Marija Bistrica
Vjerski turizam
27.3.2014. 15:31:31h
Želimo privući još više poljskih hodočasnika u Mariju Bistricu
Za razvoj turizma ove će se godine iz proračuna Krapinsko - zagorske županije izdvojiti čak 83 posto više
Janos Korom Dr. / flickr.com

Krapinsko – zagorska županija sa 161.403 zabilježenih noćenja, prošle je godine iza Grada Zagreba i Karlovačke županije zabilježila najbolji rezultat u kontinentalnoj Hrvatskoj. Pozitivan trend bilježi se i u prva dva mjeseca ove godine s porastom od desetak posto kod ostvarenih broja noćenja i 15-ak posto kod dolazaka. U strukturi gostiju vidljiva je promjena i to u korist stranaca, posebice Nijemaca, Talijana, Slovenaca i Austrijanaca. Najviše noćenja, 43 posto, ostvaruju Tuheljske Toplice, slijede Krapinske Toplice s 23 posto, Donja Stubica s 13, Marija Bistrica s osam posto te Krapina s tri posto.

Ulaganja se isplate
– Ulaganja u turizam očito se isplate. Prošle godine iz proračuna Krapinsko-zagorske županije za turizam smo izdvojili 556 tisuća kuna, a ove ćemo izdvojiti više od milijun kuna, odnosno čak 83 posto više. Uz sudjelovanje na sajmovima u nekoliko europskih gradova, namjeravamo puno uložiti i na promociju turizma u našem Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici. Naime, zadnjih godina zabilježen je veliki porast broja poljskih hodočasnika, pa ćemo se puno više okrenuti tom tržištu – rekao je župan i predsjednik zagorske Turističke zajednice Željko Kolar.

Dodao je kako mu je obećano da će se ove godine napokon otvoriti i bazeni Aqua Vivae u Krapinskim Toplicama, a nakon zatvaranja Hotela Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, puni zamah turizma očekuje za tri godine realizacijom projekta Stubaki, vrijednog oko 75 milijuna eura.

Veća očekivanja od Muzeja
Župan Kolar očekuje i kako će se Muzeji Hrvatskog zagorja u budućnosti aktivnije uključiti u privlačenje turista u Zagorje. Akcija “Sto posto zagorsko”, odsad će se, osim u Zagrebu, održavati i u drugim hrvatskim gradovima - Splitu, Rijeci te Osijeku.

U 2015. godini nabavit će se 12 štandova i 10 suncobrana
Za to je polovicu novca osigurano kroz javni poziv Ministarstva „Korak više“.

Direktorica TZ-a Sanja Škrinjar rekla je kako će najznačajnije aktivnosti u ovoj godini biti nabavka 12 štandova i 10 suncobrana sa vizualnim identitetom Županije. Za to je polovicu novca osigurano kroz javni poziv Ministarstva „Korak više“. Planira se i udruženo oglašavanje za što će zagorska TZ osigurati 110 tisuća, a Ministarstvo 440 tisuća kuna. Tijekom idućih godina u fokusu projekta bit će i obiteljska poljoprivredna gospodarstva u funkciji ruralnog turizma.

Piše: Mladen Mandić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved