Vize i turizam
3.4.2014. 9:23:16h
Picula: Lakše izdavanje viza pomoglo bi hrvatskom turizmu
Kad će Europska komisija revidirati viznu politiku koja uključuje Hrvatsku, koja još pristupa Schengenskom prostoru, a posebice se to odnosi na zemlje s kojima je Hrvatska prije ulaska u EU imala bezvizni režim - pita eurozastupnik Tonino Picula Europsku komisiju, u povodu prijedloga nove vizne politike za posjetitelje iz zemalja koje nisu članice EU
Ken Mayer / flickr.com

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula neumoran je u svojem zanimanju u pogledu viza koje se tiču Hrvatske.

Ponovno je, u povodu prijedloga Europske komisije o reviziji vizne politike EU za posjetitelje iz trećih zemalja, a koji se tiče ulaska i boravka unutar Schengenskoga prostora, pitao Komisiju planira li i reviziju vizne politike koja uključuje i Hrvatsku, a čiji proces pristupanja Schengenu i dalje traje.

Posebice, nastavlja Picula, to važi prema zemljama s kojima je Hrvatska prije ulaska u EU imala bezvizni režim.

-Prema istraživanjima EK u 2012. godini EU je 'izgubila' 6,6 milijuna mogućih turista zbog neliberalizirane vizne politike prema trećim zemljama, upozorava Picula, otkrivajući da je i hrvatski turizam bio pogođen novim viznim režimom otkad je država ušla 1.7.2013. u Uniju.

- Hrvatska je dotad s nekim zemljama imala bezvizni režim, a s ulaskom u EU turizam je imao gubitke. Turizam je od izuzetne važnosti za zemlju, prihodi Hrvatske od turizma u 2013. bili su 7,2 milijardi eura, 16,5 posto godišnjeg BDP-a Hrvatske. Lakše izdavanja viza pomoglo bi hrvatskom turizmu, posebice zbog gostiju iz Rusije i Turske - poručio je Tonino Picula.

EK bi, napomenimo, revizijom vizne politike skratio i pojednostavio proces za posjetitelje koji u EU žele doći na kraći boravak, a radi poticanja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, objašnjenje je Europske komisije.

Piše: Sergej Novosel Vučković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved