Te Plitvice
7.6.2017. 9:54:35h
Legendama Plitvičkih dolina – nova povijesna manifestacija u blizini Plitvica
Manifestacija koja će ujediniti povijesne, kulturne i tradicijske ličnosti i likove vezane za područje Općine Rakovica održati će se 17. lipnja od 11 sati.
objava za medije

Tko su bili hrabri, ali neuobičajeni vojnici koji su pomogli Josipu Jelačiću 1848. ugušiti mađarsku revoluciju? Kako je Eugen Kvaternik s čak dvije tisuće ljudi pokrenuo Rakovičku bunu i prije 150 godina udario prve temelje samostalne Hrvatske? Što je sve rijeka Korana vidjela protičući tisućama godina kroz Rakovički kraj i koja je njena uloga u turbulentnoj povijesti ovog kraja?
Sve su to odgovori koje će ponuditi nova povijesna manifestacija Legendama Plitivičkih dolina koja će se održati 17. lipnja u Općini Rakovica kod kule Starog Grada Drežnika. Čarobnom kraju od iznimne i bogate povijesne važnosti, gdje svaki korak priča novu povijesnu priču. Priču koji će sada čuti i doživjeti brojni turisti koji dolaze u ovu destinaciju sjeverno od Plitvičkih jezera.
Za početak dočekat će ih Serežani, elitna jedinica vojnika Vojne krajine s neobičnim oružjem i još neobičnijom odjećom. Serežani su sprečavali upade bosanskih razbojnika, dovodili uhićenike u zatvor, hvatali opasne hajduke i zato nije svatko mogao biti serežan. Pomogli su Josipu Jelačiću 1848. ugušiti mađarsku revoluciju, a kada je ustoličen za bana, predvodili su njegovu svečanu povorku u Zagrebu.
Manifestaciju će posjetiti i Eugen Kvaternik, slavni Ilirac koji je poveo Rakovičku bunu i borio se za samostalnost Hrvatske 1871. godine. Sve u toku Rijeke Korane koja je  bila od presudne važnosti kroz povijest Plitvičkih dolina.
S obzirom da je destinacija Plitvičke doline kod Rakovice bogata i konjičkim klubovima, od kojih aktivno djeluje čak četiri, događanje kod Starog Grada Drežnika obogatiti će i posjet konja i ponija, a klubovi će omogućiti i jahanje te fotografiranje.
Program manifestacije Legendama Plitvičkih dolina zanimljiv je i raznovrstan, a uz edukativno rekreativnu zabavu za odrasle u njemu će naročito uživati djeca. Za njih se se priprema igra izgradnje suhozida, oslikavanje lica, igra arheološkog nalazišta te kreativne radionice izrade nakita naroda Japoda.

PROGRAM DOGAĐANJA
11:00- 13:00 Facepainting za djecu- „Postanite i vi na trenutak dio prošlosti“(tematsko slikanje po licu; Japodi, Korana, Rakovi i druge slike prošlosti)
12:00-14:00  I. Kreativna radionica za djecu- izrada nakita starih Japoda; „Kakva je bila moda u prošlosti“, "Čime su se krasili stari narodi ovog kraja"
16:00 - 18:00 II. Kreativna radionica za djecu- izrada nakita starih Japoda; „Kakva je bila moda u prošlosti“
17:00 - 19:00  Facepaintig za djecu- „Postanite i vi na trenutak dio prošlosti“
11:00 - 20:00  Cjelodnevne igre i radionice za djecu –djeca se uključuju po dolasku i individualno;  izgradnja suhozida „ Sagradimo kulu zajedno“; arheološka istraživanja „što kriju Plitvičke doline?“
11:00 – 20:00 Cjelodnevno druženje s konjima - iz konjičkih klubova Plitvičkih dolina, jahanje, fotografiranje
11:00- 20:00  Likovi iz prošlosti  - Korana, Eugen Kvaternik, Japod i Serežani biti će vam na raspolaganju cijeli dan

- Provedite dan s povijesnim ličnostima Plitvičkog kraja, razgovarajte s njima i dopustite da vas odvedu u prošlost i ovjekovječite to slikom.
- Kušajte domaće proizvode tog kraja
- Uživajte u pričama i legendama
- Odmorite se u prekrasnoj prirodi, zabavite i pritom naučite nešto novo

Više detalja o događanju biti će uskoro poznato na web stranici Turističke zajednice općine Rakovica,  te društvenim mrežama Plitvičke doline – Rakovica (Facebook) te Instagramu plitvice_rakovica. Službeni hashtag događanja je #Legendama2017.
 

Drežnik grad
objava za medije

Drežnik grad serežani
objava za medije

 

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2018, All rights reserved