatno bolje no s hotelima stanje je s manjim smještajnim objektima ko što su pansioni, moteli i planinski domovi. Od te vrste objekata zatvoren je samo pansion »Vrata«, pažnje vrijedan prostor s restoranom i dobro uređenim sobama koji je, na žalost, pod hipotekom banke i budućnost mu je neizvjesna, mada je vjerojatnost da bi eventualni novi vlasnik mogao dobro poslovati budući da se pansion nalazi na području Općine Fužine, turistički najrazvijenije goranske sredine. Također, ostali objekti ovakve ili slične veličine u Gorskom kotaru dobro rade. U Delnicama su to Planinski dom Galeria i Planinski centar Petehovac koji je nedavno otvorio i dodatni smještaj u depandansi. Ravna Gora pohvaliti se može »Brezom« i »Bijelom ružom« koje jako dobro rade, ali i tranzitnim objektom »Marchea« na autocesti Rijeka – Zagreb koje ostvaruje znatan broj noćenja, a u Fužinama dobro rade Pansion »Ela«, Planinski dom »Arnika« i »Fužinska kuća«, te »Japodi« u Sungeru.

Nažalost, zatvoreni goranski hoteli nisu novost, jer je slično bilo i prošlog ljeta, ali budući da je ljeto 2014. bilo puno kiše i lošeg vremena to se nije toliko uočilo. Ovog ljeta, uz sve ove vrućine i sve veći broj gostiju koji bijeg od vreline traže na goranskoj svježini, nemoguće je izbjeći pitanje zašto više od pola hotela ne radi.

Desetljeća prolaze
A razlozi su različiti. Onaj klasični – nema dovoljno gostiju pa su vrata hotela zatvorena – vrijedi za hotele čabarskog kraja, točnije »Snježnik« u Gerovu koji ne radi već petnaesetak godina, te Hotel »Petrus« u Tršću koji je s radom prestao početkom 2014.  »Snježnik«, mali i lijepi hotel u Gerovu, još od osamostaljenja Hrvatske patio je najprije zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, potom se tražio novi vlasnik, a sve te povuci-potegni situacije rezultirale su činjenicom da pred desetak godina djelomično obnovljeni hotel danas propada i predstavlja tužnu sliku goranskog turizma.

»Petrus« tragom »Domske vile«?
Kad je o »Petrusu« riječ potencijalno rješenje nudi Robi Krulić koji je neko vrijeme vodio ovaj lijepi hotel: »Očigledno je da u ovom trenutku u Tršću, a čini mi se i u cijelom čabarskom kraju, nisu dobra vremena za poslovanje hotela. Naravno, velika je šteta da jedan potpuno novi objekt propada, a rješenje vidim u promjeni djelatnosti, točnije u pretvaranju hotela u Dom za starije osobe. Pozitivan primjer imamo u Delnicama gdje je hotel »Delnice« pretvoren u dom za starije osobe koji sada pod nazivom »Domska vila« uspješno radi. Mislim da bi i za lokalnu samoupravu bilo dobro kad bi se uključila u ovu ideju pa sam o tome i razgovarao sa gradonačelnikom Čabra Kristijanom Rajšelom«, rekao je Krulić.

Čelni čovjek Čabra stava je kako razgovarati treba uvijek, ali smatra da u tim razgovorima lokalna samouprava treba biti oprezna: »Točno je da smo razgovarali, a tim su razgovorima, budući da je riječ o pitanju koje zanima širu zajednicu, nazočili i predstavnici Mjesnog odbora Tršće te predsjednik Gradskog vijeća Čabra Josip Malnar. Mi kao lokalna samouprava svakako smo zainteresirani za rješenje u okviru kojeg bi taj objekt iznova proradio, ali ne možemo tek tako u sve to ući, jer je taj objekt pod hipotekom i nema smisla da mi preuzimamo tuđe dugove i obveze. Točno je da je u Delnicama bivši hotel uspješno pretvoren u dom za starije osobe, ali je tamo sve to rađeno privatnim novcem, rekao je Rajšel dodavši kako smatra kako bi najbolje bilo da Hotel »Petrus« svoj život nastavi kao hotel.

Drugačija je priča s »Petrusom«, hotelom koji su u Tršću velikim ulaganjima obnovila braća Robi i Zoran Krulić stvorivši u malom Tršću hotelski objekt vrijedan pažnje – kvalitetan smještaj, dobar restoran, saune i jakuzi... sve to nije bilo dovoljno za ozbiljniji interes gostiju, a nakon što je kriza udarila Hrvatsku stanje je postalo neizdrživo pa je hotel, kojeg je više od godinu dana pokušao voditi i iskusni turistički radnik Kazimir Janjić, morao zatvoriti vrata.

Stečaj i propadanje
Posebna priča  je hotel »Jastreb« u Begovom Razdolju. Najveći goranski hotel s kapacitetom od oko sto kreveta radio je odlično sve do zatvaranja pred nepune dvije godine. A zatvoren je stoga što je bio dio Hrvatskog olimpijskog centra u stečaju!  Sve molbe, napori i želje uposlenih, Općine Mrkopalj i Primorsko-goranske županije da hotel koji dobro posluje i ima goste nastavi s radom, nisu uspjele. Hrvatski zakoni još su jednom bili jači od logike utemeljene na općoj dobrobiti i nedavno obnovljeni hotel koji je goste imao tijekom svih godišnjih doba sada zjapi prazan te u potpunosti ovisi ne o sebi i svom radu, već rješenju stečaja HOC-a Bjelolasica.

Dom za starije
Iako će na ideju o pretvaranju hotela u dom za starije osobe mnogi poklonici turističkog razvoja reagirati protivljenjem, činjenica je da je dosadašnji jedini takav slučaj potvrda ispravnosti te odluke. Riječ je o hotelu »Delnice« kojeg je njegov prvi vlasnik Robert Buškulić pokušao usmjeriti ka turizmu, ali kad je postalo jasno da to neće ići okrenuo se prenamjeni prostora i poslu smještaja starijih osoba kojim se uspješno bavio na drugim lokacijama. Takav pristup nastavili su i novi vlasnici preimenovavši objekt u »Domska vila«. Za sada im »gostiju« ne fali i posluju puno bolje no što je to radio hotel »Delnice«.

Spomenutim hotelima treba pridodati još dva – hotel »Zeleni vir« u Skradu i hotel »Vrbovsko«. »Zeleni vir«, inače najstariji goranski hotel, pred nekoliko je godina prodan jednom ulagaču koji je krenuo s obnovom, ali i ubrzo stao pa se »Zeleni vir«, slično kao i »Snježnik« u Gerovu, pretvorio u tužnu simboličku sliku goranskog  hotelijerstva. Hotel »Vrbovsko« posebna je priča.
Velika ulaganja poduzetnika Simeona Galića dovela su ovaj objekt »pod krov«, ali za konačno uređenje banke nisu dale kredite pa nad ovim goranskim  gradićem, vidljiva s auto ceste, dominira lijepa građevina koja, na žalost, nije radila niti jedan jedini dan i polako, kao i »Zeleni vir«, kao i »Snježnik«...propada.

Zatvaraju i restorane
Kakva je budućnost ovih objekata koji bi ukupno mogli ponuditi više od dvije stotine kreveta? O »Snježniku« gotovo nitko ništa ne zna i sve je izglednije, ne dogodi li se neki veliki obrat, da će taj objekt propadati i dalje. Slično je stanje i sa »Zelenim virom« koji umjesto ponosa goranskog turizma sve više predstavlja ruglo  Skrada pri čemu smo čuli i pomalo zlobnu primjedbu kako izgledom sve biše podsjeća na kuću iz Hitchockovog horrora »Psycho«, dok nikad otvoreni hotel »Vrbovsko« postaje ne hotel već »čardak ni na nebu ni na zemlji«, a »Jastreb« je u raljama stečaja što znači da ćemo sigurno gledati u njegova zatvorena vrata još nekoliko godina, a hoće li ga ikada netko kupiti vrlo je upitno pa bi i on mogao postati ruina koja podsjeća kako je nekada u Gorskom kotaru bilo. 

Trojka na životu
Kad već govorimo o hotelima koji ne rade, nepošteno bi bilo ne spomenuti i hotele koji rade i zavređuju pohvale. Prvi goranski (i hrvatski) privatizirani hotel, hotel »Mance« u Brodu na Kupi uspijeva nadvladati sve poteškoće i već niz godina nudi smještaj i odličan restoran. Fužinski hotel »Bitoraj«, obnovljen i preuređen pred pet godina i dalje je središte fužinskog turizma, a uspješno radi i delnički hotel »Risnjak« koji se u desetak godina rada, nakon detaljne obnove u koju je uloženo puno novca, polako pretvorio u jedan od brendova goranskog turizma.

Ne pokazuju samo zatvoreni hoteli da u Gorskom kotaru nije lako baviti se turizmom. Naime, vrata zatvaraju i restorani pa tako od prošlog ljeta ne radi mnogima draga »Eva« u Gorskom raju nedaleko od Lokava, odnedavno se putnici namjernici ne mogu odmoriti i odlično prezalogajiti u konobi »Montagna« u Starom Lazu, a od prošle je godine zavoren i ranije mnogima drag restoran »Vidikovac« ponad Vrbovskog. Najčešći razlozi i u njihovim su slučajevima – premalo gostiju, preveliki troškovi. Zato ovima koji još uvijek rade treba čestitati i pomoći tako što ćete barem ponekad »skočiti« u »Jezero«, »Petehovac«, »Risnjak«, »Voltu«, »Bitoraj«, »Tron« ...

Piše: Marinko Krmpotić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved