Punat
Marina Punat
30.3.2014. 11:02:46h
50 godina Marine Punat: Nastala na inovaciji, uvijek ispred drugih
Tijekom pola stoljeća uspješnog poslovanja i rada Marina Punat uvijek je bila prepoznatljiva po inovativnim rješenjima koja su primjenjivana u poslovanju i pružanju usluga gostima – nautičarima
Usien / wikipedia.org

 Ključ uspjeha je raditi ono što znaš raditi, što ti pričinja zadovoljstvo i u čemu čovjeka pokreće strast, kazao je Dragutin Žic , predsjednik Skupštine Marina Punat grupe, na jučerašnjoj svečanoj proslavi doista vrijednog jubileja – punih 50 godina Marine Punat.

Najstarija marina u Hrvatskoj, u kojoj je i započeo nautički turizam u našoj zemlji, ove godine tako slavi punih pola stoljeća uspješnog poslovanja i rada, tijekom kojeg je ova marina uvijek bila korak ispred ostalih, prepoznatljiva po inovativnim rješenjima koja su primjenjivana u poslovanju i pružanju usluga gostima – nautičarima.

Alfa i omega ovog uspješnog poduzeća, Dragutin Žic, tom je prilikom otkrio kako je najstarija hrvatska marina ustvari nastala na inovaciji.
 

Prvi hidrolift
– Marinu smo izgradili na inovaciji, i to korištenjem željezničkih šina. Vidjeli smo da gosti dolaze, ali da nemaju gdje privezati svoje brodove. Ključni trenutak je bio kada sam 1963. godine pronašao način kako raditi rive sa starim željezničkim tračnicama. Ovdje je morsko dno muljevito tako da se to rješenje pokazalo vrlo dobrim i stabilnim. Sve smo sami napravili i tako je već iduće godine krenulo, da bismo 1975. godine u marini imali čak 250 brodova, prisjetio se Žic početaka nautičkog turizma u Puntu, ali i u Hrvatskoj. Također je istaknuo kao su za rast i razvoj bila izuzetno važna načela kojima se u poslu cijelog života vodio.

   – Koristi tuđa iskustva, ali uvodi i svoje inovacije. Uvijek budi korak ispred drugih, pa smo mi, primjerice još 1996. godine uveli takozvani hidrolift kojeg do sada nema ni jedna druga marina u Hrvatskoj. Osim toga, moj je moto uvijek bio, prije nego počneš nešto raditi dobro iskalkuliraj račun isplativosti i nikad ne kreći u investiciju koju nemaš pokrivenu. Također je važna kontrola, kao i pridržavati se pravila struke i raditi kvalitetno, dodao je Žic te dodao kako Marina Punat Grupa trenutačno ima oko 125 zaposlenih te još stotinjak ugovornih partnera te kako od ove tvrtke živi oko tisuću otočnih obitelji. U Marini Punat, pak, trenutačno na vezu imaju oko 1.300 brodova.

   U obraćanju okupljenima osnivač poznate puntarske marine u emotivnom se govoru također zahvalio brojnim suradnicima koji su sudjelovali u njezinom stvaranju i razvoju.

   Pred brojnim okupljenima govorio je i njegov sin Petar Žic koji je naglasio da stabilnost tvrtke nikad nije bila ugrožena, slikovito istaknuvši kako su sve plaće stizale na vrijeme, a još su se stigli i razvijati. Ujedno je zahvalio svim djelatnicima koji čine nezaobilazan dio tima te istaknuo kako kvalitetu rada najbolje potvrđuju marini godinama vjerni gosti. Bernarda Renata Marević , direktorica Marine Punate, je pak naglasila kako sve njih još očekuje puno posla.
 

Sean Lisjak novi predsjednik Udruženja nautičkog turizma
Uoči svečanosti na kojoj je obilježena doista velika obljetnica puntarske marine, u ovdašnjem hotelu Kanajt, održana je i sjednica Udruženja nautičkog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Na sjednici je jednoglasno izabrano novo vodstvo Udruženja pa je tako njegov novi predsjednik Sean Lisjak, direktor Tehnomont Marine Veruda, dok je za njegova zamjenika izabran Božidar Duka, direktor marine Dalmacija u Sukošanu. Na sjednici je ujedno bilo riječi o problemima koje marine nautičkog turizma imaju vezano za plovila koja nisu prošla postupak carinjenja i oporezivanja, a nalaze se u njima. Prema onome što su čelnici hrvatskih marina jučer kazali u Puntu, problem je u tome, što same marine snose krivnju za neodgovorne postupke vlasnika brodova, odnosno za činjenicu da su se neki vlasnici jednostavno oglušili na obavezu carinjenja plovila. Ipak, marina je sukrivac i stoga im prijete kazne. Kako će se to riješiti, odnosno do kada, za sada još nije poznato. Isto tako, na dnevnom je redu bio i budući Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama čija se radna verzija tek očekuje. Na sjednici je rečeno kako bi Zakon trebao u saborsku proceduru do ljeta, međutim, za sada je još uvijek na doradi tako da se ne zna u kakvoj će konačnoj verziji na saborske klupe. Spornih detalja, međutim, ima mnogo. Novi predsjednik Udruženja nautičkog turizma pojasnio je kako se »koplja lome« oko pitanja koncesija i povrata ulaganja, kao i pitanja sportskih lučica koje postaju direktni konkurenti pravim marinama.

Budućnost tvrtke
– Budućnost tvrtke ćemo ispisati razumnim odlukama i postupanjem kako bi Puntarska draga još dugo bila sigurno utočište nautičara i kako bi marina svima nama te budućim pokoljenjima i nadalje osiguravala dostojan život, istakla je Marević.

   Čestitke slavljenicima uputili su brojni čestitari, među kojima i Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana, kao i Marinko Žic, načelnik Općine Punat.

Dragutin Žic je tom prilikom predstavio i monografiju o prvih pola stoljeća puntarske marine, a koju je sam napisao. Ova je velika obljetnica ujedno bila prilika da mu se kao prvom predsjedniku i dugogodišnjem članu zahvali i samo Udruženje nautičkog turizma Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Perica Šolić iz HGK – Županijske komore Rijeke tako mu je uručio doista zasluženu nagradu za životno djelo.

Piše: Alenka Juričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved