Rovinj
Uspijeh
23.12.2013. 9:55:08h
Rovinj: Rekordan broj pristiglih kruzera
I ove je godine porastao broj posjeta kruzera Rovinju. U luci Valdibora zabilježen je dolazak 65 kruzera, pet više nego prošle godine.
Frank Lucifer / flickr.com

I ove je godine porastao broj posjeta kruzera Rovinju. U luci Valdibora zabilježen je dolazak 65 kruzera, pet više nego prošle godine. Zanimljivo je da sve više kruzera pristaje na rivi, gdje je more duboko šest metara pa se mogu vezati brodovi čiji je gaz do pet metara. Vezivanje uz obalu je pogodnije za putnike koji mogu izlaziti u grad. Pogodno je i za brodare jer ne moraju upotrebljavati tendere, posebne brodiće za vožnju putnika do obale.

Poznato je da kruzeri dolaze u Rovinj zbog ljepote grada i njegovog akvatorija, ali i vrhunske usluge Lučke uprave, koja je dobila brojne nagrade pomorskih agencija. Pogodnost je i činjenica da je Rovinj na ruti izletničkih tura kruzera, koje započinju i završavaju u Veneciji.

- Prema našoj evidenciji, kruzeri su nam ove godine doveli 7.141 putnika, nešto manje nego prošle godine, kada je u Rovinj dvaput dolazila "Europa 2", kojom krstari tisuću izletnika. "Europa 2" dolazi u našu luku svakog drugog ljeta pa se dogodine može očekivati porast broja putnika, kaže ravnatelj Lučke uprave Donald Schiozzi.

Kad je riječ o megajahtama, ove ih je godine doplovilo 280, 23 manje nago lani. U ovom se segmentu nautičkog turizma izgleda osjeća kriza. Megajahte se, naime, često iznajmljuju, najam je skup, pa je očito da su i najbogatiji oprezniji u potrošnji. Za utjehu, zabilježeni su duži boravci u luci i više noćenja.

Manji su pad zabilježili i posjeti izletničkih brodova iz Pule, Vrsara, Poreča, Novigrada i Umaga. U rovinjskoj su luci evidentirana 2.424 ulaska takvih brodova, a u 2012. ih je bilo 2.499. Njima je u Rovinj stiglo oko 125 tisuća izletnika pa je grad sv. Eufemije i dalje ostao glavna izletnička destinacija u Istri.

Međunarodni promet na velom molu, gdje se nalazi i granični prijelaz, bilježi policija pa će se broj izletnika znati početkom iduće godine. Po riječima Schiozzija, izvjesno je da će i u ovom segmentu biti zabilježen blagi pad. Ove godine naime nisu vozile linije za Ravennu i Rimini, ali su bile pojačane za Veneciju i Trst. Tako su u Rovinj s međunarodnih linija pristigla 434 broda, a godinu dana ranije 453 broda.

Piše: A. Pokrajac

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved