Kvaliteta smještaja
26.1.2017. 6:47:25h
Općina sa 1,5 tisuću stanovnika ima 96 bazena
Turistička zajednica je lani ostvarila više od 63 tisuće noćenja, što je deset posto više nego u 2015., a ostvarilo ih je nešto manje od šest tisuća turista.
au_tiger01 / flickr.com

Na području općine Kaštelir Labinci čak je 207 kuća za odmor i vikendica koje se u sezoni iznajmljuju turistima. Od tog broja 96 kuća imaju bazene. Pored toga turistima apartmane iznajmljuje i 104 domaćih obitelji. Načelnik Općine Kaštelir-Labinci Enio Jugovac je izdvojio zanimljivost – u novom dijelu naselja Labinci, kod rukometnog igrališta, izgrađeno je 20 novih kuća koje ukupno imaju čak 22 bazena.

- Turistička zajednica je lani ostvarila više od 63 tisuće noćenja, što je deset posto više nego u 2015., a ostvarilo ih je nešto manje od šest tisuća turista. Porast zahvaljujemo sve većem broju kuća za odmor, a trenutno se takvih novih kuća gradi još 15-ak. Očito postoji interes građevinskih poduzetnika, stranih i domaćih, jer se zemljišta s pogledom na more, mahom u Diklićima, Valentićima i Brnobićima, uspijevaju prodati za 90 do čak 110 eura za četvorni metar, ispričao je načelnik.

Puno stranaca

K tome, poveći je broj stranaca kupio kuće i živi na tom području, a mahom se radi o Nijemcima, Austrijancima, Talijanima i Britancima koji su se odlučili preseliti zbog netaknute prirode i domaćih proizvoda koje mogu kupiti gotovo u svakom dvorištu.

- Čak su i oni primijetili preveliku izgradnju, zbog čega se bojimo izgubiti identitet malog sela. No, tu ne možemo puno utjecati. Tražimo neku sredinu u tome, jer zbog velikog broja turista i stranih žitelja domicilno stanovništvo ima kome prodavati svoje poljoprivredne proizvode, kaže načelnik.

Krajem prošle godine pokrenute su izmjene i dopune Prostornog plana Općine Kaštelir-Labinci, a prijedlog je bio na javnoj raspravi do sredine ovog mjeseca. Načelnik Enio Jugovac kaže da se radi o ciljanim izmjenama zbog potrebe usklađenja sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji, ali i ponajviše zbog toga, jer je u planu definirana lokacija za gradnju novog vrtića.

Jaslice i vrtić

-Vrtić će se graditi na zemljištu pored rukometnog igrališta u Labincima. Bit će to zgrada za tri vrtićke skupine i jaslice, koja će moći prihvatiti 60-ak djece. Postojeći vrtić nalazi se u prizemlju područne osnovne škole i ima dvije mješovite skupine s 44 djece, bez jaslica. Prostor je premali, nema više uvjeta za širenje, jer ga škola treba za svoje potrebe i aktivnosti. Ove godine pokrećemo izradu projektne dokumentacije i ishodit ćemo dozvole, a zatim ćemo se kandidirati na sredstva iz EU fondova, najavio je Jugovac i dodao da izgradnja vrtića neće krenuti prije 2018. godine.

Zbog izmjena poreznog zakona općina će se u 2017. godini morati suočiti s manjim prihodima, ali još se ne zna koliko će to umanjenje iznositi, doznajemo od Jugovca, koji je kazao da je proračun za ovu godinu planiran u visini od 6,1 milijun kuna.

-Realan budžet kreće se od 4,5 do 5 milijuna kuna, jer je broj stanovnika mali. Ukupno imamo 1.462 žitelja. Prihod od poreza na dohodak bio je do sada 1,7 milijuna kuna, ali sad ne znamo koliko će se umanjiti, niti koje su najavljene kompenzacijske mjere. Također, ukinut je porez na tvrtku, što nam je godišnje donosilo 130 tisuća kuna. Za našu malu općinu to je puno, jer ne znamo kako to nadoknaditi. U budžetu nismo predvidjeli četiri milijuna kuna, koliko smo tražili od Agencije za plaćanja u poljoprivredi za asfaltiranje cesta u novom dijelu naselja Labinci, gdje je izgrađeno 20-ak novih kuća, saznali smo od Jugovca.

Novac nisu predvidjeli jer ne znaju hoće li ga i kada dobiti. Natječaj spomenute agencije okončan je lani u prosincu, za što se općina kandidirala s potrebnom projektnom dokumentacijom.

-Tijekom ove godine napravit ćemo projektnu dokumentaciju za gradnju novog trga u Labincima, koji će biti smješten ispod Zajednice Talijana. Ondje će se ukloniti stara ruševna zgrada, te usput urediti i parkiralište. Općina taj projekt neće moći sama financirati, već ćemo sredstva tražiti iz EU fondova. Jedan od gorućih problema jest i opasno raskrižje u Labincima, na izlazu iz smjera Višnjana, odnosno Tara, na županijsku cestu Poreč – Vižinada. Obavezali smo se izraditi prometno rješenje i zatim ćemo ga uputiti Županijskoj upravi za ceste, objasnio je načelnik.

Kanalizacija

Najznačajniji projekt u protekle tri i pol godine koji je dovršen prošle godine jest sustav kanalizacije. Vrijednost tog sustava je 34 milijuna kuna, što je financirano iz više izvora. Jugovac je podsjetio da su lani za to dobili 6,76 milijuna kuna od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, tj. iz EU-ovog programa IPARD za završena ulaganja u sklopu mjere 301 "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“. U prvoj fazi, okončanoj prije dvije i pol godine, financirali su ovu investiciju sredstvima Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i općinske komunalne tvrtke Martinela te ugovorom o zajmu sa Svjetskom bankom.

-Jedino zaduženje koje imamo jest 1,36 milijuna kuna za gradnju kanalizacije, za što se općina zadužila putem HABOR-a kreditom do 2030. godine, kazao je Jugovac.

Iako je budžet limitiran, načelnik veli da uspijevaju podmirivati značajne potrebe žitelja. Najveći godišnji trošak jest područni vrtić kojeg financiraju sa 765 tisuća kuna, zatim 235 tisuća kuna isplaćuju za vatrogastvo, sportskim udrugama namijenjeno je 204 tisuće kuna, stipendijama 42 tisuće, socijalnim potrebama 152 tisuće, dok sportske udruge iz proračuna dobivaju godišnje 204 tisuće kuna. Produženi boravak školarcima se iz budžeta financira s 80 tisuća kuna, zaključio je Jugovac.

Nova cesta kroz Rogoviće i Ventine

Planira se i evidentiranje nerazvrstanih cesta kojih na području općine ima čak stotinu kilometara. No, potrebno je izraditi geodetske elaborate što dosta košta, jer ako na njima nisu upisani vlasnici koji njima upravljaju, u ovom slučaju općina, ne mogu se kandidirati za sufinanciranje iz EU fondova za asfaltiranje. Budući da taj postupak košta, rješavat će svake godine dio po dio, pa su sada na redu ceste kroz Rogoviće i Ventine. Također, u planu je formiranje novih grobnih mjesta, jer je novi dio groblja popunjen, za što je predviđeno 120 tisuća kuna.

Piše: Tanja KOCIJANČIĆ

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved