Šibenik
Žičara
21.12.2013. 13:28:27h
Burić: Cilj je oživljavanje projekta žičare od Sv. Mihovila do Sv. Ivana
O projektu “Juraj Dalmatinac kao virtualni vodič za posjetitelje šibenske katedrale”, koji je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Uliks, potrošeno je već dosta tinte. I još će ako šibenska inovacija dobro prođe na proglašenju najboljih 22. siječnja iduće godine u Madridu, u sklopu međunarodnog sajma turizma FITUR.
antonikon / flickr.com

O projektu “Juraj Dalmatinac kao virtualni vodič za posjetitelje šibenske katedrale”, koji je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Uliks, potrošeno je već dosta tinte. I još će ako šibenska inovacija dobro prođe na proglašenju najboljih 22. siječnja iduće godine u Madridu, u sklopu međunarodnog sajma turizma FITUR.
No virtualni Juraj Dalmatinac samo je dobar uvod, ili dio virtualne priče koja bi se trebala dogoditi na šibenskoj tvrđavi Barone.
Barone kao u 17. stoljeću

– Projekt Jurja, među ostalim, služi i za testiranje novih tehnologija koje bi u još spektakularnijem izdanju primijenili na projektu tvrđave Barone. Na toj tvrđavi predvidjeli smo sadržaje koji bi posjetitelje trebali vratiti u 17. stoljeće, odnosno u vrijeme kada je Barone građen i kada se vodila bitka za obranu Šibenika.

Također, turisti će s tvrđeve Barone moći vidjeti i panoramu Šibenika iz tog doba – rekao je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, koji je uz podršku šibenske Turističke zajednice osmislio i realizirao projekt virtualnog Jurja Dalmatinca. Bumbak i njegovi suradnici ponosni su na činjenicu što je riječ o proizvodu “šibenske pameti”:

– Mislim da smo dokazali kako se može živjeti u Šibeniku i raditi svjetske stvari. Držim kako Šibenik zaslužuje puno bolji tretman kada su u pitanju mladi i uspješni ljudi – istaknuo je Bumbak.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić očito ima velike planove sa šibenskim tvrđavama. Iz današnje perspektive oni se čine dosta futuristički, premda je Burić iz ladice samo izvukao stare ideje uglednog arhitekta Nikole Bašića.

– Naš cilj je četiri šibenske tvrđave – Sv. Nikolu, Sv. Mihovila, Sv. Ivana i Šubićevac – prezentirati kao jedinstven projekt. Stavljanjem u funkciju svih tvrđava stavit ćemo točku na priču o izrazito sezonalnom šibenskom turizmu koji traje 80, 90 ili 100 dana. Kada naše tvrđave budu u funkciji, uvjeren sam da će privlačiti turiste u grad tijekom svih 12 mjeseci u godini. U tom smislu oživili smo projekt eskalatora kroz dvojne bedeme od Doca do tvrđave sv. Mihovila. Naš konačni cilj je oživljavanje projekta žičare od tvrđave sv. Mihovila do Sv. Ivana – izjavio je Burić.
Pozitivan stav konzervatora

Inače, šibenski konzervatori su se još ranije pozitivno izrazili o projektu eskalatora od Doca do tvrđave sv. Mihovila. Razlog je taj što je dvostruki bedem i u prošlosti služio kao brza komunikacija s obale do tvrđave.

U tom smislu, Diana Bolanča iz Konzervatorskog odjela izradila je preliminarnu tehničku procjenu projekta kako bi se postupak mogao nastaviti do aplikacije za europske fondove. Da bi bio prihvaćen za financiranje iz EU fondova, projekt mora biti samoodrživ.

Piše: Krešimir Gulin

Link na originalni članka

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved