Potapanje
26.3.2014. 11:08:27h
Namjerno potopljeni brodovi kao turističke atrakcije
Turizam je jedna od glavnih djelatnosti u Primorsko-goranskoj županiji, stoga su novosti namijenjene turistima uvijek dobrodošle. Jedna od njih je i "scuttling", namjerno potapanje brodova za sportsko-rekreacijske svrhe, u svijetu već razvijena vrsta turističke ponude.
NOAA's National Ocean Service / flickr.com

 Specifičnost u turističkoj ponudi uvijek donosi rezultate, naglasili su danas na predstavljanju projekta u Zavodu za prostorno uređenje u Rijeci. Time bi Primorsko-goranska županija turističku ponudu mogla proširiti na čitavu godinu.

U riječkom akvatoriju može se roniti do brojnih atraktivnih "pravih" olupina. Tako su dva potopljena broda ispred Rijeke - Elhawi Star i Sigrid. Jedan je ispred Brodogradilišta Viktor Lenac, ispred Grčeva su dva torpedna broda naslagana jedan na drugi, dok su u Bakarskom zaljevu tri potopljena broda.
Namjerno potopljeni brodovi moraju biti izvan plovnih puteva, ekološki prihvatljivi te sigurni za ronioce, što je prilično zahtjevno, kaže ravnatelj riječkoga Zavoda za prostorno planiranje Mladen Črnjar. 

Namjerno potopljeni brodovi postaju umjetni brakovi i podmorske oaze za razvoj staništa morskih organizama i različitih vrsta riba, što ih čini zanimljivim ronilačkim destinacijama. U pravilu je na tim područjima ribolov zabranjen, a taj vid turizma u svijetu bilježi brzi rast i značajne prihode.

U našoj zemlji nema službenog stava o scuttlingu, ne postoje istraživanja o mogućim lokacijama potapanja, kao ni jasan zakonski okvir. Stoga su u Zavodu izradili prvu stručnu podlogu koja daje polazne pretpostavke za ostvarenje takvih projekata.

Piše: Olivera Vinković / T. Petrović Čemeljić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved