Nin
More i sol
6.12.2013. 16:18:34h
Solana i turizam ruku pod ruku
Projekt Solane Nin, težak 1,4 milijuna kuna, pod nazivom Cvijet soli i poslovanje - ekološka proizvodnja konzumnih i terapeutskih soli kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj predstavljen je jučer u Baroknoj kući u Ninu.
Matěj Baťha / wikipedia.org

Projekt Solane Nin, težak 1,4 milijuna kuna, pod nazivom Cvijet soli i poslovanje - ekološka proizvodnja konzumnih i terapeutskih soli kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj predstavljen je jučer u Baroknoj kući u Ninu. Njegova ukupna vrijednost je 186.135,68 eura, sufinancira Europska unija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Ministarstvo poduzetništva i obrta u iznosu od 158.066,42 eura, dok Solana Nin participira s udjelom od 28.069,26 eura. Cilj dodjele bespovratnih sredstava je postizanje veće konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz jačanje zelene ekonomije, energetske učinkovitosti i eko standarda u proizvodnji.

Ekološka proizvodnja

Ova najnovija uspješna gospodarska priča koja dolazi iz Nina, tipičan je primjer djelovanja ekonomskog mehanizma nevidljive ruke koji je ustanovio otac mikroekonomije Adam Smith, a prema kojem pojedinac u nastojanju ostvarivanju osobnih interesa istovremeno maksimalizira dobrobit za sve. Solana Nin potaknuta kretanjima na tržištu soli, krenula je u diferenciranje svog proizvoda, njegovom dodavanju nove vrijednosti što je doprinijelo povlačenju europskog novca u Hrvatsku te stvaranju ekoloških pozitivnog imidža Nina. U tom projektu imali su podršku javnog sektora - prvenstveno TZ Nin i Razvojne agencije Zadarske županije (ZADRA).

- Mi smo shvatili da na tržištu ne možemo vanjskim cjenovno konkurirati na tržištu u uvjetima uvoza velikih količina soli u Hrvatsku iz afričkih zemalja. Naši kapaciteti su ograničeni, a dodatno nam otežava cijelu priču što smo mi jedna velika tvornica bez krova. Drugim riječima ako je dobra godina, bez puno kiše, imat ćemo dobru proizvodnju, u suprotnom ne, kaže Operativni voditelj Solane Nin i Project Manager Ivan Tomić te dodaje:

- Zbog toga smo se odlučili našem proizvodu dodati jednu novu vrijednost čime ga možemo pozicionirati u jednom većem cjenovnom rangu nego što se pozicioniraju one soli koje su čisto industrijski proizvod. To postižemo i ovim projektom. On će nam sigurno osigurati kvalitetnu platformu za daljnji razvoj ekoloških proizvoda na bazi soli, proizvedenih iz čistog Jadranskog mora, te će donijeti dodatnu vrijednost našim kupcima.

Promocija Nina

Direktorica TZ Nin Marija Dejanović posebno naglašava važnost ovog projekta u promociji Nina.

- Ovaj projekt je u skladu strateškog razvoja turizma Grada Nina gdje su na vodećim mjestima ekološki oblici turizma. Povećanjem kvalitete proizvoda solane, osobito onih koji nude u okviru turističke ponude, povećava se kvaliteta i konkurentnost destinacije Nina. Na taj način se na turističkom tržištu postiže posebnost i prepoznatljivost na turističkom tržištu, tako da turista na primjer odabere nas, a ne destinaciju koja ima solanu u Sloveniji, rekla je Dejanović.

Inače sam Projekt "Cvijet soli i poslovanje - ekološka proizvodnja konzumnih i terapeutskih soli" osigurava povećanje kvalitete proizvoda za krajnje kupce, utječe na povećanje konkurentnosti manjih i srednjih hrvatskih tvrtki, pridonosi razvoju globalnog cilja promoviranja zelene ekonomije, energetske učinkovitosti i eko standarda u proizvodnim procesima, Povećava kompetitivnost i prepoznatljivosti hrvatske industrije soli na tržištu, kroz tradicionalnu, prirodnu i ekološku proizvodnju, utječe na gospodarski i turistički razvoj lokalne zajednice te naravno pridonosi povećanje razvojnog potencijala i konkurentnosti Solane Nin kroz plasman proizvoda visoke vrijednosti, a u skladu s ekološkim i međunarodnim standardima, povećava izvozni potencijal Solane Nin, jača tržišnu poziciju Solane Nin na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Piše: Ante Vidović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved