Gastronomija
10.12.2013. 17:57:30h
Ulaganje u gastroturizam nužno za razvoj turizma
Dugotrajna recesija negativno je utjecala na sve tržišne segmente, mijenjajući potrošačke navike sve siromašnijih građana. Pošteđen nije ni segment cestovnog ugostiteljstva, odnosno segment restorana u sklopu benzinskih crpki. Restorani Laganini u sklopu benzinskih crpki Petrol funkcioniraju po poslovnom modelu koji predstavlja pravo osvježenje na tržištu, a u fokusu je povratak na nekadašnju viziju putovanja, prema kojoj objed na autocesti postaje gastronomski doživljaj.
avlxyz / flickr.com

Dugotrajna recesija negativno je utjecala na sve tržišne segmente, mijenjajući potrošačke navike sve siromašnijih građana. Pošteđen nije ni segment cestovnog ugostiteljstva, odnosno segment restorana u sklopu benzinskih crpki. Restorani Laganini u sklopu benzinskih crpki Petrol funkcioniraju po poslovnom modelu koji predstavlja pravo osvježenje na tržištu, a u fokusu je povratak na nekadašnju viziju putovanja, prema kojoj objed na autocesti postaje gastronomski doživljaj.

U neka ranija, opuštenija vremena objed uz prometnicu bio je integralni, mnogima i najdraži dio puta. Sada su se zaustavljanja na odmorištima svela na protezanje nogu, odlazak na zahod te zgražanje nad visokim cijenama gotovih sendviča kao vrhunca gastronomske punude. Premda posjetitelj restorana u sklopu benzinske crpke želi pojesti brz, izdašan i povoljan obrok, često ponuda ne zadovoljava ni jedan od tri uvjeta.

Društvo Umbilicus koje upravlja lancem restorana Laganini odlučilo se na uvođenje novog modela poslovanja koji se primarno sastoji od ponude kvalitetno pripremljenih autohtonih hrvatskih jela prema tradicionalnoj recepturi i pod kućnim brandom Laganini.

„Mnogi ljudi posjećena odredišta pamte po kušanim jelima, što su potvrdila istraživanja turističkih navika, pa u skladu s tim vrlo ozbiljno shvaćamo misiju promicanja dometa hrvatske gastronomije prije svega stranim turistima. Napredak u ugostiteljstvu uvjetovan je stalnim prilagođavanjem i ugađanjem najrazličitijem profilu ljudi. Za nas je vrhunska kvaliteta jedini put i ne pristajemo na kompromise po tome pitanju. Iako je kratkoročno taj put mukotrpan i skupocjen, uvjereno smo da će nas dugoročno dovesti do ostvarenja naših ciljeva, uz bezuvjetnu podršku našeg strateškog partnera Petrola“, izjavila je Ana Višek, članica Uprave društva Umbilicus zaduženog za vođenje Laganini restorana, trenutno prisutnih na sedam Petrolovih crpki diljem Hrvatske.

Iz njihove bogate ponude naročito vrijedi istaknuti burger od mesa organski uzgojenog bošakrina, gulaš od isključivo jelenjeg mesa te original kranjsku kobasicu koja je pet puta za redom proglašena najboljom kranjskom u Sloveniji. Domaći kukuruzni kruh i bijeli žganci u ponudi se spravljeni od brašna grubo mljevenog u lokalnom mlinu, a osim domaćeg kruha u restoranu se spravljaju i zagorski štrukli, burek, štrudle te dio kolača.

Za sada se pod kućnim brendom Laganini prodaju sokovi i sendviči, a kako bi dokazali da su maksimalno posvećeni zadovoljenju prehrambenih potreba svojih gostiju, u Laganiniju sa sljedeću sezonu pripremaju uključenje košer i halal hrane u redovnu ponudu.

Gastro turizam kao rastući trend

Lokalna tradicija nekoga kraja sve više postaje razlogom putovanja, a oni koji će o tome izvijestiti turiste, ili ih provesti i ispričati im pravu priču, važna su poveznica uspješnosti nekoga odredišta na sve zahtjevnijem turističkom tržištu. Prirodne i kulturne vrijednosti prepoznaju i domaći gosti, kod kojih istodobno raste zanimanje i za način života, te sve više i za eno-gastronomsku ponudu po regijama. Riječ je o trendu prepoznatom u svjetskom turizmu, a da je cijela stvar prilično unosna pokazuje podatak o 52 milijarde dolara teškom tržištu u SAD-u.

Prosječan gastro-turist je između mlade i srednje životne dobi, visoko je obrazovan te ima iznadprosječna primanja, čime smo opisali najpoženiju ciljanu skupinu gotovo svih grana industrije. Namjera putovanja, već je iskaz traganja za novim iskustvom, doživljajem, pa je iskustveni, ili turizam doživljaja, ono čemu boju i ton daju upravo ti posrednici koji će gostima i domaćinima omogućiti razmjenu iskustava i doživljaja.

Posljednjih je godina u hrvatskom je turizmu učinjen pomak nabolje, no i dalje je potrebno ulagati u razvoj, u prvom redu u poboljšanje kvalitete proizvoda i usluga, ali i promociju očuvanog okoliša i prepoznatljivosti Hrvatske kao odredišta koje razvija visokokvalitetnu, izvornu turističku ponudu.

Piše: Gorden Knezović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved