Doza luksuza
19.7.2015. 9:31:17h
Svi žele graditi bazene, otočani još oprezni
Ako znamo da je razdoblje popunjenosti objekata s bazenom 30 posto duže, nego onih bez bazena, možemo govoriti da je riječ o vrlo konkretnoj potpori privatnim iznajmljivačima.
Sarah_Ackerman / flickr.com

Ministarstvo turizma nedavno je objavilo rezultate dijela programa Konkurentnost turističkog gospodarstva, odnosno prvu odluku mjere A4 o dodjeli sredstava za sufinanciranje bazena za privatne iznajmljivače.

Hrvatska će zahvaljujući toj mjeri imati još 165 novih bazena, čiju će izgradnju i opremanje sufinancirati Ministarstvo turizma. “U skladu s programom Hrvatska 365, čiji je cilj produljenje sezone, Ministarstvo turizma i na ovaj način pomaže privatnim iznajmljivačima da produlje turističku sezonu u svojim objektima. Ako znamo da je razdoblje popunjenosti objekata s bazenom 30 posto duže, nego onih bez bazena, možemo govoriti da je riječ o vrlo konkretnoj potpori privatnim iznajmljivačima. Vjerujemo da će do 2020. godine biti izgrađeno i više od 1000 bazena, čime će Hrvatska postati konkurentnija i kvalitetnija turistička destinacija”, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

Ukupno je do sada u 2013. i 2014. godini, sufinancirana izgradnja 238 bazena. U 2013. godini su putem programa 1000 bazena za hrvatski turizam dodijeljena sredstva za ukupno 49 bazena. Te su se godine na natječaj mogla javljati samo trgovačka društva i obrti. Prošle godine sufinanciranje izgradnje bazena provodilo se u sklopu paketa mjera, odnosno programa Konkurentnost turističkog gospodarstva te je ukupno odobreno 169 bazena za privatne iznajmljivače i još 20 bazena kroz druge mjere za trgovačka društva i obrte.

Za provedbu mjere ove godine, odnosno za gradnju još 165 bazena, Ministarstvo turizma izdvojilo je 6,6 milijuna, odnosno 40.000 kuna po bazenu. Na natječaj je pristiglo 268 prijava. Kako je do 2020. planirana izgradnja 1000 bazena, a dosad je izgrađeno ili dogovoreno gotovo pola od tog broja (403), u Ministarstvu turizma smatraju da su i više nego dobro ispunili zacrtani cilj.

Kvaliteta privatnih iznajmljivača
Problem kvalitete ponude nekih privatnih iznajmljivača je jedan od vidljivijih problema hrvatskog turizma. U Hrvatskoj ima oko 70.000 malih iznajmljivača, pri čemu veliki broj njih još uvijek ima nekvalitetan, dotrajali i neatraktivan smještaj. Na sreću, sve je više novih iznajmljivača koji se odlučuju za ulazak u ovaj posao i prepoznaju činjenicu da se lakše posluje s kvalitetnijim smještajem. Isto tako raste broj dugogodišnjih iznajmljivača koji su uvidjeli snagu kvalitete pred konkurencijom te ulažu i u povećanje kvalitete postojećeg smještaja. Iako je obiteljski smještaj doživio pravi procvat, posebno u gradovima pojavili su se i neki loši trendovi kao što je spuštanje cijene smještaja ispod granice isplativosti. To je jedan od pokazatelja da je tržište obiteljskog smještaja na vrhuncu te će početi polako opadati. O tome nam najbolje svjedoče odjave sve većeg broja apartmana u obiteljskom smještaju čiji vlasnici prestaju s ovom djelatnošću zbog neisplativosti.

Tržište obiteljskog smještaja se počinje profilirati, a kao i u svakoj drugoj djelatnosti, opstaju samo najbolji - ne najjeftiniji nego najkvalitetniji. Najbolji u obiteljskom smještaju znači najkvalitetniji, i to ne samo u jednom nego u svim segmentima: uređenje, prezentacija, prodaja, hosting.

U suradnji sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj Interligo Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije omogućava svim malim iznajmljivačima u Županiji besplatno savjetovanje u cilju povećanja uspješnosti poslovanja.

“Da su mali iznajmljivači u Splitsko-dalmatinskoj županiji prepoznali važnost kvalitete govori i činjenica o povećanju broja bazena koji značajno pridonose kvaliteti smještaja. TZ Splitsko-dalmatinske županije je zajedno s Interligom objavio na stranicama tutorijal s detaljnim uputama kako se prijaviti na natječaj i kako ispuniti obrazac i ostalu dokumentaciju. Vjerujemo da je tutorijal pomogao mnogim malim iznajmljivačima koji su na području ove županije dobili 58 potpora od ukupno njih 165 odobrenih”, ističe Anamarija Cicarelli, vlasnica i voditeljica Savjetovališta za obiteljski smještaj Interligo.

Mali interes otočana
Anamariju Cicarelli zabrinjava činjenica što je samo po jedna potpora za sufinanciranje bazena odobrena na otoku Braču, u Selcima te jedna u Stomorskoj na Šolti. “Ovaj podatak nam govori kako mali iznajmljivači na otocima nisu dovoljno uključeni u trend podizanja kvalitete smještaja. Upravo su otoci jedan od najjačih turističkih potencijala turizma naše županije. Iako mnogi mali iznajmljivači misle da nisu dovoljno konkurentni objektima na obali zbog troškova prijevoza do otoka, mislimo da je to razlog više zašto ulagati u povećanje kvalitete smještaja. Većom kvalitetom smještaja mali iznajmljivači na otocima privući će goste većih platnih sposobnosti kojima će kvaliteta, ne samo smještaja nego općenito prednosti otoka, zasjeniti trošak prijevoza. Primjerice, gost na Makarskoj rivijeri će, bez obzira na razinu usluge koju traži, imati na raspolaganju plažu na kojoj će se kupati istovremeno nekoliko stotina kupača, u sezoni, dok će gost na otoku uvijek moći naći nekoliko metara ili stotina metara plaže samo za sebe, čak i u srcu sezone”, kaže Anamarija Cicarelli, koja želi skrenuti pozornost malim iznajmljivačima na otocima da ulažu u podizanje kvalitete smještaja te na taj način povećaju uspješnost poslovanja. “U tome će im zasigurno pomoći ovakva sufinanciranja kao što im nudi Ministarstvo turizma kroz su financiranje izgradnje bazena koje ne bi trebali u budućnosti zanemariti”, pojašnjava Anamarija Cicarelli. 

Za odobrenje gradnje dovoljne tri sobe
Programom Konkurentnost turističkog gospodarstva prvi je put omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena u domaćinstvima. Tako Ministarstvo turizma putem mjere A4 ovoga programa sufinancira objekte u domaćinstvu kao što su: soba, apartman, studio-apartman, kuća za odmor, kamp u domaćinstvu, za izgradnju i opremanje isključivo novih bazena, i to minimalne vodene tlocrtne površine 30 metara četvornih za vanjske bazene te 20 metara četvornih za unutarnje bazene, uz uvjet da uz planirani bazen podnositelj zahtjeva mora imati registrirane minimalno tri sobe ili pak četiri smještajne jedinice u kampu. Podnositelj zahtjeva mora imati registraciju objekta u domaćinstvu do dana podnošenja prijave, kategorije tri ili više zvjezdica, te podmirene sve obveze.

Piše: Jozo Vrdoljak

 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved