A, moglo bi biti dobro
3.9.2015. 8:02:24h
Ima planinara i izletnika, ali čari Učke tek treba upregnuti u turizam
Žalosno je da ne postoje organizirani izleti za »kapu« Opatijske rivijere koja toliko može ponuditi, kaže Zoran Kotević. Učku opterećuju zatvoreni i zapušteni objekti i još neostvareni veliki projekti
Goran Moravcek / flickr.com

Svakog prvog vikenda u rujnu učkarski prijevoj Poklon, smješten na tisuću metara nadmorske visine, postaje bilo kvarnerske i istarske regije. Tisuću ljudi uspinje se automobilima, autobusima, biciklama,  pješice na Učkarski sajam čije će se deveto izdanje održati naredne nedjelje, 6. rujna. Iako je Učka tog dana najposjećenija, njezine čari nisu manje interesantne ni za ljetnih dana.

Poučne staze
To je bilo očito i proteklog vikenda po broju parkiranih automobila, stranih i domaćih registracija, na Poklonu, koji je bio polazište za planinarske rute. Učkarskim stazama ovog su ljeta kročili planinari, zaljubljenici u prirodu, ali i oni koji su u šumu došli potražiti hlad i svježi zrak od nesnosnih ljetnih vrućina. Bilo je i biciklista, zmajara, bikera, gostiju sa Novog Zelanda, Kanade i SAD-a, ali i domaćih.

– Prema dosadašnjim rezultatima, broj posjetitelja je na razini prošlogodišnjeg. Obzirom na velike vrućine koje su vladale ovog ljeta, očekujemo u posezoni više posjetitelja koji se bave nekim vidom aktivnog boravka u prirodi kao što je biciklizam, slobodno penjanje te planinarenje. Zadovoljni smo posjećenošću svih naših poučnih staza, iako je svakako najposjećeniji lokalitet Vojak te planinarska staza Poklon-Vojak koja je najčešće korištena staza na području Parka.

Veseli nas i to što smo ovu sezonu dočekali s otvorenim pansionom Učka koji je neminovno veliki plus u ponudi Parka, osvrnuo se ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić  na turističku sezonu na Učki.

Samo dvije grupe
Zoranu Koteviću  i Rajni Brozina , voditeljima restorana i pansiona Učka na Poklonu, ovo je prva ljetna sezona na Učki pa nisu mogli uspoređivati s ranijim godinama. Ipak, kažu kako je ovog ljeta na Učki bilo živo, no kako nema pravila kako i kada gosti dolaze. U svom pansionu u devet mjeseci, od kada je otvoren,  imaju konstantan, lagan rast prometa.

– Zadovoljni smo sezonom. U naš restoran dolazili su gosti iz Istre, s Opatijske rivijere, iz Rijeke, Krka, Crikvenice, znači bilo je domaćih  ali i stranaca. Naših devet soba ipak je još uvijek nedovoljno iskorišteno, kazao je Kotević i dodao da se nažalost rekreacijski dio učkarske ponude svodi na pješačenja i planinarenje, a postoji prostora za biciklizam, slobodno penjanje, zmajarenje...

– Žalosno je da naše turističke agencije goste vode na Plitvice, a ne postoje organizirani izleti za »kapu« Opatijske rivijere koja toliko može ponuditi. Ovog ljeta bile su samo dvije grupe gostiju, izletnici iz Francuske i Italije koje su sa autobusom i biciklama stigli na Učku. Osim njih tu je bila i grupa alpinista s Novog Zelanda koja je na Učku stigla vlastitom knjižicom o penjalištima u Hrvatskoj, a u kojoj je istaknuto i ono na Učki. U organizaciji stranih agencija na biciklističku turu došli su Kanađani i Amerikanci, no to je bilo uglavnom sve od organiziranih dolazaka, govori Kotević koji smatra da je to nedovoljno obzirom na prirodne mogućnosti, ali i bogatu povijest koja bi trebala biti bolje označana i valorizirana.

Zagreb, Trst, Učka...
Čari Učke otkrivala je i obitelj iz Trsta. Na Učki, u pansionu odlučili su i prenoćiti.
– Četiri godine živjeli smo u Zagrebu, a sada smo u Trstu. Tako da nam je ova regija dobro poznata. Na Učki smo već bili i znamo da se s nje pružaju predivni pogledi, a sada smo odlučili ovdje ostati dva dana, istraživati, planinariti, voziti bicikle. Inače volimo jako planinariti, a Hrvatska zaista ima predivna mjesta i na Velebitu i ovdje na Učki. Tijekom planinarenja sreli smo dosta izletnika, a jako nam se sviđa jer su staze dobro označene, rekla je Maddalena Boero iz Trsta.

Visitor centar
Mnogi smatraju kako Učka nije dovoljno turistički valorizirana. S jedne strane opterećuju je zatvoreni i zapušteni objekti kao bivše odmaralište INA-e, a s druge strane još neostvareni veliki projekti koji bi Učki mogli udahnuti novi život i pretvoriti je u nezaobilazno izletničko odredište. U pripremi je visitor centar, a radi se i na projektu panoramske žičare za Učku koja bi povezala Medveju sa vrhom Učke.

Međutim, zasada nije izvjesno kada bi ti projekti mogli biti realizirani. Djelatnici JU PP Učka održavaju planinarske puteve, ulaže u novu pješačku infrastrukturu, posljednjih godina otvoreno je nekoliko poučnih staza, učionica u prirodi, no još to očito nije dovoljno da bi se sa Opatijske rivijere organizirali izleti na Učku.

Piše: Marina Kirigin

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved