Levanjska Varoš
NAJSIROMAŠNIJA OPĆINA KORISTI ŠTO IMA
1.12.2016. 11:33:43h
Levanjska Varoš želi biti destinacija zelenog turizma Hrvatske i Europske unije
Zeleni turizam počiva na prirodnim resursima kojima raspolaže naša općina, a koji mogu biti polazište za duhovni, vjerski, zdravstveno-rekreacijski, cikloturizam, agroturizam i dr.
/ glas-slavonije.hr

Šume, brojni izvori pitke vode, konfiguracija terena što leži na obroncima Dilja, izvori ljekovite, sumporne vode, slab promet kao prednost za razvoj cikloturizma, danas šumski putovi, a sutra šumske staze i, već postojeći vjerski, smještajni i drugi sadržaji poput karmela sv. Josipa u Breznici i doma duhovne pomoći na Ovčari te nekadašnjeg lječilišta s bazenom, a poslije staračkog doma u Breznici, nezagađena priroda kao preduvjet zdravog života, neobrađena i zapuštena prostranstva... - sve su to razvojni potencijali, neiskorišteni ili zasad preslabo iskorišteni aduti u rukama najnerazvijenije, no prirodnim ljepotama bogate općine Đakovštine, Levanjske Varoši. Ona, u partnerstvu sa susjednim općinama Trnavom, Drenjem, Satnicom Đakovačkom, Gradom Đakovom, Đakovačko-osječkom nadbiskupijom i LAG-om Strossmayer, taj kraj želi pretočiti u integrirani projekt zelenog turizma na širem području Općine Levanjska Varoš unutar spomenutog LAG-a u Osječko-baranjskoj županiji.

Ovaj projekt počiva na održivom i odgovornom turizmu, koji uključuje prirodnu i kulturnu baštinu, materijalne i nematerijalne vrijednosti jednoga kraja, ovdje šireg područja Levanjske Varoši, koja kroz ovaj projekt treba postati destinacija zelenog turizma Hrvatske, ali i EU.
Priroda i kultura
Zauzvrat, zeleni turizam treba joj dati ne samo turističku nego i gospodarsku, socijalnu injekciju kroz otvaranje novih radnih mjesta, povratak stanovništva u ruralne sredine i sl. Ovom kraju to je nasušna potreba budući da ima prenisku zaposlenost, kao i naseljenost od samo 6,9 stanovnika po četvornom kilometru, što je manje čak i od tradicionalno najslabije naseljene Like. Procijenjena vrijednost projekta je 3,5 milijuna kuna; nositelj mu je Općina Levanjska Varoš - ona i Drenje s udjelom od po 30 posto, grad Đakovo s 20, a Trnava i Satnica Đakovačka s po 10 posto.
Na postojećim resursima, uz njihovo pametno i osmišljeno iskorištavanje, taj bi sada samo lijep, no ne i gospodarski te na druge načine razvijen kraj trebao živnuti, a tu ideju podržavaju i spomenuti partneri. Varoška pćina projekt je predstavila na sastanku kojem su se, uz načelnike spomenutih općina, odazvali u ime Grada predstavnici njegove Turističke zajednice, koja je također suradnik projekta, Savez izviđača OBŽ, PZ Branitelj-Eko, OPG Bitunjac iz Čenkova i dr.
Centar za izviđače
– Zeleni turizam počiva na prirodnim resursima kojima raspolaže naša općina, a koji mogu biti polazište za duhovni, vjerski, zdravstveno-rekreacijski, cikloturizam, agroturizam i dr. I Nadbiskupija je zainteresirana za ovaj projekt jer je 80 posto ovdašnjih šuma njezino. Nadalje, izviđači su zainteresirani za izgradnju jednog centra za obuku izviđača na predjelu Vračica ispod samog Dilja, gdje oni svake godine borave u prirodi, kaže varoški načelnik Slavko Tidlačka. Kako bi udovoljila projektu zelenog turizma, Općina ide u izmjene Prostornog plana, a kroz proširenje prostora oko buduće turističko-rekreacijsko-lječilišne zone u Breznici za 4 hektara.
– Nadamo se da će se vlasnik postojećeg kompleksa bivšeg staračkog doma uključiti u to. Kontaktirat ćemo s njim - dodaje Tidlačka i najavljuje kako sve predradnje trebaju biti završene do svibnja 2017., a kako bi se kroz spomenuti LAG za nj moglo aplicirati za povlačenje sredstava. Početak provedbe je do 20. siječnja 2017., dok je kandidiranje projektnog prijedlog na natječaje u okvirima Programa ruralnog razvoja do 2020. godine.

Piše: Suzana ŽUPAN

Izumiruća sela kao potencijal
Integrirani projekt zelenog turizma obuhvaća, uz ostalo, tematske zelene putove, oživljavanje lokalnih zelenih tržnica, kao i oživljavanje starih sela na širem području Općine Levanjska Varoš. A njih u tom kraju ne manjka – izumrlo Čenkovo i Borojevci, sve iseljenija Ovčara u kojoj desetljećima nema novorođenih, sela bez škola, s tek ponekim prvašićem… Zeleni turizam uključuje i takve sredine, da svojom autentičnošću, izvornošću, netaknutošću modernim životom, jamče “bijeg” u prošlost i život u skladu s prirodom.

Prilika i za susjedne općine
Načelnici Satnice Đakovačke i Trnave, Željko Šimić i Irena Mikić Brezina, pozdravljaju ovaj projekt i u njemu vide šanse i za razvoj turizma u svojim lokalnim samoupravama. “Satnica je za pokretanje svakog oblika turizma. Pa uzmimo samo za primjer Baranju – gdje je njen turizam bio prije 15 godina, a vidi ju sada!? Šteta bi bilo ne iskoristiti činjenicu što je naša općina na putu između jednog Borovika i Ergele. Ne bih volio da nas zaobilaze u turističkom smislu, otvoreni smo za cikloturizam i drugo”, kaže Šimić. Mikić Brezina kao turističke adute Općine Trnava navodi vinsku cestu Zlatarevac, vjerski turizam vezan uz staro marijansko svetište Dragotin, tradiciju vinogradarstva, vinarstva i podrumarstva toga kraja i dr. “Svi naši potencijali kroz ovakve projekte mogu doći do izražaja”, kaže Mikić Brezina. Aduti općine Drenje su jezero Borovik, vinsko-turistička cesta Mandićevac s tamošnjim vinogorjem i dr.

M;ogućnosti
VJERSKI, ZDRAVSTVENI, AGRO, CIKLO TURIZAM

6,9
stanovnika po četvornom kilometru - porazni su podaci o naseljenosti područja Općine Levanjske Varoš

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved