Zagreb
Intervju
26.11.2016. 11:32:28h
Ne zaboravite: branimo titulu najboljeg Adventa u Europi, glasa se od 2. prosinca
Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld objašnjava kako će ove godine nadmašiti sami sebe...
Alexander Boden / flickr.com

Konkurencija je jaka – Strasbourg, Beč, Dresden...

No, i mi imamo svoje adute. Ove će se godine, usto, istraživati potrošnja gostiju.

Večerašnjim paljenjem lampica simbolično će Turistička zajednica obilježiti početak najveće manifestacije u Hrvatskoj. Na trenutak će odahnuti i direktorica organizacije, koja je do posljednjih trenutaka prije otvaranja predstavljala zagrebački adventski sajam u mnogim inozemnim gradovima. I ove se godine Advent natječe za titulu najboljeg europskog božićnog sajma. A na koji će način pokušati nadmašiti sam sebe objašnjava Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Zagreba.

Kada su počele pripreme za manifestaciju?
Pripreme za Advent u Zagrebu počinju dok je većina naših sugrađana negdje na moru, ljeti. S obzirom na složenost manifestacije, nužna je suradnja i sinergija s gradskim uredima i tijelima, kulturnim institucijama te ostalim javnim i privatnim partnerima te se takve manifestacije pripremaju i po nekoliko mjeseci, ako ne i više.

Odmah nakon završetka prošlogodišnjeg sajma proveli ste ispitivanje među posjetiteljima?
Pomoću naših turističkih informativnih centara i društvenih mreža prikupljali smo povratne informacije od posjetitelja te njihove dojmove o sajmu. Primili smo jako puno pozitivnih komentara, a to nam je dodatno potvrdilo i proglašenje Adventa u Zagrebu najboljim božićnim sajmom, za što je glasovalo čak 30.000 ljudi.

Istraživanje ćete provesti i ovog prosinca, u suradnji s Institutom za turizam. Kako će to izgledati?
Ove godine fokusirat ćemo se na potrošnju posjetitelja, a početkom 2017. očekujemo podatke.

Na koja ste se tržišta orijentirali ove godine? Iz kojih je zemalja lani bilo najviše gostiju?
Imamo dobre najave iz Češke, Italije, Slovenije i BiH, ali i s dalekih tržišta, s obzirom na suradnju s Turkish Airlinesom i, što me posebno veseli, uključivanje Zagreba u zimsku ponudu poznatog turoperatora Kouni u Japanu. Po dolascima su prošle godine prednjačili gosti iz Italije, BiH, Slovenije, Njemačke i Južne Koreje, a po noćenjima iz Italije, BiH, Njemačke, Slovenije i SAD-a.

Koliko je ljudi uključeno u organizaciju sajma?
Lani ih je bilo uključeno oko 2500, a ove godine ta će brojka, vjerujemo, biti nešto veća, s obzirom na to da se sajam proširio na nove lokacije.

Advent u Zagrebu ponovno je nominiran za najbolji božićni sajam. Kada se glasa, koji su još gradovi u konkurenciji?
Ove godine smo zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi automatski nominirani za obranu titule na portalu European Best Destinations. Koliko smo informirani, konkurencija će biti jaka – Strasbourg, Beč, Dresden, Colmar, Rothenburg, Bruxelles, Lille… Stoga pozivam sve građane da, budu li zadovoljni onime što smo pripremili, glasaju za Zagreb od 2. do 12. prosinca.

Smatrate li da je neki grad posebna prijetnja Zagrebu?
Svaki je grad specifičan i ima svoje adute, upravo kao što ih ima i Zagreb. Trudimo se raditi najbolje što možemo, a jedan od ključnih elemenata u uspjehu Adventa je podrška naših sugrađana koji stvaraju toplu i domaću atmosferu nesebično prenoseći duh Zagreba.

Možete li opisati proces odabira programa?
Turistička zajednica objavljuje na svojim stranicama javni poziv za prikupljanje prijava za sufinanciranje projekata, skupova, kandidatura i manifestacija polovicom svake godine. Nakon što primimo sve prijave, radi se selekcija te se kreće u realizaciju programa.

Kako su izgledali vaši radni dani uoči početka sajma?
Ispunjeni do posljednje minute…

Planirate li kakva iznenađenja?
Manifestacija počinje paljenjem prve adventske svijeće. Otvaramo Ledeni park na Tomislavovu trgu od 18.30, a nakon toga palimo lampice na Zrinjevcu. Iznenađenja će biti, no neću ih otkriti, ali pozivam sve da nam se priduže i zajedno s nama otvore zagrebački Advent.

Piše: Petra Balija

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved