Kontra Gay turizam
5.12.2013. 8:51:07h
Hrvatskoj nisu presudni gay turisti jer je obiteljska destinacija
Bloombergova analiza po kojoj će 'zabrana gay brakova ugroziti hrvatski turizam', kako je u svjetskim medijima doživljen ishod nedjeljnog referenduma, po mišljenju domaće znanstvene javnosti i struke ne drži vodu
stevendamron / flickr.com

Bloombergova analiza po kojoj će 'zabrana gay brakova ugroziti hrvatski turizam', kako je u svjetskim medijima doživljen ishod nedjeljnog referenduma, po mišljenju domaće znanstvene javnosti i struke ne drži vodu

Iako je možda ishod referenduma naškodio europskom ugledu zemlje, u turističkoj branši smatraju da se pitanje tolerantnosti spram gay brakova neće dugoročno odraziti na turizam jer Hrvatska ne raspolaže nekim posebnim sadržajima, plažama ili objektima koji bi bili isključivo u ponudi za skupine gay osoba, kao što je to slučaj sa Španjolskom, Francuskom ili Grčkom.

'Mišljenja smo da je rezultat referenduma svakako naškodio ugledu Republike Hrvatske - posebno u Europi koja je snažnije zabilježila rezultate, međutim u svjetskim smo razmjerima premali igrač na 'sceni' da bi se takva poruka snažnije osjetila i na neko dulje vrijeme. Takve vijesti i procjene traju, u moru informacija kojima je turist zasut svakog dana, tek par sati ili u najboljem slučaju tek par dana, pa ni Bloombergova procjena neće dulje trajati – ali poruka koju je Hrvatska poslala svakako nije pozitivna. Međutim, kako smo mišljenja da je za sve kriv način na koji je postavljeno pitanje - na našoj je politici, pa i onoj turističkoj, sada zadatak da pokuša popraviti štetu.

Dakle, smatramo da neće biti negativnih posljedica, a budući da smo se upravo vratili s izuzetno uspješne prezentacije hrvatskog turizma u Brazilu, možemo ustvrditi da tamo zaista nitko nije znao za referendum, a niti ostali naši partneri do sada nisu iskazali nikakav komentar na rezultate nedjeljnog referenduma', kazao je za tportal Ivan Pukšar, generalni direktor Kompasa.

'Turizam je djelatnost koja podrazumijeva tolerantnost i mi to uvijek pokušavamo istaknuti', naglašava Pukšar te dodaje da Kompas do sada nije imao upita za posebne aranžmane za LGBT osobe, što bi se eventualno moglo odnositi na aranžmane poput zajedničkog krstarenja Jadranom.

'Hrvatska je ipak obiteljska destinacija za roditelje s djecom, to jest s potpuno drugačijom ponudom pa zaključak je kako neke veće štete neće biti, a ako se pokaže da bi se ipak mogla dogoditi, naš je zadatak učiniti sve da se gosti u Hrvatskoj osjećaju ugodno i sigurno', poručio je.

Naša istaknuta znanstvenica, specijalizirana za područje ekonomije i turizma dr. sc. Saša Poljanec Borić s Instituta Ivo Pilar, navodi kako mogućnost sklapanja brakova nije tržišni pokretač turizma. Naime, kaže, turistička tržišta motiviraju turistička iskustva koja se mogu u ograničenom vremenskom razdoblju realizirati u određenoj destinaciji za određeni novac. 'Italija je primjer zemlje koja nije imala problema sa rastom turističke potražnje, iako je tek krajem 20. stoljeća legalizirala rastavu braka', napominje dr. sc. Poljanec Borić.

'Ishod referenduma neće nimalo utjecati na turistički imidž Hrvatske niti će se u bitnom odraziti na ukupnu tržišnu dinamiku u 2014. Turističkim tržištima vlada posve druga logika od one o kojoj momentalno raspravljaju naši mediji. Uzmimo na primjer Dubai, koji bilježi izniman rast na zapadnim tržištima iako prava žena nisu baš jaka strana Ujedinjenih Arapskih Emirata', mišljenja je dr. sc. Poljanec Borić.

Piše: Konstanca Mitrović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved