Biciklom po Baranji
7.6.2017. 10:09:24h
Biciklisti svim osjetilima okusili Draž Baranje
U organizaciji udruge Karašicka Republika iz Belišća/Valpova održan je prvi Deer & Bike s ciljem promocije prirodne i kulturne baštine općine Draž.
tomislav medak Follow / flickr.com

Pedeset biciklista iz Zagreba, Osijeka, Daruvara, Belišća, Valpova, Belog Manastira i Sombora odvozili su 50 kilometara po močvarnom, brdskom i ravničarskom terenu odnosno po šljunčanim, poljskim i cestovnim putevima. Prva tzv. dunavska etapa sastojala se od Vožnje ulicom Braće Radića i Dunavskom ulicom u Dražu do nasipa, prolazak pokraj Dunavca (Starog Dunava) te ulazak u Šarkanj do Mačkaluka. Šumska vožnja uz ritove i naplavne ravni Dunava prekinuta je prolaskom preko Ćerkine ćuprije kroz totalnu divljinu do nasipa koji spaja Hrvatsku i Mađarsku (ogradu ćemo ignorirati). Kroz šumu Vrblje došlo se do Dunava i popelo do Batine s novom pješačkom stazom. Nakon kratkog odmora tzv. planinskom rutom biciklisti su imali priliku popeti se surdukom Veliki drumić do „trešnje“, vidikovca s kojeg pogled puca sve do Pečuha i Mečeka. Spuštanje strmim surdukom pokraj podruma i gatora zahtjevalo je odmor kod vinara Vlatka Jurkovića.  Treća etapa tzv. ravničarska odnosila se na vožnju ispod „planine“ do Čibogata te skretanje na poljske puteve – lenije do Topolja. U Topolju biciklisti su posjetili Šokačku kuću uz degustaciju jagoda i kajsija PZ Bajmak. Vožnja je završena svečanim ulaskom u Gajić gdje se održavao Baranjski bećarac. Sinestezija svih osjetila doživjela je vrhunac uz šokački grah, gužvare i vino, dok su Gajićem odjekivali zvuci tambura, kola i šokačkih zaprega.

Oduševljeni razlonikošću prirodnih ljepota (močvara, šuma, brdo, ravnica) na tako malom prostoru kao i činjenicom da se biciklijada organizirala po poljskim i šljunčanim putevima za razliku od klasičnih cestovnih, biciklisti su izrazili želju za ponovnim dolaskom. Naziv biciklijade je također opravdao jer su pojedini sretnici vidjeli nekoliko košuta unatoč velikoj vrućini po kojoj je vožena biciklijada.  Karašicka Republika najavljuje kako tek počinju s organizacijom biciklijada, ali najavljuje i brojne druge sportske i kulturne projekte u skorijoj budućnosti.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved