Zagreb
Pristupačan smještaj
26.3.2014. 8:18:59h
U 2013. godini otvoreno 8 novih hostela u Zagrebu
Nedavno održana anketa portala European Best Destinations Zagreb je smjestila na sam vrh najboljih europskih destinacija, tik nakon slavnog Pariza.
Peter Collins / flickr.com

Nedavno održana anketa portala European Best Destinations Zagreb je smjestila na sam vrh najboljih europskih destinacija, tik nakon slavnog Pariza. Prestigavši britansku prijestolnicu London, sunčanu Barcelonu, prekrasni Lisabon i vječni Rim, Zagreb je pokazao da je konačno pronašao recept za privući pažnju putnika. A toga su itekako svjesni i domaći poduzetnici koji su u nedostatku smještaja za mlade ‘backpackere’ pronašli novo tržište.

– Prije 8 godina Zagreb je imao samo tri ili četiri hostela, a mi smo u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu često upozoravali da zbog nedovoljno jeftinih kreveta gubimo cijelu jednu generaciju putnika – kaže nam Dražen Gečević iz HFHS-a. No ovaj trend naglo se promijenio u protekle dvije godine – samo u 2013. otvoreno je čak osam novih hostela na području grada Zagreba!

– Veći dio njih zapravo su mali hosteli koji nude između 20 i 40 kreveta. Zanimljivo je da većina ljudi koja je otvorila hostel nema nikakvog iskustva u turizmu, već je imala nekretninu i došla do zaključka da je ovo jednostavan način zarade uz minimalno ulaganje, no to baš nije lak posao – objašnjava Gečević. Danas, ističe, Zagreb ima i više nego dovoljno hostelskih prostora (30 hostela nudi čak 1717 kreveta), no brojevi pokazuju da broj gostiju i dalje raste iz godine u godinu, a ovim pristupačnim smještajem najčešće se koriste mladi putnici između 20 i 35 godina starosti.

Palmers Lodge Hostel
– Kad smo tek otvorili, u  lipnju 2012. godine, imali smo najviše posla s razuzdanim Australcima koji su dolazili tulumariti. No u protekle dvije godine posla je sve više, a mijenja se struktura gostiju – sada su najbrojniji Južnokorejci i Britanci koji opijanje i noćne zabave zamjenjuju istraživanjem kulturnih znamenitosti – rekli su nam u Palmers Lodge Hostelu.

Hostel Fancy
U dan i pol, koliko obično provedu u Zagrebu, posjetitelji redovito izdvajaju Muzej prekinutih veza kao omiljenu destinaciju, a ovisno o godišnjem dobu, put nastavljaju ili istočno – u Beograd, ili južno – prema Splitu i Dubrovniku u toplijim mjesecima.

Uređenje
Većina novih vlasnika ugleda se u najpopularnije europske hostele pa bira neki oblik tematskog uređenja. Najpopularnije su sobe u bojama, a iskorak je napravio Palmers Lodge Hostel čije su sobe vezane uz slavne hrvatske izumitelje i znamenitosti.

Pohvalan je i veseli grafički dizajn koji će vas dočekati u hostelu Fancy, a Brit hostel u Petrinjskoj doista je vrijedan svog imena – britanska elegantnost savršeno se stopila s opuštenim zagrebačkim hostelskim životom.

Piše: Lidija Palunko

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved