Velike razlike
15.12.2015. 13:55:29h
Hrvatska ljeti ima 42 puta više gostiju nego zimi
KATASTROFALNA STRUKTURA HRVATSKOG TURIZMA
Marko D / flickr.com

Eurostat, europska agencija za statistiku, u ponedjeljak je izašla s novim podatcima o turizmu. Podatci ukazuju na poznate činjenice da je Hrvatska izrazito turistička zemlja, ali i potvrđuju neke specifičnosti. Naime, i do sada je bilo poznato da smo omiljena ljetna destinacija i da nam sezona traje tri mjeseca, no koliko je to boljka hrvatskog turizma tek se sada pokazuje.

Brojka koja je najviše poražavajuća je ona koja pokazuje omjer noćenja u prvom tromjesečju godine prema ostvarenim noćenjima u trećem kvartalu, odnosno u vrijeme turističke sezone. EU prosjek kreće se oko 2,9 puta više u sezoni nego u početku godine, ali hrvatski omjer je nevjerojatnih 42 puta više gostiju u sezoni nego početkom godine. To govori o veličini neiskorištenih potencijala u ostatku godine.
Promatrano po regijama, jadranska Hrvatska ostvarila je više od 63 milijuna noćenja i od tog rezultata bolji su jedino Kanari s 94 milijuna noćenja. No, to su apsolutne brojke, koje ako se pogledaju u pravom svjetlu, sasvim drugačije izgledaju. Naime, kada se gleda broj stanovnika neke regije i podijeli se s brojem noćenja, dobiva se prava vrijednost zarađenog “turističkog eura”. Jadranska Hrvatska s nešto više od 1,4 milijuna stanovnika ostvarila je 45 noćenja po stanovniku, što je malo više iznad prosjeka, ali daleko od rezultata koje ostvaruju regije koje imaju manje ukupnih noćenja od nas, ali više prema broju stanovnika. Baleari tako imaju 56 noćenja po stanovniku, a Egejski otoci i Grčka čak 70 noćenja po stanovniku. Komparativna prednost Hrvatske nad ostalim tržištima je jeftina radna snaga prema ostalim EU zemljama. I dok turistički radnik u Norveškoj, Danskoj ili Švicarskoj zarađuje oko 40 eura na sat, u Hrvatskoj je taj iznos ispod deset eura, što je više nego upola manje od EU prosjeka koji iznosi oko 20 eura na sat.

Piše: V.T.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved