PUT KROZ STOLJEĆA
26.12.2015. 11:35:34h
Uđite u brački 'metro', vidjet ćete 116 crkava
Mi tu ne otkrivamo nešto novo, već sumiramo i prilagođavamo. Ovakav nam pristup omogućava planirati kako ove objekte staviti u najbolju funkciju
PROAdam Jones / flickr.com

Putovima bračkih crkava i crkvica kretali su mnogi otočani. Njih čak 116 primamljiva je brojka brojnim entuzijastima, jer šetnja putovima koji ih spajaju pravi je put kroz vrijeme, od ranog kršćanstva, srednjeg vijeka nadalje. No, možemo li ih iskoristiti i u turističkom smislu? Pokušali su to odgonetnuti Vedran Barbarić i Lino Ursić, autori kulturno-turističkog vodiča "Sakralna baština otoka Brača" koji su predstavili u ispunjenoj Galeriji Ivana Rendića u Supetru. Predstavili su je u društvu Žarka Tičinovića, odgovornog za dizajn, te Joška Stelle, direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, izdavača vodiča.

- Materijal je prvenstveno namijenjen turističkim agencijama za kreiranje novih programa, ali i turističkim zajednicama otoka Brača kako bi označili crkve, te preveli materijal i na engleski. Ova je karta naš doprinos stvaranju novih razvojnih programa selektivnih oblika turizma na otoku Braču. Mogli smo sastaviti debelu monografiju jer tema je neiscrpna, no ovo nije znanstvena knjiga već sažetak, kako bi se priča što plastičnije percipirala od potencijalnog turista - kazao je u uvodu Stella.

- Mi tu ne otkrivamo nešto novo, već sumiramo i prilagođavamo. Ovakav nam pristup omogućava planirati kako ove objekte staviti u najbolju funkciju, i to ne isključivo u funkciju ostvarenja prihoda i turizma, već i održavanja identiteta, baštine i, u ovom promjenjivom svijetu, onog što uistinu jesmo. Sa 116 popisanih sakralnih objekata Brač prednjači na jednom širem području Jadrana, čak i Mediterana - kazuje Vedran Barbarić.

U suradnji s dizajnerom Tičinovićem, autori su sakralne objekte podijelili u cjeline, itinerare ili putove. Ranokršćanske crkve, srednjovjekovne crkve, župne crkve, samostane i eremitaže te crkve nastale na mjestima pretkršćanskih kultova.

- Složili smo ih kao metro kartu i točno se može doći od prve do zadnje preporučenim putem. Zašto metro? Vedranova ideja. Prepoznatljivo je to ljudima koji putuju, karta je to kojom se lako snalaziti. Nema mnogo razmišljanja, krećete se brojevima i "voze" vas kroz različita razdoblja sakralnih objekata - pojašnjava Tičinović.

Za ishodišnu točku odabrana je crkva svetog Ivana Krstitelja u Povljima. Kao sklopu ranokršćanske i ranosrednjovjekovne, ovoj je poznatoj bračkoj crkvi posvećeno najviše prostora, i zovu je majkom svih crkava na otoku Braču.

Vodič je čitak, savitljiv, praktičan. Zanimljiva karta mami na istraživanje. Upotpunjen je fotografijama autora vodiča te Pere Antunovića, čija fotografija krasi naslovnicu.

- Ovo je za nas jedan veliki emotivni trenutak. Vedran i ja smo dio ovoga bračkog identiteta kao Bračani, i to njegovog istočnog dijela. Nije nam bio cilj samo napraviti turističke itinerare, već smo unijeli duhovni dio sebe u priču. Znate što? Došlo je vrijeme da se otok Brač počne okretati svom kulturnom identitetu. Zašto? Zato što spomenička baština otoka Brača to apsolutno zaslužuje, a upravo je sakralna arhitektura ta koja ovaj otok čini specifičnim - kazuje Ursić, drugi dio autorskog dvojca.

Piše: Ivana Gospodnetić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved