PRIDONOSE TURIZMU
27.1.2017. 5:30:24h
Što to fascinira Izraelce u Hrvatskoj?
Nama se subota pokazala izazovom. Gosti iz Izraela taj dan nisu htjeli koristiti čak ni elektroničke kartice za ulaz u sobu, kaže jedan agent
Aleksandr Zykov / flickr.com

Političko “pokroviteljstvo” turističkoj suradnji, što je bila jedna od tema razgovora premijera Andreja Plenkovića u Izraelu, svakako je dobrodošlo, ali posjet iz te zemlje, nasreću, raste i mimo toga. Za prvih jedanaest mjeseci prošle godine Hrvatsku je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, posjetilo 53.000 gostiju iz Izraela, odnosno deset tisuća više nego u 2015.

Rastao je i broj noćenja. Izraelski su turisti lani kod nas tako ostvarili 117.000 noćenja, 16% više nego 2015. Apsolutne brojke možda nisu velike, ali jesu značajne, jer gosti iz Izraela dolaze u vrijeme kad je to domaćem turizmu i najpotrebnije.

– Izraelci putuju od trećeg do desetog, jedanaestog mjeseca, a ponajviše tijekom travnja te rujna i listopada. Takav je raspored židovskih blagdana – kaže Roni Brandl, jedan od rijetkih turističkih vodiča na hebrejskom u Hrvatskoj.

– Sedam-osam izraelskih agencija već nekoliko godina dovodi grupe u Hrvatsku, a prvi čarteri s izraelskim turistima ove godine stižu u ožujku. To su gosti koji obično ostaju sedam do deset dana, nerijetko spoje posjet Hrvatskoj i Sloveniji, dolaze organizirano, ali vole istraživati pa idu na izlete, često unajme automobil i sami otkrivaju zemlju.

Obično odsjedaju u najskupljim hotelima, koje kompletno zakupe. Trenutačno znam za pet jadranskih hotela koji će u određenim razdobljima imati samo izraelske turiste. Inače, još nisam sreo niti jednog gosta iz Izraela koji nije oduševljen onim što je vidio i doživio kod nas.

Fascinira ih pitka voda iz slavine, za Plitvička jezera govore da su posebna, prekrasna, ali i da je priroda u Hrvatskoj općenito jako lijepa. Ističu i kako je sve čisto, uredno i da su Hrvati ljubazni. Zanimaju ih i naša povijest te kultura, te posebice ono gdje ima tragova Židova.

Istina, gosti iz Izraela jesu nešto zahtjevniji ali što se, recimo, tiče košer prehrane, moje je iskustvo da je se striktno pridržava tek manji broj putnika – kaže naš sugovornik.

Domaćini se, dakako, potrude izići i njima ususret. No, sraz kultura i običaja nosi i druge izazove. – Nama se najizazovnijom pokazala subota, vrijeme šabata, kad naši putnici nisu željeli sjesti u automobil, čak ni na bicikl, niti koristiti išta što pokreće električna energija.

Pa čak, recimo, ni elektroničke kartice za ulaz u hotelsku sobu. No, sve se organizira, riješi i dobro završi – kazuju u jednoj našoj putničkoj agenciji.

Piše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved