Ogulin
Ivanina kuća
24.12.2013. 15:01:42h
Bajke kao preokret u turizmu Ogulina, ali ako se svi uključe
Već imaju najave brojnih škola, koji u Ivaninoj kući bajke u Ogulinu tijekom lipnja žele odraditi terensku nastavu, pa će posla biti za restorane, hotel..
Jeroen Kransen / flickr.com

Ne mogu vjerovati da to moj Ogulin ima – najčešći je komentar domaćina, koji se dive nedavno otvorenoj Ivaninoj kući bajke u Frankopanskom kaštelu. Oduševljeni su i turisti koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske.

Lik i djelo poznate hrvatske spisateljice, koja je u jedinstvenom prostoru ‘ugostila’ bajkopisce svijeta, svakodnevno dolazi upoznati nekoliko stotina turista. Do Božića posjeti su besplatni svakog dana od 10 do 18 sati. Mnogi ne mogu dočekati da Ivanina kuća otvori svoja vrata.

Poziv investitorima

I dok se ‘opipava’ puls posjetitelja, sređuju sve pojedinosti oko naplate ulaza, sadržaja i programa, u Ogulinu znaju da bi upravo taj projekt mogao biti prekretnica u daljnjem razvoju. Žalosni i razočarani što su u požaru ostali bez restorana Sabljaci, kao i propadanjem HOC-a Bjelolasica, tu vide novu priliku.

– Nije nam cilj da gosti samo kupe ulaznicu, a ne budu zadovoljeni u svim svojim potrebama. Ovo može biti i poticaj potencijalnim investitorima da obnove restoran Sabljaci ili ostvare neku drugu svoju poslovnu ideju. To je prilika i za ugostitelje i iznajmljivače soba.

Bajke se mogu primijeniti u svim životnim situacijama i zaista ih se može gledati kao prekretnica u razvoju turizma i Ogulina uopće. No, preokret je moguć ukoliko ga svi zajedno želimo – napominje privremena ravnateljica kuće i direktorica Turističkog ureda u Ogulinu Ankica Puškarić.

Dodaje da već imaju brojne najavljene grupe za terensku nastavu učenika u svibnju i lipnju. Dakle, svima njima trebat će osigurati i smještajnu, ugostiteljsku, zabavnu i svaku drugu ponudu.

– Posla će biti za sve koji žele raditi. To potvrđuje i primjer nekadašnje zaposlenice u Jasenku, koja je ostala bez posla. Nije gubila nadu, te je otvorila Obrt za pripovijedanje i educirala se za turističkog vodiča. Sada je zovu da dođe pripovijedati u Zagreb – napominje Puškarić.

Održali su i dvije prezentacije za učitelje da o svemu čuju i njihovo mišljenje. Razgovaraju s agencijama, ugostiteljima, turističkim djelatnicima i svima koji se mogu uključiti u ogulinsku bajku.

U ponudi i zelje

– Mnogi će se pitati što je zajedničko bajkama i kiselom zelju. No, s Udrugom proizvođača i prerađivača želimo organizirati otvorena vrata OPG-a. Prezentirali bismo kako se nekada kiselilo zelje, način rada i pakiranja, pa sve do prodaje pred vratima. Imamo mnogo ideja, samo ih treba provesti – zaključuje.

Piše: Ivona Škalamera/VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved