Otok
Bioekološki centar
30.3.2014. 11:21:30h
Otok puno nade polaže u ruralni turizam
Bioekološki centar bio bi multifunkcionalan – sadržajno posvećen i turizmu i znanosti
ivoras / flickr.com

U Otoku su predstavljeni idejni projekti planiranog Bioekološkog centra te poučnih staza Virovi i Lože, koje su ujedno i zaštićeni krajolik Grada Otoka obuhvaćen Naturom 2000. i prijedlogom urbanističkih planova "Virovi". Bioekološki centar bio bi multifunkcionalan – sadržajno posvećen i turizmu i znanosti. U centru bi se valorizirale i znanstvene vrijednosti Spačvanskog bazena, ali bi se održale i turističke prezentacije o potencijalima ovog kraja.

Nikola Križanac, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, pojašnjava da Centar mogu koristiti, kada je u pitanju znanost, znanstvenici i školska djeca, a kada je u pitanju turizam, turističke agencije za turističke rute. Drugi idejni projekt obuhvaća poučne staze Virovi i Lože, koje su zaštićen krajolik Grada Otoka obuhvaćen Naturom 2000., najvećom koordiniranom mrežom područja očuvanja prirode u svijetu. Marijan Pavliček, pročelnik Upravnog odjela za turizam, vidi u ovim projektima veliko značenje jer je u tijeku izrada strategije razvoja turizma Vukovarsko-srijemske županije.

- Cilj nam je uvrstiti i ove projekte u Strategiju budući se naš turizam treba temeljiti na ruralnom turizmu. Turisti sve više zahtijevaju mir, tišinu, prirodu, tako da ovo je jedan od prioriteta u razvoju županije u turističkom smislu - kaže Pavliček.

Iako su idejni projekti Bioekološkog centra i poučnih staza Virovi i Lože završeni, tek sada, nakon definiranja projektnog zadatka, predstoji puno posla, kako bi se projekt mogao aplicirati prema fondovima EU te u konačnici, ukoliko budu odobrena sredstva, prirodno bogatstvo ovoga područja konačno staviti u funkciju. Projekt bi trebao biti završen do kraja ove godine, a kandidiran za fondove EU u proljeće sljedeće godine.

Piše: Miroslav Flego

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved