Ne bojim se kiša...
26.8.2015. 9:34:23h
Kiša nije značajnije utjecala na odličan turistički kolovoz
Ovog vikenda na istarskim je graničnim prijelazima zabilježen porast broja dolazaka stranih turista za čak 38 posto u odnosu na isti vikend protekle godine
Joe Shlabotnik / flickr.com

Bez obzira što se u zadnjem tjednu kolovoza očekuje smanjenje gužvi i pad dolazaka turista, budući da završava špica sezone, ovog vikenda na istarskim je graničnim prijelazima zabilježen porast broja dolazaka stranih turista za čak 38 posto u odnosu na isti vikend protekle godine.

Doduše, evidentan je manji broj dolazaka turista nego odlazaka, iako gužve u turističkim središtima i dalje ne jenjavaju. Prema podacima Policijske uprave Istarske u Istru je za vikend ušlo 237.448 stranih državljana, a istodobno izašlo njih 267.381. I podaci Turističke zajednice Istre do 17. kolovoza govore da je ovogodišnji osmi mjesec odličan, bez obzira što se već niz godina govori kako je taj mjesec u turističkom sektoru doživio plafon, točnije nema više mogućnosti rasta.

Kampovi lošiji

Naime, do 17. kolovoza u Istri je zabilježeno 596 tisuća dolazaka i 4,4 milijuna noćenja, što je porast od jedan posto i u dolascima i u noćenjima. Taj se rezultat bez obzira na kišu, tvrdi direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević, ne bi trebao značajnije izmijeniti do kraja kolovoza. Na koji će način kišovito vrijeme koje traje od prošlog tjedna utjecati na rezultat, vidjet će se već ovog tjedna kada će TZ izaći s najnovijim podacima o turističkom prometu.

Inače, od početka godine do 17. kolovoza u Istri je ostvareno  2,5 milijuna dolazaka što je rast od čak sedam posto te 16,4 milijuna noćenja što je rast od pet posto. Najveći porast noćenja u tom su periodu imali hoteli, čak osam posto, dok ih sa sedam posto slijede apartmanska naselja i privatni smještaj. Noćenja u kampovima rasla za dva posto. Samo u kolovozu privatni je smještaj u noćenjima rastao za šest posto, dok su za tri posto rasli hoteli i apartmanska naselja. U tom su periodu jedini u minusu, i to za tri posto bili kampovi.

Last minute

Sezonom su itekako zadovoljni privatni iznajmljivači, a njihov predstavnik u Istri u sklopu Hrvatske gospodarske komore Županije komore Pula Miroslav Pretula tvrdi da je kolovoz tradicionalno dobro popunjen, pa ni ovaj nije iznimka.

- U srpnju su sve županije zabilježile porast prometa i tada je bilo neminovno da će i kolovoz biti dobar. Na to je svakako utjecala i politička situacija u Grčkoj. U kolovozu su kao i uvijek odlično bila popunjena prva tri tjedna , a u zadnjem zbog kiše primjećujemo nešto usporeniji dolazak, ali to neće značajnije utjecati na konačan rezultat. Dobru popunjenost mi privatni iznajmljivači očekujemo do kraja prvog tjedna u rujnu kada još traju školski praznici na našim emitivnim turističkim tržištima, kaže Pretula.

Tvrdi da bi dobra popunjenost bez obzira na praznike mogla potrajati i do kraja rujna, kada će se iznajmljivači za goste morati boriti kvalitetom i cijenama budući da tada veliku ulogu igraju last minute ponude. Inače, kaže da je rezultat od 12 posto više dolazaka i sedam posto više noćenja  u privatnom smještaju od početka godine pa sve do 17. kolovoza rezultat ne samo povećanja kapaciteta u tom segmentu turizma, već i dobre popunjenosti, posebno u srpnju koja je lani izostala zbog "srpanjske rupe".

Rezultat ulaganja

U najvećoj hrvatskoj turističkoj tvrtki Valamar Rivieri iz Poreča također su zadovoljni sezonom u koju su ušli s novootvorenim resortom Sveti Nikola u Poreču, najvećom ovogodišnjom hotelijerskom investicijom u Istri.

- Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima koji su bolji od prošlogodišnjih, pa s optimizmom gledamo na nastavak sezone.  Osobito nam je drago što rastemo u svim objektima u koje smo investirali i gdje smo podigli razinu kvalitete usluge, a to je najbolje vidljivo u novo investiranim objektima  u segmentu četiri i pet zvjezdica u Poreču i Dubrovniku. Rezultat je to kontinuiranih ulaganja u povećanje konkurentnosti turističkih proizvoda, inovacije i kvalitetu usluga i objekata, što potvrđuje da su investicije jedan od ključnih faktora za uspješno poslovanje u turizmu, odgovara u ime Valamar Riviere specijalist marketinga Nives Matić.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved