Novigrad
Sve bolje
28.8.2015. 5:13:27h
Milijunto turističko noćenje tjedan ranije nego lani
Novigrad je na jučerašnji dan realizirao milijunto noćenje, objavili su iz Turističke zajednice grada.
vacation2 / flickr.com

Novigrad je na jučerašnji dan realizirao milijunto noćenje, objavili su iz Turističke zajednice grada. Novi rekord je dosegnut sedam dana ranije nego prošle godine, a mjesec dana ranije nego 2012. kada je ovaj rekord prvi put ostvaren. Od početka godine do današnjeg dana u Novigradu je boravilo 166 tisuća gostiju, što je pet posto više no lani. Ostvareno je 1.008.000 noćenja, odnosno šest posto više u odnosu na lanjsku godinu. Ovim odličnim turističkim rezultatima Novigrad nadmašuje velika turistička jadranska središta kao što su Split, Opatija, grad Krk ili grad Rab, koji imaju približno isti broj smještajnih kapaciteta, ali koje Novigrad premašuje po broju noćenja.

Udvostručen turistički promet od 2000.
- Rezultat je to rasta turističkog prometa u mjesecima izvan glavne turističke sezone, poduzetim raznim aktivnostima za dovođenje gostiju u zimskim i proljetnim mjesecima, kažu iz TZ-a grada Novigrada. Produženju sezone pomaže i činjenica kako se iz godine u godinu veliki napori ulažu u razvoj turističkih proizvoda koji se odvijaju upravo u vrijeme izvan glavne turističke sezone - aktivni i sportski turizam (biciklizam, nogomet, tenis…), wellness, enogastronomija.

Novigrad se, tvrde iz TZ-a, zahvaljujući prvenstveno uloženom trudu i marljivom radu ovdašnjih hotelijera, ugostitelja i ostalih turističkih djelatnika, a potom i promotivnim aktivnostima Turističke zajednice profilirao kao prepoznatljiva turistička destinacija visoke kvalitete. Dodaju da je ove godine Novigrad ostvario najveći turistički promet u vrijeme predsezone u svojoj povijesti.

U prvih pet mjeseci realizirano je 45 tisuća dolazaka i gotovo 150 tisuća noćenja što predstavlja povećanje od čak 13 posto u odnosu na 2014. godinu. Uspoređujući podatke od 2010. godine, u petomjesečnom razdoblju je Novigrad posjetilo čak 70 posto više gostiju koji su ostvarili isto toliko povećanje broja noćenja. Analizirajući turistički promet unatrag petnaestak godina, Novigrad je udvostručio broj gostiju i realiziranih noćenja u odnosu na primjerice 2000. godinu.

Smještajni kapaciteti sporije rastu
Od tada su u manjoj mjeri povećani smještajni kapaciteti: izgrađena je nova marina s hotelom, mali obiteljski hoteli te povećani smještajni kapaciteti u kampovima i privatnom smještaju. No, povećanje kapaciteta nije ni približno pratilo porast broja dolazaka i noćenja gostiju. Trenutni je smještajni kapacitet Novigrada 13 tisuća ležajeva, dok ih je 2010. bilo približno 10.500, što je 20 posto manje u odnosu na danas.

Podatak koji dodatno ilustrira značaj ostvarenih brojki je da će Novigrad do kraja godine ostvariti oko 280 noćenja po stanovniku, što ga svrstava u sam vrh jadranskih turističkih odredišta. Dobra su turistička predviđanja i za razdoblje posezone pa se može očekivati da će Novigrad premašiti lanjske rekordne brojke.

Piše: A. Dagostin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved